3.Argentium Gümüş ve Kararmaz Alaşımlar Argentium bir markadır; ancak piyasada benzer olanlar da mevcuttur. Bu alaşımlar minimum% 92,5 gümüştür; fakat bazıları gümüş içeriğinde biraz daha yüksek olacaktır.
Rodyum aşınmama özelliği olan bir metaldir. Madencilikte kullanılan bu metal, takı sektöründe duyulan ihtiyaç ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte bizlere kararmayan takılar elde etmemizi sağlamıştır. Yani aradığımız özellik takının rodyum kaplama olmasıdır.
Gerçek Gümüş Kararma Özelliğine Sahiptir
Bunların yanı sıra gümüş maddesi doğası gereği kararan özelliğe sahiptir. Sahte gümüş kararma yapmadığını gerçek gümüşü karardığını belirtmek isteriz. Eğer satın aldığınız gümüş takı belli bir süre geçtikten sonra kararma yapıyorsa aldığınız ürün gerçek gümüştür.
Son yıllarda sterling silver olarak da bilinen 925 ayar gümüş takılar dayanıklılık bakımından müşterilere avantaj sunar. 925 ayar şeklinde dizayn edilen yüzlerce farklı takı çeşiti bulunur.
925 ayar gümüş ise şöyle açıklanabilir 1 kilogram gümüşün 75 gramı alaşım 925 gramı ise gümüş olarak biliniyor böylece gümüş ayarı 925 gram oluyor. Mücevher ve takı yapımında en yaygın olarak kullanılan ve en iyi olan ayar 925 ayar olarak biliniyor.
İlgili 28 soru bulundu
Gümüşe yatırım yapmak mantıklı mı? Gümüş, küçük yatırımcı için bulunmaz bir nimettir. Eğer yatırım yapmayı düşünüyorsanız işlenmemiş, külçe dediğimiz gümüş alıp yatırım yapabilirsiniz. Küçük rakamlarla 250 gram, 500 gram ya da 1 ila 2 kilogram gümüş alarak ileriye dönük yatırım sağlayabilirsiniz” dedi.
Tebeşir, takı kutusunun içine yerleştirilerek kararması önlenebilir. Kararmaz bezler de kükürt ve oksijeni emer, sonuç olarak gümüş nasıl saklanır sorusunun bir çözümü olarak değerlendirilebilir.
- Açık renkli (beyaz) tonlarına bir bez yardımı ile gümüş ürününüzü ovalayın. Bezin üzerinde siyah lekelenmeler nokta nokta oluşmaya başladıysa gümüş ürününüz orijinaldir. - Buzu gümüş ürünün üzerine bıraktığınızda hızlı bir şekilde buzu eritiyorsa ürününüz orijinaldir.
925 Ayar Gümüş Nasıl Anlaşılır
925 ayar gümüşler için en uygun testlerden birisi mıknatıs testidir. 925 ayar gümüşler mıknatıs ile hiçbir tepkimeye girmemektedir. Ayrıca nitrik asit testi, bezle ovalama gibi testlerle de bu gümüşün ayarının gerçekliği anlaşılmaktadır.
Günlük ve özel zamanlarda kullanılan veya doğru şekilde saklanmayan gümüşler ve metaller zamanla kararır. Gümüşlerin ve metallerin kullanım ömrü olmadığı için, onlara gereken bakım ve özen gösterilirse değerleri kaybolmaz.
Beyazlığı ve parlaklığı sayesinde albenili takılarda kullanılan gümüş, zaman içerisinde kararmaya başlar. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli nokta; gümüş zamanla kararmaz. Gümüşün kararmasındaki en büyük etken kükürttür. Havada bulunan kükürt gümüşle tepkimeye girerek kararmasına sebep olur.
Nemli ve nemli bir ortamda saklandığında gümüşün rengi hızla bozulur. Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Gümüş elementi kimyasal yapısı nedeniyle kararmaya çok yatkındır. Nemli ve rutubetli bir alanda duran gümüş takı bir gün içerisinde kararma gösterir. Sebebi ise havada yer alan hidrojen, kükürt ile sülfürik maddeleridir. Ancak kararma durumu çözümü olmayan bir problem değildir.
So CHIC, bütün bilekliklerini Avrupa standartlarına da uygun olarak 925 ayar gümüş olarak üretir. Gümüş, insan sağlığı için zararsız bir maden türüdür. Bu standarttaki gümüşlerin kararma, solma gibi olasılıkları çok azdır.
Günümüzde, takılar üzerinde yaygın olarak “925 ayar gümüş” yazar. Bu ifade, takı içerisinde %92,5 oranında gümüş; %7,5 oranında da bakır bulunduğu anlamına gelir. 1000 ayar gümüş ise, “has gümüş”tür. Yani has gümüş takıların içerisinde, gümüşten başka bir maden yer almaz.
Ter de Kararma Nedeni
Asidik maddeler de gümüşü karartır. Söz konusu takılar olunca gümüşün maruz kaldığı asidik maddelerin başında, ciltte oluşan ter geliyor. Özellikle gümüş kolyeler için ter, yaz aylarındaki kararmanın baş sorumlusu.
Gümüş takılarda ayarı belirten 925 damgası hemen her gümüş üründe bulunmaktadır. Ancak bu damganın bulunduğu ürünler kesinlikle gümüş diyememekteyiz. Aynı şekilde üzerinde ayar bulunmayan bir takının da gümüş olabilme ihtimali bulunmaktadır.
Örneğin, "925" gümüş, %92.5 saf gümüş içermektedir. Ayrıca, gümüş ürünlerde saflık oranını belirlemek için, ürünlerin arkasına yerleştirilmiş olan işaretleri inceleyebilirsiniz. Örneğin, gümüş ürünlerde genellikle "sterling" yazısı görülür ve bu işaret, ürünün %92.5 saf gümüş olduğunu gösterir.
Çelik ve gümüş takı arasındaki farkı anlamak için bazı küçük detaylara dikkat edebilirsiniz. Bu detaylar şu şekilde sıralanabilir: Gümüş, değerli bir maden olduğu için altın madeni gibi ayara sahiptir. 800, 900 ve 925 rakamları gümüşe ait ayar numaralarıdır. Çeliğin ayarı bulunmaz.
Gümüş takılarınızdaki kararmayı gidermek için yapılabilecek en etkili ve en pratik işlemlerden biri sıcak suya bolca karbonat ekleyip iyice karıştırarak bu suyun içerisinde kararan gümüşü fırçalayarak temizlemektir. Bu işlem için diş fırçasını ya da elbise temizleme fırçasını kullanabilirsiniz.
Gümüş nasıl parlatılır diye düşünenlerin yapması gereken şey bellidir. İlk olarak, kararan gümüşlerin üzerine bir miktar diş macunu sürülmelidir. Ardından, gümüş takı; bir süre suyun içerisinde bekletilmelidir. Bu işlemin yalnızca bir defa tekrarlanmasıyla beraber gümüş takıların eski hallerine dönmesi söz konusudur.
Özellikle gümüş takılarınızı parlatmak için ılık suyun içine karbonat ve limon ekleyerek 10-15 dakika suyun içinde bekletiyoruz. Daha sonra pamuklu bir bezle iyice kuruluyoruz. Takılarınızın eski parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.
Bu takıların tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden biri paslanmaması ve kararma yapmamasıdır. 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılarak üretilen takılar arasında, en kaliteli olanı kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliklerdir.
Evde yapılan yanlış işlemlerin, parlaklığı açmak yerine daha da kararttığını söyledi. Gümüşün kararma nedeni, çamaşır suyu, ter ve parfüme bağlı olduğunu belirten Alptekin, “Bunlar değdiği zaman veya ter üzerinden oksit olduğu zaman, gümüşün kararması çok çabuk olur.
Gümüş takılar zamanla kirlenerek ve karararak; renk değiştirebilir, parıltısını kaybedebilir. Evde bulunan karbonat, amonyak, bulaşık deterjanı, diş macunu, tuz, sabun, sirkeli su, limon gibi malzemelerle bu takılar pratik bir şekilde temizlenebilir ve parlatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri