Çocuk koltukları; 9 ay – 4 yaş arası ve kendi kemerini bağlayabilen çocuklar içindir. Yönleri ön tarafa doğrudur ve genellikle arka koltuğa emniyet kemeri ile bağlanırlar. Eğer ön koltukta kullanacaksanız mutlaka hava yastığını kapatmalısınız.
0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen araç çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında açılan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile neden olabilir.
İsofiks arka koltukta olduğu gibi ön koltukta da olabilir. Bu model, versiyonla alakalı. Emniyet kemeri de önemli olan emniyet kemerinin aractakini korumasıdır. Bunun için çocuğun boyu ve ağırlığı önemli.
Çocuklar yasal olarak 150 cm oluncaya kadar ekipmansız olarak ön koltukta oturamazlar. Ancak ana kucağı, çocuk koltuğu ve yükseltici ile yolcu hava yastığı iptal edilerek çocuğunuzu ön koltukta oturtabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, arabalardaki bebek koltuğunun arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğunu gösteriyor.
İlgili 29 soru bulundu
Hiçbir çocuk emniyet kemeri olmadan ön koltukta oturamaz. Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler. 4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Ana kucağı ve oto koltuğu arasındaki fark konusunda bazı ebeveynler karışıklık yaşamaktadır. Bu sorunun yanıtı hem “evet” hem de “hayır”dır. Araç tipi ana kucaklarının bir diğer adı Grup 0 oto koltuğudur. Grup 0 oto koltuklarını, diğer gruplardaki oto koltuklarından ayıran en önemli konu bebeğin oturma yönüdür.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez. Pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması, bebeğinizin güvenliğini riske atabilir.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Araçların arka koltuklarında bulunan Isofix bağlantı noktaları sayesinde birden fazla bebek oto koltuğunun da rahatlıkla montajı gerçekleştirilebiliyor.
İsofix olmayan araçlara bu sistemin takılabilmesi, marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Söz konusu arabanın üreticisi tarafından isofix aparatı üretilmişse yetkili servislerde sonradan bu sistemi taktırmak mümkün.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
Yeni Avrupa Birliği kanunlarına göre 150 cm. ve 36 kg.'dan kısa ve hafif olan çocukların yolculuk sırasında çocuk koltuğunda oturmaları gerekmektedir.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
Günümüzdeki otomobillerin hemen hepsinde isofix kullanılıyor. Avrupa otomobillerinde 2001, Japon otomobillerinde 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem. 2013 yılından sonra üretilen tüm arabalarda ise isofix donanımı bulunması zorunlu.
- Puset daha çok günlük olarak dışarıda elde tutarak gezdirmek suretiyle kullanım imkanı verir. - Oto koltuğu sadece araçlarda ya da oturma pozisyonuna ihtiyaç olan durumlarda kullanılır. - Pusetler ergonomik olarak bebeklerin uyumaları ve dinlenmeleri gibi imkanı daha etkin şekilde sağlar.
Bebekler oturmaya başlaması ile beraber puset kullanımına ihtiyaç da azalmaya başlamaktadır. Bebekten bebeğe göre değişse de genellikle bebekler 3 aydan sonra yavaş yavaş oturtulmaya başlanmaktadır. Yeni doğan döneminden itibaren kullanılan pusetler bebeklerde en verimli olarak 6 ile 9 aya kadar kullanılmaktadır.
Puset ve Portbebe Arasındaki Farklar
Yalnızca bebeği taşıma amaçlı değil, aynı zamanda oto koltuk, bebek arabası portbebesi ve ev içinde de bebeği güvenli tutabilecek bir ürün arayışındaysanız, pusetler sizin için çok daha uygun olacaktır.
Araç tipi ana kucakları doğumdan itibaren 13 kilograma kadar kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak bu sürede, çocuğunuzun fiziksel gelişimi farklı evrelerden geçer ve bu evrelerde, ergonomik talepleri değişiklik gösterebilir.
Ana kucağı formunda tasarlanan bebek puseti, gerektiğinde bebek oto koltuğu olarak kullanılmaktadır. Güvenlik standartlarına uygun bir şekilde üretilen bebek puseti, ebeveynlere rahat kullanım olanağı sunmaktadır.
Ana kucağı oto koltuğu olarak da rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle yeni doğan bebekler araba yolcuğu yaparken önerilmektedir. Sadece evde kullanıma uygun ana kucakları, ev tipi ana kucağı olarak gruplandırılırken, hem dışarıda hem de evde kullanılabilen modeller anneler tarafından son derece konforlu bulunuyor.
İsofix ile otomobil arasındaki entegrasyon işlemi metal sabitleme noktaları ve bağlantı noktası aracılığıyla yapılır. Sabitleme noktaları araçların arka koltuklarında bulunur. Bağlanma işleminin ilk aşaması oto koltuk üzerindeki sarı renkli bağlantıların dışarı doğru çekilmesidir.
İsofix bağlantısı, genellikle araçların arka koltuklarında bulunur. Oto koltuğunu araçtaki İsofix bağlantısının bulunduğu noktaya yerleştirin.
Top Tether, çocuk güvenlik koltuğunu tepe noktasından kanca yardımıyla sabitleyerek araç içerisinde dönme hareketini sınırlayan üçüncü bir bağlantı noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri