25kw (250v) a kadar bisiklet, 0,26 KW (250v) ile 4 KW (4000v) arası motorlu bisiklet, 4 KW üzerinin ise motosiklet sınıfına dâhildir. 0,26 KW ve üzeri elektrikli bisikletlerde tescil ettirme ve sürücü belgesi zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak 25 Kw (250v) a kadar tescil zorunluluğu ve ehliyet zorunluluğu yoktur.
En fazla 0,25 kw azami güce sahip, hızın saatte 25 kilometreye ulaştıktan sonra gücü kesilen elektrikli bisikletler ehliyet ve tecil gerektirmez. Pedal çevirmeye ara verince gücü kesilen araçlar tescile tabi olmadan kullanılabilir. 45 km hıza ulaşabilen tüm araçların ehliyet ve plaka alması zorunludur.
Ehliyet gerekliliği konusuna geldiğimizde, hafif elektrikli scooter ve motorlar için herhangi bir ehliyet şartı bulunmamaktadır. Bu araçları kullanmak için sadece bir yaş sınırı mevcuttur. 18 yaşından küçük kişilerin bu araçları kullanması yasaktır.
Elektrikli motosiklet için geçerli olan hususlar elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter için de geçerlidir. Yani bu araçları kullanan kişilerin ehliyet sahibi olmasına gerek yoktur.
Elektrikli bisikletler, Karayolları Trafik Kanunu'na göre bisikletlerle aynı kapsam altında değerlendirildiğinden ehliyet gerektirmez. Mopedler, Karayolları Trafik Kanunu gereği M sınıfı ehliyetler ile kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
249 Watt elektrikli bisiklet plaka zorunluluğu yoktur. Yukarıda da dediğimiz gibi plaka zorunluluğu 250 Watt ve üstü araçlar için geçerlidir.
Gerekmez arkadaslar ehliyet icin motor hacmi sınırı var 50cc ve altı motorlarda ehliyet gerekmiyor. Dostum sen rahatol git istedigine sor. yukaridaki bilgi,http://trfdenetleme.iem.gov.tr/ehliyetsinif.htm sayfasindan alinmistir. Resmi bilgidir.
-A1 ve B sınıfı ehliyet ile kullanılmaktadır.
Samsun Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri trafikte araçların arasında seyreden elektrikli bisikletlerin motorlu taşıt sınıfında olduğunu, ehliyetsiz kullanılamayacağını, aksi halde trafik para cezası uygulanacağını belirtti.
Ehliyetsiz, plakasız ve ruhsatsız hiçbir motorlu taşıt trafiğe çıkarılamaz. Ehliyetsiz olarak kullanılabilecek araçlar yalnızca elektrikli araçlardır. Elektrikli olan motosikletlerde ehliyet aranmaz. Bisikletler ve scooter elektrikli olan aletlerdir.
0-49cc aralığındaki araçlar için A1 sınıfı, 50cc ve üzeri araçlar için A2 sınıfı sürücü belgesi, ATV kullanımı içinde A2 sınıfı sürücü belgesi gerekmektedir.
Erken ödemelerde ise belirlenen ceza tutarından bir miktar indirim uygulanmaktadır. 2020 yılında ehliyetsiz motor kullanma cezası 2.473 TL iken 2021 yılında bu tutar 2.968 TL'ye kadar yükselmiştir. 2023 yılında ise ehliyetsiz motor kullanmanın cezası 8.190 TL olarak belirlenmiştir.
Yetkililer tarafından ehliyet ve ruhsata bakılmayan, bunları bulundurmak gerekmeyen motosikletler 250 watt altında olanlardır. Ayrıca bu araçların hızlarının 45 kilometre / saat'in üzerine geçmemesi gerekmektedir.
Güncel yasalara göre 50 cc'ye kadar olan motosikletler B sınıfı, yani otomobil ehliyetiyle kullanılırken, bunun üzerinde silindir hacmine sahip motosikletler içinse A1 sınıfı ehliyet gerekiyor. 500 cc üzerindeki motor hacmine sahip motorları kullanmak için ise A2 sınıfı ehliyet gerekiyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaf, Zorunlu Trafik Sigortası da zorunlu olmayan 50 cc'lik motorlu bisikletler risk oluşturmaya devam ediyor. Kaza anında büyük mağduriyetler ortaya çıkıyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte motosikletlere olan ilgi artmaya başladı.
Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. A1 sınıfı motosiklet ehliyetini genellikle 18 yaşına ulaşmamış motosiklet sürücüleri tercih etmektedir.
25kw (250v) a kadar bisiklet, 0,26 KW (250v) ile 4 KW (4000v) arası motorlu bisiklet, 4 KW üzerinin ise motosiklet sınıfına dâhildir. 0,26 KW ve üzeri elektrikli bisikletlerde tescil ettirme ve sürücü belgesi zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak 25 Kw (250v) a kadar tescil zorunluluğu ve ehliyet zorunluluğu yoktur.
Merhaba, Kanunlara göre motosiklet kaskı olmadan Scooter veya elektrikli bisiklet – motor kullanmak kesinlikle yasaktır. Hatta sadece kask değil koruyucu gözlük kullanımı da mecburidir. Ülkemizde trafik kontrolü kapsamında kasksız sürücülere motorun model ayrımı yapılmadan ceza kesiliyor.
2 kişi binemeyecek
-E-scooter'lar, otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı saatte 50 kilometre üzerinde olan kara yollarında kullanılamayacak. -Yayalar bisiklet trafiğine engel olmamak şartıyla veya yaya yolu bulunmayan yerlerde bisiklet şeridini kullanabilecek.
Dört tekerlekli motosiklet kategorisine giren Citroën Ami modelimizi kullanmak için en az B1 sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. 16 yaşından itibaren B1 sınıfı ehliyete sahip herkes AMI'yi kullanabilir.
Araç içerisinde 6 KW gücünde bir elektrik motor bulunmakta. Turuncu, haki, mavi ve gri olmak üzere dört farklı renk opsiyonu olan araç motor gücü bakımından düşük olması sebebi ile B1 ehliyeti ile sürülebilir durumda. Yani 16 yaşında bir birey Citroen Ami ile trafiğe çıkabilir.
Elektrikli araçlar her geçen gün popüler olsa da fiyatları gereği epey el yakıyor ve bu yüzden kullanıcılar daha kompakt modellere yöneliyor. Citroen'in Ami adlı modeli de tam olarak bu işlevselliği sunuyor. Hem de ehliyet zorunluluğu olmadan!
50cc'ye kadar olan motor gücüne sahip motosikletleri kullanmak için araba ehliyetine sahip olmanız gerekmekte.
Bu motorun yaygın olarak kullanılmasının nedeni, B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmesidir. Yani B sınıfı araç ehliyetine sahip olan kişiler aynı zamanda 50 cc motor da kullanabilirler. Ehliyetsiz şekilde motor kullanmak yasal olarak mümkün değildir. Aksi durumda cezai müeyyide söz konusudur.
Üstüne üstlük B ehliyet ile kullanılan motosikletler için Trafik sigortası yok, Motorlu Taşıtlar Vergisi yok. En önemlisi de motosiklet ehliyeti olan A1, A2 ehliyeti olmadan sürebilmek mümkün bu 50'lik motosikletleri. B sınıfı ehliyetiniz varsa 50 cc. motosiklet kullanmak serbest.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri