Annelik duygusunu tattığınız anda, geçmişte annenizi endişelendiren ya da zaman zaman size kızmasına neden olan kaygılarını çok daha iyi anlayabilirsiniz. Anneliğin beraberinde getirdiği fedakarlıkları, gözü karalığı ve kaygıları kendi içinizde hissedebilirsiniz.
Hayatta yeni bir rolün sahiplenildiği bu dönemde yaşanan değişimler ve sorumluluklar karmaşık duygulara, huzursuzluğa ve endişeye neden olabililir. Doğum sonrasındaki ilk iki hafta boyunca yaşanan bu duygusal değişimler “lohusa sendromu” diğer adıyla “annelik hüznü” olarak adlandırılıyor.
En nihai bağ anne bebeği kucağına almaya başladığında başlar . Bebek ,hamileliğin 16.haftasında işitme yeteneği edindiği zaman ilk duyduğu ses annesinin kalbi, ilk gördüğü şey rahim içi, dokunma hissi başladığında da dokunduğu ortam anne karnıdır.
Anne kendisinin bir uzantısıdır. Anne ne hissediyorsa o da aynısını hisseder. Annenin çocuğa bakış açısı çocuğun kendisi ile ilgili gerçekliği belirler. Yani anne çocuğu sevip okşadığında ona değerli olduğunu hissettirdiğinde çocuk kendisini değerli hisseder.
Doğumdan sonra daha da güçlenerek devam eden anne sevgisinin bazı çocuklarda aşırıya kaçarak yarattığı duruma “anne bağımlılığı” ya da bağımlı anne sendromu deniyor.
İlgili 45 soru bulundu
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir.
Oksitosin ne işe yarar? Oksitosin hormonunun hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri bulunmaktadır. Bu hormonun üreme sistemi üzerinde, doğum ve doğum sonrası dönemde fizyolojik etkileri; annelik içgüdüsü, bağlanma ve cinsellik konuları üzerinde ise psikolojik etkileri görülmektedir.
Anne olamamak; kendini eksik-yetersiz, cezalandırılmış gibi hissetmek, hatta bazen “neden ben” diye isyan etmek demektir. Anne olamamak; başkalarının bebeğini kucağına aldığında gizlice ağlayıp, bebeğin kokusunu içine çekebilmek demektir.
Yapılan araştırmalara göre; içgüdü sadece hayvanlarda bulunmakta, insanlarda ise irade söz konusu olduğu için içgüdü yerine dürtüler yer almaktadır. Buradan yol çıkarak sanılanın aksine insanlardaki 'annelik' kavramının bir içgüdü değil, öğrenilmiş bir davranış olduğunu söyleyebiliriz.
Aynı anda farklı farklı alanlara yetişmeye çalışan kadınlar kendilerini oldukça yorgun hissetmeye başladı. Anne olan bir kadın, hem iş hayatında tutunmaya hem de çocuklarına vakit ayırmaya çalıştı. Böylece “süper anne sendromu” denilen kavram ortaya çıktı.
Oksitosin (Aşk Hormonu) Ne İşe Yarar? Halk arasında oksitosin hormonu neden aşk hormonu olarak adlandırılıyor sorusunun yanıtı aslında bu hormonun ne işe yaradığını da kısmen açıklıyor. Aşk, sadakat, mutluluk, sevgi, umut gibi duyguların en temel kaynağı aslında bu hormondur.
Östrojen hormonu, insan vücudunda üretimi olan, kadınlara özgü cinsiyet karakterlerinin oluşmasını sağlayan bir hormondur. Kadına özgü fiziksel gelişimin, göğüslerde büyümenin ve adet döngüsü düzenlenmesinin devamında üreme yeteneğinin kazanılması östrojen ile mümkündür.
Hayvanlar aleminde, bazıları kucağında, sırtında, bazıları kesesinde, bir kısmı yanında taşıyarak yavrularını dış etkenlerden koruyan anneler, herhangi bir tehlike anında kendisini siper edebilecek duyguyla hareket ediyor.
Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için en ideal yaş 20 ile 32 yaş arası diyebiliriz. Bu yaş aralığı bir kadın için en sağlıklı yumurtlamanın olduğu, en kaliteli yumurtanın elde edildiği, hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir.
Ayrıca kromozomal sorunlara bağlı olarak hamilelik oluşsa bile düşük sorunu olabilir. Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
Eğer 35 yaşından büyükseniz ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok kadın hamileliğini 30'lu yaşlara veya daha ilerisine ertelemekte ve sağlıklı bebeklere sahip olabilmekte. Çeşitli özel bakımlar aracılığıyla, bebeğinizin en iyi şekilde hayata başlamasını sağlayabilirsiniz.
Bebek, bağlanma nedeniyle anneyle etkileşim içindedir. Annenin ve bebeğin arasındaki bu etkileşim nedeniyle annenin duyguları bebeğini etkileyebilmektedir. Anne mutsuzsa bebek hissedebilir. Anne üzgünse bebek huzursuzlaşabilir.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Anne doğuran, doyuran, yuvayı kuran, aile birliğini sağlayan, azı çok edendir. Anne Çocuğu dünyaya getiren, ailenin en önemli bireyidir. Çocuğun ilk öğretmeni annedir. Anne, toplum kültürünü çocuğuna yerleşmesini sağlayan, ona kişiliğinin gelişmesinde yardımcı olan toplumun da en önemli kişisidir.
Dünyanın en genç annesi!
14 Mayıs 1939 tarihinde doğumunu gerçekleştiren Lina henüz 5 yaşındaydı. Sezaryenle doğum yapan Lina 2.7 kilo ağırlığında Gerardo isimli bir erkek bebek dünyaya getirdi. İsmini doğumunu gerçekleştiren doktordan alan Gerardo, 10 yaşına kadar annesini ablası olarak bilmiş.
Bağlanmayla birlikte güçlenen anne sevgisi, duygusal ve fiziksel olarak yardıma muhtaç olarak dünyaya gelmiş bir bebeğin bütün ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli koşulları sağlar. Yine de bu duygu doğumdan sonra otomatik olarak gelişmez.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri