Bu elektrotların örtüleri demir oksit, mangan ve silis alaşımlı demir içerir. Alternatif ve doğru akım karakteristiklerinin her ikisinde de iyi ark kararlılığı sağlarlar.
Rutil elektrotlar
Bunlar örtülerinde esas madde olarak çoğunlukla rutil seklinde bulunan titandioksit veya ilmenit(demir ve titan oksidi) içerirler. Bu elektrotlar ile, doğru(genellikle eksi kutupta) ve dalgalı akımla ve her pozisyonda kaynak yapılır.
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
İlgili 34 soru bulundu
GENEL AMAÇLI RUTİL ELEKTROD. Hafif çelik imalatlar, demir doğrama, ferforje, tarım makineleri, kazan, muhtelif araç şasi karoseri imalatları ve bunların tamir-bakım kaynakları için uygundur. Yukarıdan aşağı hariç her türlü pozisyonda kullanılır. Özellikle yatayda köşe kaynakları için çok uygundur.
%13 Cr'li feritik paslanmaz çelikler, yüksek karbonlu 304 veya stabilize edilmiş 347 kaliteler vb. çeliklerin kaynağında kullanılır. Kimya ve gıda endüstrisinde kullanılan depolama tankları, kazanlar, boru ve donanımları, buhar vanaları, su ve süt depolama tankları ve boruları gibi alanlarda kullanılır.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Elektrod örtüleri erimiş metali atmosferden bir gaz ve cüruf örtüsü meydana getirmek suretiyle korurlar. Selülozik ve bazik elektrodlarda gaz örtüsü daha etkin cüruf ise diğer elektrod tiplerine nazaran daha incedir. Rutil tip elektrodlarda ise daha kalınca bir cüruf örtüsü, az miktarda da gaz koruyuculuğu mevcuttur.
Elektrot seçimi malzeme kalınlığına, cinsine ve ebatlarına göre değişmektedir. Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur.
1.1.2.3.
Yan küt ek kaynağında genellikle rutil karekterli elektrot kullanılır. Ayrıca yüksek dayanım istenen yerlerde bazik karekterli elektrotlar da kullanılır.
Korozyona dayanıklı olan kaynak metali, 850°C'ye kadar tufalleşmeye de dayanıklıdır. Farklı çeliklerin kaynağında en yüksek servis sıcaklığı 300°C'dir, daha yüksek servis sıcaklıkları için ENI 422 elektrodu tercih edilmelidir. Hem AC'de hem de DC'de kaynak yapılabilir.
Selülozik elektrot (C), dikey dikiş kaynağına (poz. PG) çok uygun olması nedeniyle, büyük çaplı boruların dairesel kaynaklarında kullanılırlar. Burada tercih edilen uygulama alanı, boru hattı döşeme işleridir.
Kullanıldığı Yerler ve Özellikleri. 20m su derinliğine kadar genel kaynak uygulamaları için tasarlanmış rutil örtülü kaynak elektrotudur. Geçici bakım ve onarım işlerinde tercih edilir.
Yüksek akma dayanımlı karbon çeliklerinin, karbon manganez çeliklerinin ve ince taneli karbon manganez çeliklerinin manuel elektrod kaynağı için güvenilir, genel amaçlı kullanıma uygun elektrotudur. Bazik karakterli örtüye sahiptir. OK 48.00, tok ve çatlamaya dayanıklı bir kaynak metali oluşturur.
S: 4140 çeliğini AR 360 levhaya kaynaklamamız gerekiyor ve gücü denemek ve eşleştirmek için bir E120 elektrotu kullanmayı düşünüyoruz.
Membran elektrotlar, cam elektrotlar, sıvı membran elektrotlar olmak üzere iki gruba ayrılır.
Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır. Elektrodu gitti tarafa doğru biraz eğik tutup işe başlarsanız yapışma az olur.
ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Örtülü elektrot ark kaynağı, kaynak için gerekli ısının, örtü kaplı tükenen bir elektrot ile iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıktığı, elle yapılan bir ark kaynak yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri