Küçük miktarda tüy yutmak çoğunlukla sorun teşkil etmez, çünkü sindirim sistemi yapısı bunları atma eğilimine sahiptir. Lakin büyük miktarlarda tüy yutmak ya da bu durumun sürekli hale gelmesi, sindirim sisteminde ciddi tıkanmalara, kusma, ishal, karın ağrısı gibi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
Toplumun bir kesiminde 'kedi, köpek tüyü akciğere, karaciğere yapışarak hasta eder' düşüncesi hakimken, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bunun yanlış olduğunu söyledi.
Kedi tüyü yutmanız durumunda özellikle boğaz enfeksiyonları, parazit vb. etkenlere karşı ciddi risk teşkil edebilirsiniz. Böyle bir durumda mutlak bol bol su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bununla birlikte antioksidan ve antiseptik özelliğe sahip olan bitkileri veya bitki çaylarını tüketmeye de özen göstermelisiniz.
Kedi tüyleri hakkında bir çok batıl inanç vardır. Ancak bu durum hastalıklı ve aşısı olmayan kediler için geçerli olabilmektedir. Evinizde beslediğiniz evcil kedilerinizin düzenli olarak aşılarını ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarını yaptırıyorsanız tüyleri de hiçbir şekilde zararlı olmayacaktır.
Traş Edilen Kedilerin Tüyleri Ne Zaman Uzar? Doğru ve zamanında tıraş işlemi ile birlikte tıraş edilen kedilerin tüylerinin uzama dönemi yaklaşık 2 ay içerisinde gerçekleşir. Dostunuz için seçtiğiniz makine veya makas tıraşı gibi farklı türde tıraş işlemlerine göre de bu süre uzayabilir veya kısalabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çamaşır kurutma makinesinin kedi tüyü temizliği için etkili olduğu bilinir. Cihaz, kurutma esnasında kıyafetlerin üzerindeki tüyleri toplar. Evde kedi besliyorsanız güçlü filtre özelliğine sahip bir kurutma makinesi edinebilirsiniz. Fırçalama da tüy temizliği için kullanılabilecek bir yöntemdir.
Çamaşır makinesine beyaz sirke ekleyin, böylece tüyler kıyafetlere daha zor yapışacak. Çamaşır kurutma makineleride bu konuda iyi ,10 dk kurutucuda kalan giysiler üzerinden kolaylıkla tüm tüyler temizlenmiş oluyor.
Toxoplasma gondii insan ve diğer birçok evcil ve yabani hayvan türünü enfekte edebilme yeteneğine sahiptir. Evcil ve yabani kediler son konak olarak bilinirler. Kediler; parazit ile kontamine gıdalar (kemirgenler, kuşlar veya çiğ etler) tarafından enfeksiyona yakalanırlar.
B vitamini eksikliği de kedilerde tüy dökme sorununa yol açar. B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır.
Evde Evcil Hayvan Beslemenin Zararları
Aşıları tam yapılmaz ise evdeki hayvanlarda bulunan pire, parazit, bit, bağırsak kurdu sahiplerine geçme ihtimali yüksektir. Enfeksiyon hastalıklarına rastlanabilir.
Kedi alerjisi varsa ve kedi alerjenleri ciğerlerinize girerse, alerjenler antikorlarla birleşerek belirtilere neden olabilir. Bunlar nefes almada güçlük, öksürme ve hırıltıyı içerebilir. Kedi alerjileri akut astım atağına neden olabilir ve kronik astım için tetikleyici olabilir.
Eğer bir veya iki günden fazla yemek yemeyi reddeden veya tekrarlayan öğürmelerle tüy yumağı çıkaramayan veya gerçek kusma atakları geçiren bir kediniz varsa, gecikmeden bir veteriner tarafından muayene edilmesi gerektiğini tavsiye ediyoruz.
Kedi tüyünü bilerek ve isteyerek yutan kimsenin doktora gidip akıl ve ruh sağlığı tedavisi görmesi gerekir. Yenip içilmesi mutad olmayan bir şeyi kasten midesine gönderen kimsenin orucu bozulur, gününe gün kaza eder.
Kedi tüyleri insanlar tarafından yutulduğunda bu tüyler midede ya da bağırsaklarda birikerek çeşitli sindirim problemlerine yol açabilir. Her ne kadar yutulan tüylerin direkt olarak dışkıyla atılma olasılığı bulunsa da büyük bir kısmı sindirilemez, bağırsaklarda tıkanma gibi problemler yaratabilir.
Birçok hayvanın tüylerinde ve salgılarında oldukça yüksek miktarlarda alerjen bulunur. Kedi alerjisi olan kişiler bu alerjenlere maruz kaldığında genellikle hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve kaşıntı gibi semptomlar gösterir. Daha şiddetli vakalarda nefes almada zorluk da görülebilir.
Topaklanma: Kedinizin derisinde keçeleşmiş olan tüy birikmesi varsa, kesin çözüm tıraş olmasıdır. Makas yardımı ile kedinizin topaklanmış kısmını keserseniz, kedinize zarar vermiş olabilirsiniz. Kedileri evde tıraş etmek asla doğru değildir.
Kedinizi düzenli aralıklarla duşa sokmak ölü tüylerin ortadan kalkmasına yardımcı olacağı gibi evin içerisinde dağılan tüylerin azalmasını sağlayacaktır. Kedinizin tüylerinin daha az dökülmesini istiyorsanız banyoya alternatif bir diğer yöntem de onu düzenli olarak kedi tarakları kullanarak taramak.
Her kedi bir oranda mutlaka tüy döker. Ancak az tüy döken kedi cinsleri de vardır. Cornish Rex, Russian Blue, Siyam kedisi, Sibirya kedisi, Exotic Shorthair gibi kedi cinsleri en az tüy döken kedilerdir.
Toksoplazma, hayvanlardan insanlara direk temas yoluyla bulaşmaz fakat hayvan dışkısıyla, dışkının bulaştığı eşyalar yoluyla ya da enfekte olan çiftlik hayvanlarının az pişmiş olarak besin yoluyla tüketilmesiyle bulaşabilir.
Kedi tüyü ise toksoplazma barındırmaz.
Toksoplazma Belirtileri Nelerdir? Toksoplazma enfeksiyonunun semptomları genellikle hafiftir veya hiç belirti göstermez. Ancak bazı insanlar grip benzeri semptomlar yaşayabilirler. Toksoplazma belirtileri arasında ateş, halsizlik, kas ağrıları, boğaz ağrısı ve lenf düğümlerinin şişmesi yer alabilir.
Kediler tüy değişimini sağlayabilmek adına bahar aylarında iki kez tüy dökmektedir. Tüy dökme durumunun sağlıklı kediler açısından normal olduğunu ifade edebiliriz. Kedi tüy dökülmesi her ne kadar normal bir durum olarak bilinse de çeşitli durumlarda tüy dökülmelerinin ardından çeşitli sağlık sorunları bulunabilir.
Rulo, kedi tüyü kıyafetten nasıl temizlenir sorusuna en etkili ve basit yanıtlardan biridir. Tüy toplayıcı ruloyu kıyafetlerinizin üzerinde gezdirerek tüm tüylerden birkaç dakika içinde kurtulabilirsiniz. Bu ruloları herhangi bir markette bulmak oldukça kolay, genellikle temizlik ürünleri reyonunda bulunuyor.
PONZA TAŞI MUCİZESİNİ DENEYİN. Yanlış duymadınız! Ayak törpüsü olarak bildiğiniz ponza taşını, koltuğa ve halılara sürterek evcil dostunuzun tüylerini temizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri