Doğrudan kullanan kişi ve kişilerin yaralandığı temizlikçi, kapıcı, asansör bakımı, elektrik, su vb işletme giderleri ise kiracı tarafından karşılamakla yükümlüdür. Kat malikleri ortak alanda bulunan tesisleri kullanmaktan kaçınıp ihtiyaç duymadığını söyleyip giderleri ödemekten kaçınamaz.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir.
KİRACILARIN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜNDE OLMADIĞI DİĞER GİDERLER
Örneğin, binanın boyanması işi, demirbaş gideri olması nedeni ile bu gider bağımsız bölüm malikinin ödemesi gereken giderdir. Ayrıca asansör elektriğine bakım onarımına da katılmazlar.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir.
Yapılacak ödemeler hasar tespit verileri üzerinden alınan "ikametgah verisi"dikkate alınarak mülkiyeti kendisine ait olmayan yapılarda ikamet eden kişilere de yapılmakta olup bu konuda kiracı vatandaşlarımız hak kazandıkları destek ödemelerini ev sahiplerine ödemeyeceklerdir."
İlgili 20 soru bulundu
*Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm'e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Peki kiracı aidat ödemek zorunda mı? Tabii ki aidat ödemek kiracı ve sahipleri için zorunluluk taşıyan unsurların başında gelir. Apartman sakinleri ortak kullanım bedellerini aidatla karşıladığı için ve ortak kullanım bedellerinden faydalanan kiracılar da ödemekle yükümlüdür.
Bu durumda boş daire aidat öder mi sorusunun cevabı net bir şekilde evet oluyor. Ayrıca apartman aidatı; apartmanın kapıcı masrafı, kaloriferci masrafı, bahçıvan veya bekçi ve benzeri giderleri kapsıyor. Tüm bu masraflar için tüm kat sahiplerinden eşit bir şekilde para toplanıyor.
Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Dış cephe boya badanası, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatında tadilat gibi masrafları mülk sahibi öder.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz.
Eğer yangının çıkış sebebi evin demirbaşlarından kaynaklanıyorsa kiracıların herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiralanan evlerdeki tüm demirbaşlardan ev sahipleri sorumludur. Kiracılar ise bu demirbaşları hor kullanmadan muhafaza etmekle yükümlüdürler.
Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.
Apartmanın boya masraflarını kat maliklerinin tamamı ortak bir şekilde karşılamak durumundalar. Ancak bunda da bazı şartların oluşması gerekir. Apartmanın boyanması yöneticinin tek başına verebileceği bir karar değildir. Dolayısıyla bu kararının alınabileceği adres Kat Malikleri Genel Kurulu'dur.
Kiracının ödemediği aidat borcunu kat maliki yani ev sahibi öder.
Banyo ve mutfak tadilatı gibi giderler olağan kullanım gideri niteliğinde olmayıp yatırım ve demirbaş niteliğindeki bir gider olduğu için mal sahibine aittir. Kiracıdan istenemez.
Kiracıların tadilat hakları, Türk Borçlar Kanunu'nun 321. maddesinde açıkça belirtilir. Kiracılar, kiraya verenin yazılı rızası olduğu müddetçe mülk içerisinde yenilik ve değişiklik yapabilir.
“Kiracı; klima, kombi, radyatör veya ankastre ürünlerin yıllık periyodik bakımlarını karşılamak zorunda. Bunları kiradan düşemez. Ayrıca kullanım kaynaklı bir arıza ortaya çıkmışsa (Örneğin kombinin yanlış kullanılması kaynaklı bir arıza oluşmuşsa) bu gideri ya da malzeme değişimini yine kiracı ödemek zorunda...
Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir.
Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. Bununla birlikte eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.
Konut sigortası asistans hizmetleri arasında yer alan kombi bakım ve arıza tamiri hizmetinden yararlanılabilmesi için elektronik ev eşyalarının da poliçeye dahil edilmesi gerekir eğer bu eşyalar poliçede yoksa sigorta şirketi, konut sigortası kapsamında kombi arızasını karşılamaz.
'KİRACI, HAKARET VE TEHDİT DURUMUNDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR' Karan, yüzde 25 zammı kabul etmeyen ev sahiplerinin kiracıları yıldırmak amacıyla tehdit veya taciz yoluna gitmesi halinde kiracıların neler yapabileceği ile ilgili olarak da şunları söylüyor: “Kiracı bu durumda savcılığa şikayette bulunabilir.
Kira artış oranını kabul etmeyen ev sahibinin sözleşme yapmaması durumunda, mevcut kontrat geçerli oluyor. Ev sahibinin kira artırmak amacıyla yaptığı ısrarlı aramaları rahatsızlık boyutuna ulaşırsa suç kapsamında değerlendiriliyor.
Buna göre, bu şekilde uzayan kira sözleşmelerinde yenilenen dönem için uygulanacak kira artışı, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçemeyecek. Öte yandan, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının %25'in altında kalması durumunda, bu oran geçerli olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri