Özellikle beyaz eti 73 derece ve üzeri ısılarda iyice pişirmek bakterileri yok etmeye yetecektir.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Tarifi ne olursa olsun yemek menülerinin vazgeçilmezi olan kırmızı etin yıkanır mı yıkanmaz mı her zaman tartışma konusu olmuştur. Yapılan araştırmalara göre kırmızı eti yıkadığınız zaman bakterileri yok etmek yerine onları daha çoğaltmış oluyorsunuz. Bu yüzden kırmızı eti yıkanmaması daha doğru olur.
Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler. Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır. Etin yüzeyinde bir şeyler varsa et cımbızı ile alabilir, kesebilirsiniz.
Eti özellikle de sıcak su ile yıkamak kavurmanın hem lezzetini azaltır, hem de etin pişerken sertleşmesine neden olur. Halk arasında etin en güzel kısmının antrikot olduğu düşünülür ancak biftek yapmayacaksanız kullanmanız gereken et antrikot olmamalı.
İlgili 27 soru bulundu
Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle sıcak ya da soğuk su başta olmak üzere, diğer maddelerle dahi olsa eti yıkamamak gerekiyor.
Etin Yıkanması: Etin pişirilmeden önce yıkanması gerekli değildir. Yüzeyde bulunması muhtemel her tür bakteri pişirilme esnasında yok olur. Ayırma: Çiğ eti ve etten sızan suları yenmeye hazır, pişmiş gıdalardan uzak tutun. Buzdolabınızda sakladığınız çiğ eti, diğer gıdalardan ayrı tutun.
Eti işlemek için doğru zaman bu zamandır. Yani kesimden yaklaşık 3-4 saat sonrasıdır. Eti işlerken kirli yüzeylere karşılaşılırsa bu kısımları yıkanmak yerine kesilmeli. Yıkama hem kirlilik içindeki bakterileri her yere yayar, hem de eti ıslattığı için bakterilerin rahat çoğalması için zemin oluşturur” dedi.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner. Buzdolabında saklandıktan sonra etin rengi miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden dolayı kahverengiye dönebilir.
Bu nedenle bazı insanlar etleri pişirmeden, dondurmadan veya marine etmeden önce yıkayarak bakterilerden kurtulmak için onları yıkamayı tercih eder. Birçok gıdayı suyla temizlemek doğru bir uygulama olsa da etleri yıkama işlemi gereksizdir ve hatta bazı sağlık risklerini beraberinde getirebilir.
Kurban eti, mutlaka steril ortamlarda kesilmelidir. Kesilen etlerin yıkanması ise sakıncalı bir durumdur. Çünkü etin ıslak kalması, bakterilerin kısa sürede çoğalmasına yol açar. Bu da saklanacak olan kurban etinin kısa sürede bozulmasına neden olabilir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA), tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kampilobakter adlı bakterilerin ellere, mutfak tezgahına, kaplara ve giysilere bulaşma riskini artırdığı uyarısında bulunuyor. Musluk altında yıkanan tavuktan etrafa sıçrayan su damlacıklarıyla bakteri yayılması yaygın bir durum.
Çünkü yıkama olduğu takdirde ıslaklıktan dolayı mikrop üremesi oluşur ve et kısa süre içerisinde bozulabilir. İlgili alan yıkanacaksa da bozulmaya ihtimal vermeden yıkanan etin tüketilmesinde fayda var. Öte yandan et steril bir ortamda kesilirse yıkanmadan tüketilebilir.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Tavuğa lezzet eklemek ve mikropları öldürmek için limon suyu veya sirke gibi hafif bir asidik ürün kullanabilirsiniz. Pişirmeden önce, tavuk ve balıkları yıkamak için limon suyu, veya sirke kullanmak, bazı ülke mutfaklarında yaygın bir uygulamadır.
Tavuğun suyu daha kötü. Temizlenmediği zaman bakteri üretiyor. Ortama kırmızı etten daha kötü koku yayıyor.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
KURBAN ETİ YIKANIP BUZLUĞA KONUR MU? Kurban etinin kesildikten sonra yıkanması sakıncalıdır. Islak et bakterilerin kısa sürede çoğalmasına neden olur. Bu durum etin kısa sürede bozulmasına yol açar.
Suyunu salan et, sanılanın aksine sert olur. Bir diğer püf nokta da sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Eğer içinize sinmiyor ve yıkıyorsanız, hemen ardından pişirmeniz gerekiyor. Et yıkandıktan sonra buzdolabına koyulmamalı.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri