Kullanım ömrünü tamamlayan ya da işlevini yerine getirmeyen elektronik atıkları, atık eşya toplama konusunda destek veren firmalara teslim ederek geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz. Bilgisayar atıkları içerisinde; yongalar, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve plastik parçalar barındırmaktadır.
Ayrıca pil, akü ve bataryalar da geri dönüştürülebilir. Bunların yanı sıra elektrikli aletler, mobilya ve tekstil ürünleri de geri dönüşüme uygundur. Tek kullanımlık ürünler geri dönüşüme uygun değildir. Bebek bezi, naylon, ayna, seramik, yağlı kağıt ve ampul gibi atıklar da geri dönüştürülemeyen atıklardandır.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) da denilen bu cihazların büyük çoğunluğunu; bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, CD çalarlar, çamaşır/bulaşık makinesi gibi elektronik eşyalar oluşturuyor.
E-ATIK BİLDİRİMİNDE BULUNUN
Bağışlamak istediğiniz elektronik atıklarınızı paketleyerek tüm PTT şubelerinden 902513042 alıcı numarasıyla ücretsiz (karşı ödemeli) şekilde gönderebilirsiniz. · Kişisel veri içeren cihazlarınızı (cep telefonu, bilgisayar vb.)
Televizyon; geri kazanılabilir kablo, cam, metal, lamba, plastik vb parçalar barındırmaktadır. Televizyon ekranlarının cam içeriğinde içerisindeki fosfor ve genel olarak içerdiği civa kurşun ve kalay gibi metallerin elde edilmesi için geri kazanımı yapılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir. Kullanıldıktan sonra bir atık haline gelirler ve doğaya bırakıldıklarında zararlı etkileri olur. Doğada çözünebilme sürelerinin 400 yıl olduğu tespit edilmiştir.
Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
Piller de bir çeşit elektronik atıktır. Pillerin toplama kutularına atılması ile içerdiği zararlı maddelerin, doğaya ulaşması engellenebilir. Kamu kurumlarında ve bazı marketlerde bulunan pil atık kutuları kullanılabilir.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD'ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor.
Artık çalışmayan, istenmeyen veya kullanım ömrü dolmuş olan elektrikli ve elektronik ürünlerin tümüne elektronik atıklar ya diğer adıyla AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) deniliyor. Bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, bu atıkların büyük bir çoğunluğunu oluşturur.
Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Tüm atık maddeler geri dönüştürülemez. Geri dönüşüm, dönüştürülen malzeme türüne göre sınıflandırılabilir. Cam geri dönüşümü, kağıt geri dönüşümü, metal geri dönüşümü, plastik ve tekstil geri dönüşümü ve son olarak elektronik geri dönüşümü.
Malzeme türlerine göre ayrı olarak biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, metal atıklar için gri, plastik atıklar için sarı renkli geri dönüşüm kutuları kullanılabilir.
Yönetmelik kapsamında ülkemizde Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların çöp olmadığı ve gerekli toplama noktaları, getirme merkezleri veya elektronik atık konteynerlarına atılması gerektiği ve bu konuda yapılması gerekenler açıkça belirtilmiştir.
Günlük hayatta kullandığımız cep telefonu, usb kablo, radyo, bilgisayar, yazıcı, kulaklık, tablet gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde tekno atık sınıfına girmektedir. Tekno atıklar, elektronik atık (e-atık), atık elektrikli ve elektronik eşya (aeee) olarak da adlandırılabilir.
Evlerde, ofislerde vb. yerlerde aydınlatma amacıyla kullanılan gereçlerdir. Kullanım süresi dolduğunda elektronik atık olarak adlandırılır. Flüoresan lamba; elektrik ve elektronik eşya kapsamında olup geri kazanılabilir fosfor, cıva, cam vb. malzemeler içermektedir.
Gündelik hayatta kullanılan ve çevreye zarar veren tüm ürünler geri dönüştürülebiliyor. Geri dönüştürülen ürünler arasında piller de bulunuyor. Pillerin tamamı geri dönüştürülmese de, büyük bir bölümü geri dönüşüme katkı sağlıyor.
Lastik geri dönüşümü süreci bayilerde, eski ve aşınmış lastiklerin çoğunlukla değiştirilmesi için aracınızı getirdiğinizde başlar. Lastiklerinizi lastik geri dönüşüm tesisine veya evsel atık geri dönüşüm merkezlerine de getirebilirsiniz.
Panellerdeki aliminyum çerçeve % 100, cam % 95, silisyum ise % 85 oranlarında geri dönüşümle tekrar kullanılabiliyor /2,4,5/.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir.
3- V veya PVC (Polyvinyl Chloride – Polivinil Klorür)
Çevreye ve sağlığa zararlı olan bu plastik türünü ise geri dönüştürmek neredeyse imkansızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri