İmam Şâfiî'nin (ö. 204/820) fıkıh usulüne dair eseri. Mâlikî mezhebinin imamı, büyük müctehid ve muhaddis.
Fıkhın usulleri ile ilgili ilk eser olan "Er-Risale" isimli kitabı yazdı. Zaman içerisinde fakihler onun etrafında toplandılar ve onun geliştirdikleri usullere göre fetva verdiler. Böylece Şafiî mezhebi doğdu.
Özet: İmam Şâfiî'nin İslam düşüncesindeki yeri öteden beri bir takım çev- relerde tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada onun yaşadığı ortam ve dönemden hareketle düşünce dünyası belirginleştirilmeye ve meşhur eseri er-Risâleye yansıması ortaya konulmaya çalışılmıştır.
İmam Şâfiî, İslâm ilim tarihinin önemli ve en etkili şahsiyetlerinden birisidir. Kendisine nisbet edilen Şâfi'î mezhebinin kurucusu olan İmam Şâfiî, Kureyş kabilesine mensuptur. İlminin yüksekliğinden dolayı, Hicrî ikinci asrın müceddidliğine layık görülmüştür.
İlgili 44 soru bulundu
Hicri 200'de Mısır'a geçen Şafii, "Kavli Cedid-Yeni Mezheb" denilen görüşlerini tasnif etti. Fıkıhta yazdığı "El-Hucce" isimli eseri Irak'taki, "El-Ümm" isimli eseri ise Mısır'daki fıkhi görüşlerini yansıttı.
Er-Risâle, fıkıh usûlü alanında yazılan ilk eser olarak kabul edilir. İmam Şâfiî, bu eserini Mısır'a gittikten sonra kaleme almıştır.
Karşılıklı diyalog şeklinde yazılan er-Risâle, Kur'an ve Sünnet ilişkisi başta olmak üzere âhâd haber, icma, kıyas, istihsan ve sahâbîlerin görüşleri gibi birçok fıkhî ve ilmî konuya da değinmektedir. Bu eser, İslâm hukuku metodolojisinde asırlardır ciddiyetini ve önemini koruyan kaynak bir eser olmuştur.
Şâfiî'nin fıkıh usulüne dair eseri er-Risâle adını taşımaktadır.
B) Şafii mezhebinin temellerini oluşturduğu meşhur ese- ri Fıkh-ı Ekber'dir.
İmam Şafiî, Fıkıh ilminde imam olmadan önce dil ve edebiyat alanında imamdı. Dil âlimleri tarafından otorite kabul edilmiş Arap dili gramerinin tespitine büyük katkılarda bulunmuştur. Arap dili ve edebiyatına vukûfiyeti ve şiirleri ile pek tanınmayan Şafiî'nin edebî yönünü ortaya koymak için bu çalışmaya karar verdik.
Şâfiî mezhebinin kuruluşu, 195-204/810-820 yılları arasındaki Şâfiî'nin mutlak müçtehit olduğunu gösteren kavl-i kadîm, kavl-i cedîd dönemlerini konu edinmektedir. Mezhebin nakil dönemi, Şâfiî'nin vefatından (ö. 204/820) talebelerinden Rebî' b. Süleymân el-Murâdî'nin ölümüne (ö.
Hz. Peygamber'in ganimetten seçerek aldığı özel pay anlamında fıkıh terimi. Doğrudan devlet başkanının tasarrufunda bulunan sahipsiz topraklar ve işletmeler.
Şafii mezhebinin önderidir. Asıl ismi Muhammed bin İdris eş-Şafi olması nedeni ile mezhebin ismi Şafii mezhebi olarak söylenmiştir. Dünya üzerinde en çok mensubu olan ikinci mezhep Şafii mezhebidir. İmam Şafi Kimdir? İmam Şafii Filistin'de Gazze Şehrinde miladi olarak 767 yılında ve hicri olarak 150 yılında doğmuştur.
Burada hayatını anlattığımız zat ise dedesinin dedesine nisbetle Şâfiî adını almıştır. Asıl adı Muhammed, babası İdris'tir. Böylece tam adı Muhammed b. İdris eş-Şâfiî şeklindedir.
İçtihadı Şafii mezhebine yakın olduğu için bu mezhepten olduğu düşünülen İmam-ı Gazali, İran'ın Tus şehrinin Gazal kasabasında, 1058 yılında (Hicri 450) dünyaya geldi.
Hutuvat-ı Sitte'yi basan ve dağıtılmasında Said Nursi'ye yardım eden kişilerden biri de Eşref Edip Fergan'dır. İstanbul kamuoyunu etkisi altına alan ve İngilizlere karşı çok sert bir dille yazılmış olan Hutuvat-ı Sitte Risalesi sonrası İngiliz Başkumandanı tarafından Said Nursî hakkında idam kararı alınmıştır.
Risâle-i Nur Kur'ân'ın çok kuvvetli, kıymetli ve hakikatli bir tefsiridir. Kur'ân'ın bazı âyâtını şuhudî bir tarzda beyan eden bir nevi tefsirdir. Ve hâvi olduğu mesâil, Furkan-ı Hakîmin Cennetlerinden koparılmış birtakım gül ve çiçekleridir.
Orta Boy Osmanlıca Risale-i Nur Külliyatı (18 Eser)
İmam Şafiî'nin er-Risâle ve el-Ümm Adlı Eserlerinde İstihsân Anlayışını konu edinen bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.
195-199 yılları arasında er-Risâle'nin de içinde bulunduğu kadim dönemi eserlerini ortaya koydu.5 er-Risâle'nin kadim versiyonu, daha güçlü görülen rivayetler ışığında şekillenen yaygın kabule göre, kendisi Bağdat'ta iken Basra'dan Abdurrahman b. Mehdî'nin (ö. 198/813-14) talebi üzerine yazılmıştır.
İmam Şâfiî (Ö. 204/820)'nin kaleme aldığı er-Risâle 'Usulü Fıkıh' alanında bize kadar ulaşmış ilk eserdir. Fakihler tarafından hüküm çıkarılırken göz önüne alınan metod ve kaideleri Şafiî Risâle'sinde bir disiplin haline getirmiştir.
İmâm Şafiî
O Askalân'da ve Gazze'de yetişti. Askalân'da Yemenli kabileler ve Yemen soyundan olanlar vardı. Bu itibarla Yemenliler arasında doğmuş demektir.” Şafii'den yapılan bir rivayette Gazze'de doğduğu, annesinin onu Askalan'a götürdüğü ifade edilmektedir. İki yaşında iken Annesi ile Mekke'ye göçmüşlerdir.
İslamlaşmaya başlamasıyla birlikte kıtada fıkıh mezhepleri de yayılmıştır. Kıtanın kuzey ve orta kesimlerinde Hanefîlik hâkim mezhep konumunda olmuştur. Buna mukabil kıtanın güney sahil şeridinde ise Şâfiî fıkıh anlayışı benimsenmiş ve bu bölgeden çok sayıda Şâfiî fakîh çıkmıştır.
Bugün bilinen ilk fıkıh usûlü eseri hicri 2. asırda İmam Şafii tarafından kaleme alınmış er-Risale adlı eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri