Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Uzun süre boyunca kullanılan altın takıların, bu parlaklığını yitirmesinden endişe duyabilirsiniz. Sizler için derlediğimiz altın kararması hakkında bilgileri inceleyerek değerini yıllarca kaybetmeyecek püf noktaları öğrenmeniz mümkün. Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir.
Su her ne kadar zararsız görünse de ıslandıktan sonra kurulanmayan takılar nemli kalırlar. Suyun yanı sıra takılar duş esnasında şampuan, duş jeli gibi kimyasallara da maruz kalırlar. Tüm bunlar değerli takıların çok hızlı eskimelerine ve kararmalarına sebep olur.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer gümüşle bakırın oranları aynı ya da birbirine çok yakın tutulursa altının rengi sarı olur. Ancak ayar düştükçe, diğer bir değişle içindeki gümüş ve bakır arttıkça, altının o cezbedici sarısı beyazlaşmaya başlar. Bu sebeple 22 ayar altının rengini 14 ayar bir altınla yakalayamazsınız.
Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
24 ayar altın kararır mı sorusu sıkça gündeme gelmekte, bu altınlarda zamanla havanın ya da tozun etkisiyle bir kararma olmamaktadır.
Normalde gerçek altın kararmaz. Doğru bakım ve temizlik uygulandığında, 14 ayar alyanslar uzun yıllar boyunca ışıltısını korur. Basit bir temizlik işlemiyle, alyansınızın ilk günkü gibi parlak ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. 14 ayar alyansların kullanım sıklığı da kararma riskini etkileyebilir.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Mesela altının en büyük düşmanlarından biri bulaşık ve çamaşır deterjanlarıdır. Maalesef kadınlar, çamaşır ve bulaşık yıkarken altın takmaya devam ediyorlar. Bilinmelidir ki çamaşır suyu, bulaşık deterjanları gibi kimyasal maddeler içeren bu sıvılar, altının rengini solduruyor, parlaklığını alabiliyor.
Kararmış altınların parlatması için kullanılan ürünlerden biri de amonyaktır. Amonyak satın alınarak, kararmış altınların parlatılması mümkün bir durumdur. Su ve amonyak karışımı içerisine altınlar bir kaç dakika bekletilir. Bekletilen altınlar daha sonra çıkarılarak durulanır.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
Altının tozla ve nemle temas etmemesi önemli. Hava nem ve toz biraraya geldiğinde altın oksitlenir ve takıların üzerindeki kir oluşmasına neden olur. 24 ayar altında bu olmaz. Mücevher kutuları ve çantaları altın müceverleri muhafaza etmek / taşımak idealdir.
Üretim süreçleri doğru yapılmamış, içine altın haricinde katılan katkıların doğru kullanılmadığı durumlarda 22 ayar altın takılar bile kararma yapmaktadır.
Özellikle gram altın aldığınız zaman altınınızın değerini koruduğunu görürsünüz. Bunun için de yatırım yapmak isteyenler, altın almak için 24 ayar gram altın tercih eder. Satın alınan altının saf altın olması, kendi değerine göre satılma ve alınma avantajlarıyla öne çıkacağı görülür.
çelik bilyeler, amonyaklı deterjan veya temizlik şampuanı doldurulur. Temizlenecek parça veya parçalar, kabin içine bırakılarak motor çalıştırılır. Bilyeler dönme hareketiyle devamlı hareket ederek su ile beraber parçaların en ayrıntılı noktalarına temas eder ve yüzeyleri temizleyerek parlatır.
Dolayısıyla altın çeşitleri içerisinde en değerli olanının 24 ayar altın olduğunu söylemek mümkündür. Her bir ayar altının bütününün 24'te birini ifade eder. Örneğin bir küpenin 24'te 22'si altın, kalanı gümüşten meydana geliyorsa bu küpenin 22 ayar olduğu anlamına gelir.
“Ayar” kelimesi ürün içerisindeki altın oranını ifade eder. 14 ayar içerisinde %58,5 oranında altın bulunmaktadır. 22 ayar içerisinde %91,6 oranında altın bulunmaktadır. Almak istediğiniz takının altın ayarı düştükçe, ürün sertleşir.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Mıknatıs Testi
Altın, manyetik bir madde değildir. Bundan dolayı da altın takı veya külçeler, bir mıknatıs kullanarak test edilir. Eğer altın manyetik ise, o zaman altın sahte çıkar.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Beyaz altın, gümüş, platin veya paladyum gibi metallerle alaşımlı olduğu için sarı altına göre daha pahalı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri