Tapu İptal Davası Açılamayacak Durumlar Tapuya tescil işleminden sonraki 10 yıl boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu devretmeden kesintisiz ve davasız bir şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamaz.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Tapu iptal ve tescil davasında taşınmazın dava tarihindeki değeri esas alınır. Taşınmazın değeri dava dilekçesinde belirtilmelidir. Buna göre harç giderleri belirlenecektir.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
İlgili 43 soru bulundu
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Bazı tapu davaları bilgi değişiklik talebi üzerine açıldığı için bu işlem tek celsede de çözülebilmektedir. Tapu iptal davası zaman aşımı olmayan dava türleri arasındadır. Bazı durumlarda tapu iptal davaları eğer miras, ölüm ve velayet gibi durumlar söz konusu ise 3 – 4 yıl kadar sürebilmektedir.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Noterde ölünceye kadar bakma akdi yapıldıysa ve bakım borçlusu yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa, taşınmazı devreden kişi tapu iptal davası açabilir. Bu süreçte, tanıkların beyanları ve mevcut belgeler önemli bir rol oynar.
Aile Konutuna Dayalı Tapu İptal ve Tescil Davasının Tarafları Rızası alınmadan aile konutu devredilen bu sebeple barınma hakkı ihlal edilen ve mağdur olan eş, aile konutuna dayalı tapu iptal ve tescil davası açabilecektir. Tapuda kayıtlı olan mülkiyet hakkına sahip son malike karşı açılabilir.
Bu sebeple inanç sözleşmesinden kaynaklanan tapu iptali ve tescil davalarında kural olarak tanık dinlenmesi gerekmemektedir. Diğer yandan muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tescil davalarında tanık büyük öneme sahiptir. Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, 2020/1128 E., 2021/2647 K., 28.04.2021 T.
Tapu İptali Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder? Tapu iptali davasında mahkeme masraflarını kim öder ise mahkeme onun üzerinden açılır. Yani tapu iptali davasında oluşan bütün masraflar mahkemeyi açan kişi tarafından karşılanmak zorundadır. Buna avukatlık ücreti de dahildir.
Tapu kütüğünden sahibi anlaşılamayan veya sahibi hakkında 20 yıl önce gaiplik kararı verilen gayrimenkulü, nizasız ve aralıksız 20 yıl malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, gayrimenkulün kendi adına tescilini sağlamak üzere tapu iptal ve tescil davası açabilir.
Tapu iptal ve tescil davası, taşınmazın bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tapu iptal ve tescil davası için dilekçenin eksiksiz ve kusursuz olması şarttır. Gayrimenkulün kayıt bilgileri, olaydaki hukuka aykırı olan tüm durumlar açık bir şekilde belirtilmelidir.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz.
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
Bu talep doğrultusunda mirasçıların saklı paylarının korunması ve hak kayıplarının önlenmesi amacıyla mirasçılara da sözleşmenin iptalini talep etme hakkı tanınmaktadır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali davası mirasçılar tarafından Borçlar Kanunu madde 615'e dayanılarak açılabilecektir.
Tapu Devri Ne Zaman Olur: Ölünceye kadar bakma sözleşmesi tapuda yapılırsa sözleşmenin yapılması ile tapu devri aynı anda gerçekleşir. Sözleşme noter veya sulh hakimliği huzurunda yapılırsa sözleşme yapıldığı anda mülkiyet kendiliğinden geçiş yapmaz. Tarafların tapu müdürlüğünde devir işlemi yapılır.
Kardeşe Verilen Tapu Bozulur Mu? Kardeşe verilen tapu, tapu iptal davasının neticesine bağlı olarak bozulur. Dava açmadan tapuyu bozdurmanın imkânı yoktur. Bu nedenle miras alım aşamasında haksızlık olduğunu düşündüğünüzde haklarınızı hukuki yoldan aramanız gerekir.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Kanun hükmü: Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılarına geçer ve mirasçıları bu sürenin sona ermesine kadar bu hakkı kullanabilirler. Bağışlayan, sağlığında geri alma sebebini öğrenememişse, mirasçıları, ölümünden başlayarak bir yıl içinde bağışlamayı geri alma hakkını kullanabilirler.
Muris muvazaası tapulu taşınmazlarda söz konusu olabilmektedir. Ölmeden evvel yapılan bağışlamanın satış işlemi gibi gösterilmesi ve bu satışın tapu kütüğüne şerh işlenmesi gerekmektedir. Aslında bu satış sözleşmesinin unsurudur. Yapılan bu satış işleminin muvazaa nedeniyle iptal edilmesi söz konusudur.
Gelelim tapu iptali ve tescil davası açmak istediğimiz zaman ödememiz gereken harç miktarına. Burada dava değeri üzerinden nispi karar harcı ödenmesi söz konusu ne yazık ki maktu harç değil. Bu ise Binde 68,31'dir. Dörtte birinin peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
Tapu iptal davası; bir taşınmazın hukuka aykırı olarak tapuya tescili halinde tapu kaydının mahkeme aracılığıyla düzeltilmesi için açılan dava türüdür. Bir mülkün miras ya da ticari akit yoluyla el değiştirmesi devredilen tapunun yetkili makamlar tarafından tescil edilmesine bağlıdır.
Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir. Komşu taşınmaz malikleri kural olarak bunu yerine getirmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri