Hangi Noterden Çekilir? İhtarnamenin amacı, borçluya alacaklının borcunu ödemesi konusunda uyarıda bulunmaktır. Hukuki bir metin olan ihtarnameler, noter ya da alanında uzman bir avukat aracılığıyla hazırlanabilir. Borçlu, borcunu ödemeyi geciktirdiği durumlarda ihtarname aracılığı ile ihtar edilebilir.
İşçi, emeklilik, evlilik, askerlik, maaşların ödenmemesi gibi nedenlerle iş yeriyle olan ilişkisini sonlandırırken sebebini ve taleplerini bildirmek için ihtarname çekebilir. Haksız yere iş sözleşmesi feshedilen işçi, gerekli şartları taşıyorsa işe iade için ihtarname çekebilir.
Ev sahibi kiracıya ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenir. Muhakkak bildirme yapmalıdır. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ eder. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler ise geçersiz sayılmaktadır.
Hukuksal boyutu olan her türlü durum için çekilebilen ihtarname, bir kişinin karşı tarafa sözleşme, kanunlar, gelenek ve görenek ile doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasıdır. Kısaca bireyin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa haber verilmesi olarak da ifade edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Avukatsız İhtarname Çekilir Mi? Avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname işlemleri noter aracılığıyla da yapılabilir. Ancak bu alanda uzman bir avukat ile ihtarname çekmek hak kayıplarını önleyecektir.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir.
Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmak için fesih bildirim süresi olan 6 aylık dönemin sona ermesinden itibaren en az 3 ay öncesine kadar kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir.
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor. Ki bu ihtarname bedelinin çok büyük bir kısmı devletin aldığı bedeldir.
Ancak kanunda yazılı olan kimi hallerde ihtarname çekilmesi zorunlu olsa dahi, genellikle birçok durumda ihtarname zorunluluğu söz konusu değildir. Bu anlamda hukuki iş ve işlemlere ilişkin olarak karşı tarafa ihtarname çekilmesi kural değil, istisnadır.
Doğru ihtarname hazırlamak başarılı sonuçlar almak için önemlidir. Avukatlık büromuz ihtarname örneği konusunda size yardımcı olacaktır. İhtar çektikten sonra işçinin işe gitmesi gerekir mi sorusuna evet cevabı verebiliriz. Genel olarak ihtar türüne göre değişse de işe gitmek en doğrusu olacaktır.
İhtarın haklı olabilmesi için yazılı olması, hangi aya ait kira bedelinin istendiğinin belli olması, ihtarın kiracıya uygun tebliğ edilmesi, ihtara konu aylar kirasının ödenmemiş olması veya ihtarın tebliğinden sonra ödenmiş olması ihtarın haklılığı için yeterlidir.
Temerrüt yoluyla kiracının tahliyesi: kiranın ödenmemesi halinde kiracıya ihtarname çekilir. Bu ihtarnamede; “kira bedelinin 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği aksi takdirde sözleşmenin feshedileceği” yazmalıdır. Kiracı 30 gün içerisinde ödeme yapması halinde evden çıkarılamaz.
İhtarname : İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 işgünü işine devam etmemesi halinde son devamsızlık gününden itibaren 6 iş günü içerisinde önce işe başlaması veya geçerli mazeretini bildirmesi işçiye için ihtarname gönderilir.
Resmi ihtar yazısı, protesto anlamına gelir. Bu kelime genellikle ihtar name şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ihtarname şeklinde olmalıdır.
Ev sahibi taşınmazına kendi oturmak isterse ilk önce noter aracılığı ile ihtiyaç sebebiyle kiracısına ihtar çekmelidir. Bu ihtarı çekmek için bir süre yoktur ev sahibinin ne zaman ihtiyacı doğmuşsa ihtarını çekebilir. İhtarda kiracıya en az 30 günlük süre verilmelidir.
İhtar çeken kişinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi, avukatı varsa onun adı soyadı, iletişim bilgileri ve adresi, ihtar edilen kişinin adı, soyadı, adresi ve avukatı varsa onun bilgileri son olarak da ihtarın içeriği ihtarnamede bulunmak zorundadır. Her konu için çekilen ihtarname farklı olmaktadır.
İhtarların Bir Kira Yılı İçindeki İki Farklı Aya Ait Olması
Bu ödeme tarihlerinin hemen akabinde, ayrı ayrı ihtarnameler çekilmelidir. Sözleşme 1 yıldan uzun süreli ise, aynı kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde iki kere ödenmemesi aranacaktır.
Avukat aracılığıyla ihtarname çekmek zorunlu değildir. Kişi kendi başına notere gidip de işlemini yapabilir.Lakin doğru olan bir avukat yardımıyla ihtarname çekmektir.İhtarname çekerken gerekli hususların dikkate alınması oldukça önemlidir.Haklı iken haksız duruma düşülebilir.
Yargıtay kararlarında görüldüğü üzere: Kiracının, ihtiyaç nedeniyle tahliyeye ilişkin sözlü ve yazılı olarak kendisine yapılmış olan ihtar üzerine, kira sözleşmesine konu olan taşınmazı tahliye davası açılmadan boşaltması halinde, kiraya verme yasağı nedeniyle açılan tazminat davaları kabul edilmemektedir.
İhtarname borçluya tebliğ edildiğine göre ipoteğin limit ipoteği olması ve ihtarnameye süresi içinde itiraz edilmesi, borçlulara icra emri gönderilmesine engel teşkil etmez. Ancak borçlular hesap özetine 8 günlük süre içerisinde itiraz ettiklerine göre, hesap katında bildirilen alacak ve faiz miktarı kesinleşmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri