Non-binary (İkilik Dışı): Cinsiyet kimliği “kadın” veya “erkek” ile rahat bir şekilde uyuşmayan kişileri belirten şemsiye bir kavramdır. İkili olmayan kimlikler çeşitlidir. Bazı kişiler ikili kimliklerin bazı yönleriyle özdeşleşirken, diğerleri bu yönleri tamamen reddeder.
Non-binary, ikilik dışı cinsiyet veya genderqueer, cinsiyet kimliklerinin maskülen veya feminen olmayan, yani ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimliklerini kapsayan bir spektrumudur.
Bazı insanlar ne karşı cinse ne de hemcinslerine karşı herhangi bir cinsel arzu duymaz. Michael J Dore da onlardan biriydi. 15 yaşına gelip de bu durumu fark ettiğinde kendi halini tanımlamak için cinsiyetsiz anlamında 'aseksüel' terimini icat etmişti.
Türkçedeki kişi zamirleri cinsiyetsiz olduğu için şanslıyız, ancak örneğin İngilizcede birçok non-binary, cinsiyetsiz “they” zamirini kullanıyor olsa da, diğerleri sırasıyla geleneksel olarak kadın ve erkekler için kullanılan “she” ve “he” zamirlerini veya bunların birkaçını birden kullanıyor olabilirler.
Kişilerin kendilerine atanan cinsiyet özelliklerinin ötesinde ya da sadece bazılarına sahip olmasıdır. Non-Binary: Kişinin erkek ve kadın kavramlarının tamamen dışında olmasıdır. Third Gender: Üçüncü cinsiiyet, bireylerin hem kendileri hem de toplum tarafından ne erkek ne de kadın olarak kategorize edildiği bir kavram.
İlgili 29 soru bulundu
Non-binary ya da ikili olmayan kavramı, ikili cinsiyet sistemine yani kadın-erkek ikililiğine sığmayan ve kendilerini hiçbir cinsiyetle tanımlamayan kişilerdir. Cinsiyetlerini kadın veya erkek olarak tanımlamayan daha birçok farklı tanım da var genderqueer, agender, bigender gibi; non-binary bunların en yaygın olanı.
Non Binary hiçbir cinsiyeti kabul etmeyen, kadın-erkek cinsiyetlerini kapsayan veya onların dışında üçüncü bir cinsiyet ya da cinsiyetsizlik anlamına gelir. Non Binary kişiler kimlerden hoşlanır? Non Binary kişiler herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri kişiyle birlikte olabilir.
LGBTİ+ topluluklarda son dönemde daha sık kullanılan bir kavram olan cis kadın, en kısa ifadesiyle, trans olmayan kadın anlamına geliyor. Yani hem biyolojik hem de toplumsal cinsiyeti kadın olan bireye cis kadın deniliyor.
Bazı toplumlar yalnızca iki cinsiyeti tanımaktadır; kadın ve erkek. Sadece iki cinsiyetin var olduğu fikri “ikili cinsiyet” (gender binary) olarak adlandırılır, çünkü ikilik “iki parçadan oluşmak” (kadın ve erkek) anlamını taşır.
Cinsiyet, bir canlının doğuştan, genetik olarak kazandığı, cinsel üremeye yönelik özelliklerin toplamıdır. Dolayısıyla bir bebek doğarken mutlaka bir cinsiyet ile doğar. 3 farklı biyolojik cinsiyet vardır: Erkek, dişi ve interseks (cinsiyetler arası).
Panseksüellik, kişilere cinsel, romantik veya duygusal boyutta cinsiyet kimliklerinden bağımsız bir çekim hissedildiği bir yönelimdir. Panseksüel bireyler, kişilere karşı çekimlerinde cinsiyetin bir rol oynamamasından ötürü kimi zaman kendilerini "cinsiyet körü" olarak da tanımlamaktadır.
Düz Cinsiyetli (Cis/Cisgender): Cinsel kimlikleri biyolojik cinsiyetleri ile örtüşen kişilerdir. Popülasyonun büyük çoğunluğu kendisini bu kategori altında tanımlamaktadır.
Cinsiyetsiz: Cinsiyetsiz insanlar, cinsiyet söz konusu olduğunda kendilerini nötr hissederler. non-binary ya da ikilik-dışı: Bunlar, cinsiyetlerin erkek ya da kadın olarak sınırlandırılmasını reddeden herkes için kullanılan şemsiye terimlerdir - cinsiyet, sadece kadın ve erkekten çok daha fazlasıdır.
Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.Cinsiyet saptanmasında 16. haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karagüzel, çift cinsiyetliliğin erken tanı ve tedavisiyle çocukların ileride normal bir cinsel yaşam, doğurganlık ve dölleme yeteneğine sahip olabileceklerini bildirdi.
Cis (kimi zaman cisseksüel), biyolojik cinsiyeti ile cinsiyet kimliği eşleşen kişileri ifade eder. Mesela, birisi biyolojik olarak kadınsa "cis" kadındır. Bu terim transın zıttıdır.
Bicinsiyet, kişilerin kendi içlerinde iki tane cinsiyetin olduğunu hissetmeleri durumu.
ikili olmayan cinsiyet kimliği, kısmen kız, kadın, womxn veya kadınsı olarak tanımlanan birini tanımlar. mümkün olan terim bize birisinin cinsiyet kimliğini anlatır, ancak doğumda birine atanan cinsiyet veya cinsiyet hakkında herhangi bir bilgi vermez.
Trans erkek, biyolojik bakımdan kadın olan erkektir. Pek çok trans erkek, görünüşlerini cinsiyet kimlikleriyle uyumlu olacak veya cinsiyet hoşnutsuzluğunu hafifletecek şekilde değiştirmek için cerrahi veya hormonal geçişi veya her ikisini birden tercih eder.
SIS (salin infusion sonografi), rahim içine sıvı verilerek ultrason eşliğinde rahim iç duvarının daha iyi görüntülenmesini sağlayan bir tekniktir.
Türkçe İngilizce sözlükte arama yapmak için ise tıklayabilirsiniz. s., i., z. doğru, müstakim, düz; namuslu, dürüst; k.dili. güvenilir, emin; düzenli, muntazam, tertipli; şaşmaz, fark gözetmez; halis, saf (içki); k.dili.
İdrar, sidik veya çiş, insanda ve diğer pek çok hayvanda böbreklerde kanın filtrelenmesiyle oluşan sıvıdır.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Non-binary cinsiyet kimliği, salt kadın ya da salt erkek olarak tanımlanamayacak, kimisine göre ikisinin arasında, kimisine göreyse ikisinin de dışında bir cinsiyet kimliğini deneyimleyen insanları tariflemek için kullanılan terimlerden yalnızca biridir.
cinsiyetsiz toplum yapısı, herhangi bir cinsiyet rolü dayatması olmaksızın insanların hayatlarını sürdürdüğü; dilde, hukukta, kıyafetlerde, kültürde, insan ilişkilerinde, iş hayatında, eğitimde kısacası hayatın her alanında toplumsal cinsiyet dayatmalarından arınmış toplum yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri