İzalei şuyu davasında şu durumlar bekletici mesele yapılmaz: Taşınmaza yapılan bir takım masrafların iadesi ile ilgili davalar. Taşınmazın üzerinde intifa hakkı kurulmuş olması iddiası Kötüniyetle davanın bekletici mesele ile yavaşlamasını sağlamaya yönelik iddialar.
İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Davasına Gidilmezse Ne Olur? İzale-i Şuyu davasına davacı tarafından gidilmezse, mahkeme dosyanın işlemden kaldırılmasına veya reddine karar verebilir. Ancak davalılar tarafından gidilmezse, mahkeme davalılar olmadan da satış veya aynen taksime karar verebilir.
Bir taşınmaz malda, mülkiyet hissesi olmayıp intifa hakkı bulunan şahsın ortaklığın giderilmesi davası açması mümkün değildir. Bir taşınmaz malda, haricen pay satın alan veya noterden yapılmış satış vaadi senedi ile pay satın alan kimse, tapu ile malik olmadığından dava açma yetkisine sahip değildir.
Müşterek mülkiyet devamlı bir maksada tahsis edilmişse, o tahsis devam ettiği sürece ortaklığın giderilmesi istenemez. Bu tahsis en çok 10 yıl olabilir. Ancak iki taşınmaz arasında tahsis edilen ve sübjektif ayni haklara konu olan malların süre ile sınırlı olmaksızın hiçbir zaman ortaklığın giderilmesi talep edilemez.
Ortaklıktan memnun olmayan ve bunu sonlandırmak isteyen dava açmaya hakkına sahip ortak mahkemeye başvurarak ortaklığın taksim ya da satış yoluyla giderilmesini talep edebilir. Bu nedenle söz konusu ortaklardan birinin ya da birkaçının bu davayı açmasını engellemenin herhangi bir yolu kural olarak yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 14.11.2017 gün ve E. 2015/32045, K. 2017/11096 sayılı kararı; “…Somut olaya bakıldığında, taraflar arasında imzalanan ücret sözleşmesinin 2. maddesinde davacı avukata dava konusunun değerinin % 6'sı oranında ücret ödeneceği kararlaştırılmıştır.
Ortaklığın giderilmesi davası, bir taşınır veya taşınmazda birden fazla kişinin mülkiyet hakkının bulunması durumunda, ortakların kendi aralarında anlaşamamaları nedeniyle açılan bir dava türü olup eski Medeni Kanun'daki adıyla İzale-i Şüyu davası olarak da bilinmektedir.
İzale-i Şüyu Davası Ne Kadar Sürer? İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.
İzale-i şuyu davası devam ederken hisse devri yapılabilir mi?” sorularıdır. Ortaklığın giderilmesi davası açılmış bir taşınmaz mal hakkında dava sırasında paydaşlar arasında devir ve satış işlemlerini engelleyen kanuni bir düzenleme mevcut değildir.
Bu nedenle izale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum diyen bir kişi, aynen taksim yani ortaklığın paylaştırılması talebinde bulunarak malın bölünmesini ve hisselerin satılmamasını talebinde bulunmalıdır.
Tapuda muris adına kayıtlı bir taşınmaz mal hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılabilmesi için tapuda intikal işleminin yapılması şart değildir. Mirasçılık sıfatını gösterir veraset ilamı ibraz edilerek intikal işlemi yapılmadan da ortaklığın giderilmesi (paylaşma) davası açılabilir.
Samsun Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davasında Masrafları Kim Öder? Samsun Ortaklığın giderilmesi davası maktu harca tabidir. Davayı açan paydaş dava harcını ve mahkeme giderlerini davanın başında öder, davanın sonunda ise mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yükletilir.
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı? Bir borçlar hukuku meselesi olan mirasın paylaştırılması konulu izale-i şuyu davası avukatsız olarak da açılabilir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Taşınmazın Değerinin Ne Kadarının Arza Na Kadarının Muhtesata İsabet Ettiği Yüzdelik Oran Kurulmak Suretiyle Belirlenir.
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Satış İşlemleri
Hükmün itiraz yolları kapanmış ve tebligatlar paydaşlara eksiksiz bir şekilde yapılmış ise hüküm kesinleşmiş olacaktır. Mahkeme tarafından kurulan hükmün kesinleşmesinden itibaren 10 yıllık zaman aşım süresinde satış kararının infazı istenebilecektir.
Ortaklığın giderilmesi davası kesinleşmeden icra edilmezken, dava İstinafta kesinleşir. Mahkeme ilamının kesinleşmeden itibaren 10 yıl içinde infaz edilmesi beklenir.
Tüm paydaşlar anlaştığına göre, ortak bir dilekçe ile İzale-i şuyu şerhinin kaldırılmasını isteyebilirler. Taleple bağlı olan Mahkeme şerhin kaldırılmasına karar verecektir.
Taşınmazın ikametinde yer alan Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülen İzale-i Şuyu (ortaklığın giderilmesi) davaları ortalama olarak 10-12 ay arasında sonuçlanmaktadır. Ancak hissedarların en az birinin karara itiraz etmesi durumunda Ortaklığın Giderilmesi Davası İstinaf Mahkemesine taşınmaktadır.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Açmanın Maliyeti Nedir? Bu dava açılırken başvuru harcı ve peşin harç maktu olarak alınır. 2022 Ekim ayı itibari ile Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası için başvuru harcı olarak 80.70-TL peşin harç olarak da maktu 80.70-TL alınacaktır.
Dava masrafları avukat ve mahkeme harç bedelleri üzerinden hesaplanarak düzenlenmektedir. 2022 yılındaki ortaklığın giderilmesi davası masrafları, peşin harç bedel, dosya giderleri, tebligat gideri ve bilirkişi ile birlikte dava değerinin 100.000 TL olması sonucunda 3. 500 TL civarında masraf çıkacaktır.
Bu sorunun cevabı, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.
Sulh Hukuk Mahkemesi ilgili taşınır ve taşınmazlarlar için keşif işlemi yapacaktır. İlgili Mahkeme, keşif günü verecek ve keşifle ilgili masrafların davacı tarafından yatırılmasını isteyecektir. Bu usuli işlemler sonrasında belirlenen günde Sulh Hukuk Hakiminin belirlediği Bilirkişi Heyeti ile keşif işlemi yapılır.
Ortaklığın giderilmesi davası, menkul veya gayrimenkule ortak olan tüm paydaşlara karşı açılır. Herhangi bir paydaş taşınır veya taşınmaz maldaki ortaklığa son verilerek ortaklığın bitirilmesini talep edebilir. Paydaşlar, kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yaparak ortaklığa son verebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri