Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınan zorunlu bir masraf kalemi. Arsa tapu harcı oranı ile diğer gayrimenkuller için uygulanan tapu harcı oranı aynıdır. Her iki taraftan da satış bedelinin %2'si, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında tapu harcı alınmaktadır.
Hisse tapu devri bedelli şekilde gerçekleştirilmekteyse devir masrafı satış bedeli üzerinden, binde 20 oranında satıcıdan ve alıcıdan tahsil edilebilmektedir. Hisseli tapunun devri bedelsiz şekilde yapılmak arzu ediliyorsa kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsili vardır.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Tapu harcı hesaplaması, tapuya beyan edilen gayrimenkul satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkul satış bedeli tapuya 500 bin TL olarak beyan edilmesi durumunda, alıcı ve satıcı ayrı ayrı (500.000*%2) 10 bin TL, toplamda ise 20 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.
Tapu alım satım harcı, tapuda işlem yapılacak olan gayrimenkul ile ilgili beyan edilen alım/satım tutarı üzerinden hesaplanır. Yani tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin TL alıcının, 2 bin TL de satıcının sorumluluğunda olmak üzere 4 bin TL tapu harcı tahsil edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Ödediği tapu harcına ek olarak 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha ödemek istememesinden dolayı, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) bir değer artış vergisi ödemesi yapmış oldu. Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Aile içi tapu devir masrafları 2023 yılı sürecinde devir ücreti yani tapu harcı ödenmesi gerekir. Tapu harcının hesaplaması, devri yapılacak olan taşınmazın tapu dairesinde gösterilen değerinin %4'üdür. %4'lük oran ise alıcı ve satıcı arasında %2 pay olacak şekilde ödenir.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Devre mülk hakkının tesisi mülkiyet hakkının başkasına devri mümkündür. Bu devir bedelli ise her iki taraftan ayrı ayrı satış harcı (BİNDE 20), bedelsiz ise sadece lehine bağış yapılan taraftan bağış harcı (BİNDE 68,31) tahsili gerekir.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Hem alıcı hem de satıcıya tapu satış değerinin %2'si kadar harç bedeli çıkar. Örneğin, 300 bin TL'lik bir satışta, alıcıya 6 bin TL satıcıya 6 bin TL harç bedeli çıkar. Ayrıca, bu ödemeye döner sermaye bedeli de eklenir. Bu ödemeler, ziraat bankası ATM'lerinden yapılabilir.
Evini satan herkes, Türkiye'de tapu harcı ödemek zorundadır. Dolayısıyla, üzerine tek evi olan bir emekli de evini sattığında tapu harcı ödemek durumundadır.
Miras intikali herhangi bir ücrete tabi olmayan bir işlemdir. Ancak, miras kalan taşınmazın vergi borcu gibi herhangi bir borcu varsa mutlaka ödenmesi gerekir. Dolayısı ile miras kalan tapuyu üzerine alma ücreti söz konusu değildir.
Buna göre, satış işleminin konusunun Hazine adına tescilli bir taşınmaz olması halinde, 4706 sayılı Kanunun 7. maddesi uyarınca, söz konusu taşınmazın satışına ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden, tapuda yapılacak devir işleminin tapu harcından istisna tutulması gerekmektedir.
Aile içi tapu devri için satıcı ile alıcı arasında satış sözleşmesi imzalanır. Tapu dairesine başvuru yapılır ve gerekli belgeler (Nüfus cüzdanı, vergi levhası vb.) sunulur. Tapu dairesi tarafından yapılan takip eden kontroller sonrasında tapu devri işlemi gerçekleştirilir.
Söz konusu bağış durumlarında, yasal mirasçılar haricinde intifa hakkından, kuru mülkiyet maliki lehine bedelsiz feragat edilmesinde ve zamanlı intifa haklarında zaman dolarak intifa hakkının bitiminde kayıtlı olan değer üzerinden Binde 68,31 oranında harç tahsil edilmektedir.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Yapılan değişiklik ile gayrimenkul devir ve iktisaplarında gerçek alım-satım bedeli üzerinden tapu harcı alınması esasına geçilmiş olup, harç emlak vergi değerinden az olmamak üzere gerçek alım-satım bedeli üzerinden binde 15 oranında alıcı binde 15 oranında satıcı tarafından ödenecektir.
Maximum Kart'ınızla gib.gov.tr adresinden gerçekleştireceğiniz 300 TL ve üzeri 200.000 TL'ye kadar olan peşin Gelir vergisi ve Tapu Harç ödemelerinizi Maximum Mobil ve İşCep kanallarından faizsiz 2, 3 veya 4 taksit olarak taksitlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri