Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir.
%100 oranında geri dönüşlü olan cam, çevreden toplanıp; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Bu işlem sonsuza kadar sürebilir.
Bir ürünün kaç defa geri dönüştürülebileceğini, üretim için hammadde haline getiren işlemlere karşı nasıl durduğu, geri dönüştürülebilir bir ürünün ömrünü de belirler. Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir.
Kullandığımız tüm ürünler içinde % 100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz kullanımı olan tek madde camdır. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Geri dönüşüm tesislerine gelen cam ambalajlar, renklerine göre ayrıldıktan sonra fiziksel işleme tabii tutularak öğütülür. Fırınlanmaya hazır cam kırığı haline gelir. Cam kırıkları tekrardan üretime girer. Bu aşamada silisli kum, soda ve cam kırığı parçaları karıştırılır.
İlgili 23 soru bulundu
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor.
Cam kullanılarak üretilen şişe, kavanoz, tabak ve süsler, evlerin olmazsa olmazlarıdır. Bu ürünler kullanılmaz hâle geldiğinde tıpkı diğerleri gibi çöpe atılır. Oysa ki cam atıkların doğada yok olma süreleri, son derece uzundur. Ham maddesi toprak olan cam, doğada yok olmak için en az 4000 yıla ihtiyaç duyar.
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
· Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar ham madde haline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır. · Cam atıkların geri kazanımı ile enerji tasarrufu sağlanır. · Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Çeşitli Cam Ürünler
Pencereleri, bardakları ve aynaları yapmak için kullanılan camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işlenir. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebilir. Aynı zamanda kırık camlar da işçilere zarar vereceğinden geri dönüşüm tesisleri tarafından kabul edilmez.
Geri dönüştürülebilecek en karlı şeyler alüminyum kutular, hurda metaller, araba aküleri, elektronik, gıda ambalajları ve kağıttır. Alüminyum kutuların geri dönüştürülmesi en verimli uygulamadır. %95 enerji tasarrufu sağlandığından, yeni kutular yapmak için geri dönüştürülmüş alüminyum kutular kullanılmaktadır.
Camın erime noktası yoktur. Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300°C arasında yapılabilir.
Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
Tüm cam atıklar geri dönüştürülebilmektedir. Ancak bazı atık camlar ağır metaller veya zararlı gazlar içerdikleri için tehlikeli atık sınıfına, ya da hastanelerde tedavi amaçlı kullanılan ilaçları içeren bazı şişeler de tıbbi atık sınıfına girmektedir.
Hangi Atıklar Cam Atık Kapsamındadır? İçecek şişeleri, Konserve kavanozları, Reçel kavanozları, Sürahi, Bardak, Pencere camları, Araba camları ve farları yaygın olarak görülen cam atıklardır.
Ani veya sürekli noktasal darbeler, yüksek basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, sivri uçlu ev eşyalarının şiddetli çarpması gibi durumlarda da cam patlaması veya kırılması meydana gelebilir. Buradaki en önemli husus, camın kırılma durumunda kişiye önemli bir zarar vermemesidir.
Normal pencere camları Farklı kalınlıklarda ve çekme yöntemi ile üretilen camlardır. Pencerelerde kullanılan camların kalınlıkları anma adı olarak 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 mm'dir.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim dönümlerinde saç dökülmesinde artış yaşanırken, durumun altında geri dönüşü olmayan ya da ağır tedavi gerektiren saç ve kafa derisi problemleri de olabiliyor. Her saçın 2 ila 7 yıllık ömre sahip olduğunu söyleyen Dermatolog Doç.
Cam atıklar, doğaya atılan diğer atıklar içinde daha uzun sürede ayrıştırılan ve daha çok zarar veren atıklar içindedir. Zira cam atıklarda en çok bilinen durum orman yangınlarına neden olmaktadır. Doğada bu cam atıkların kaybolma süresi ise cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor.
Yüzyıllar boyunca cam birçok farklı uygulama bulmuştur – örneğin ambalaj, cam, tabak veya yalıtım malzemeleri üretmek için kullanılır. Bu hammadde de geri dönüştürülebilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri