Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Diyette köfte mi tavuk mu? Yağ Kısıtlı kalori tüketmek isteyenler için tavuk daha uygun bir seçenektir. Bir porsiyon tavuk, sığır etine kıyasla daha az kalorinin yanı sıra daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
Tavuk köftesinin 100 gramında 152 kalori bulunmaktadır. Tavuk köftesinin 1 porsiyonu (120 gr) 183 kalori, 1 köfte kadarı (30 gr) 46 kaloridir. Tavuk köftesinin 100 gramı 7.54 gram karbonhidrat, 13.78 gram protein, 7.48 gram yağ, 0.97 gram lif içermektedir.
Tavuk, sporcular ve vücut geliştiriciler için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak kırmızı et ayrıca yağsız kas üretmeye çok daha hızlı bir şekilde yardımcı olan yüksek miktarda protein ve önemli miktarda kreatin içerir (1).
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Hali hazırda aç olan kaslara biran önce protein göndermek için tavuk eti tercih edilmelidir. Tavuk göğüs eti protein kaynakları arasında en az hayvansal yağ barındıranlardan biridir.
İlgili 18 soru bulundu
Yağ Kısıtlı kalori tüketmek isteyenler için tavuk daha uygun bir seçenektir. Bir porsiyon tavuk, sığır etine kıyasla daha az kalorinin yanı sıra daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
En büyük protein deposu olma niteliğine sahip olan et yerine geçen protein kaynakları çeşitlilik gösterebilmektedir. Örneğin; hindi, tavuk, balık gibi beyaz et, fasulye ve nohut gibi baklagiller, süt, yumurta, yoğurt, kabak çekirdeği, peynir ve badem gibi gıdalar, tam bir protein deposu olması ile bilinmektedir.
Her gün tavuk yemenin elbette zararları bulunmaktadır. Her gün tavuk yemek, eğer tavuk köy tavuğuysa fazla zararlı olmayabilir ancak köy tavuğu yerine marketten alınan bir tavuk tüketiliyorsa her gün yenilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle çocuklar ve erkeklere zarar verecek içeriklere sahiptir.
Tavuk, hindi, kaz ve ördek gibi kanatlı hayvanların etleri beyaz et olarak adlandırılır.
Toplumumuzda en sık tüketilen yemeklerden biri olan ızgara köfte, diyet yapanların da sıklıkla tercih ettiği bir yemektir.
Diyette ve kilo kontrolü sürecinde köfte yemek günlük protein ihtiyacınızı önemli derecede karşılar. Ayrıca köfte uygun miktar ve porsiyonda yenildiğinde kilo aldırmaz. Köftenin ekstra kalorili bir besinde dönüşmemesi için yanında pilav ya da ekmek gibi şeylerden uzak durmanızda fayda var.
- Diyet boyunca tüketeceğiniz köfteleri mutlaka ızgara üzerinde pişirin. - Köftenin harcını hazırlarken yüksek kalorili malzemeler kullanmaktan kaçının. - Fazla miktarda yağ kullanmamaya gayret edin.
Kırmızı et çeşitleri arasında en çok tüketilenler dana eti ve koyun etidir. Bu etlerin kaslarında bulunan myoglobin oranı fazla olduğu için et renkleri kırmızıdır. Bu durumun tersi olacak biçimde tavuk eti ve hindi eti gibi beyaz etlerde myoglobin maddesi daha az bulunmaktadır.
Haşlanmış tavuk, proteine ek olarak, kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olan fosfor ve kalsiyum gibi diğer temel besinler açısından da zengindir. Tavuk tüketmek artrit riskini de azaltır. Haşlanmış tavuk, stresi azaltmak için gerekli olan iyi miktarda triptofan ve B5 vitamini içerir.
*Tavuk proteini son derece kalitelidir. Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem amino asitlerin dağılımı açısından bakımından faydalıdır. *Yani günde 100 gram tavuk eti tüketilmesi günlük protein ihtiyacının yüzde 67-83´lük bölümünü karşılamış olmaktadır.
Pek çok et çeşidine göre daha fazla yağ içeren kırmızı et, fazla miktarda tüketilirse vücuda hızlı bir şekilde yağ gider. Bu nedenle de şişmanlamaya neden olur. Zayıflamak için öne sürülen pek çok diyet listesinde ise, yağ tüketiminin hemen hemen sıfıra indirildiği bu nedenle de etin önerilmediği dikkat çeker.
Diyet sürecinde, kilo vermek isteyenler için en ideal tavuk eti tüketimi haşlama usulüdür. Düşük yağ içeriği ve yüksek besin değerleriyle doyuruculuğu da yüksektir, uzun süre tok tutar. Spor yapanlar için de iyi bir protein kaynağı olan haşlama tavuk göğüs, hazırlaması da oldukça pratik bir öğün olacaktır.
Bu genellikle kırmızı ete göre daha açık renktedir ve kuşlardan ve küçük av hayvanlarından gelir. Tavuk, hindi, ördek, kaz, bıldırcın, sülün beyaz ete örnek verilebilir. Araştırmalar organik serbest dolaşan tavukların, kafesli tavuğa kıyasla yağı daha düşük olduğu sonucuna varmıştır.
Kırmızı et
Tıpkı sebzelerde olduğu gibi etin en koyu yerleri daha fazla besin maddesi içerir. Kırmızı et, demir ve çinko için de bulunmaz bir kaynaktır. Bu nedenle spor yaparken sadece beyaz et değil kırmızı et de tüketilmelidir.
Köfte dananın yağsız kısmının ve kuzunun döş denen yanının karıştırılmasıyla yapılır. Hayvan merada yayılarak beslenmişse, et zaten şekerli bileşikler açısından zengindir, bu da lezzetin yanında besleyici olmasını sağlar. Ama aynen dövme dondurma gibi, etin yoğrulması kıvamı artırırken lezzeti pekiştirir.
Nuar. Dana etinin en yağsız parçalarından biri olan nuar, kuyruk bölgesine yakın bölümden elde ediliyor. Özellikle rosto reçetelerinde genellikle nuar kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri