Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi hallerde temyize gidilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi hallerde temyize gidilir?

Hangi Tür Kararlar Temyiz Edilebilir? Kural olarak, bölge adiye mahkemelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali üzerine verilen kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Nihai kararlar temyiz başvurusuna konu olabilirken ara kararlar tek başına temyiz başvurusuna konu olamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Hangi davalar temyize gitmez?

İcra ve İflas Kanunu uygulaması ile ilgili dava ve işlerle ilgili istinaf mahkemesi hukuk dairelerince verilen ve miktar veya değeri 378.290 TL'yi geçmeyen kararlara karşı temyiz başvurusu yapılamaz (İcra İflas K. md.364/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyizde karar değişir mi?

Yargıtay temyiz incelemesi sürecinde, temyiz nedeni olarak gösterilen hukuka aykırılıkları tespit ederse hükmün bozulmasına karar verir. CMK madde 289'da sayılan kesin hukuka aykırılık hallerinin bulunması durumunda da Yargıtay tarafından hüküm bozulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kesin karar temyiz edilir mi?

Bölge Adliye Mahkemesi/Yargıtay incelemesinden geçmeden kesinleşmiş olan kararlar aleyhine kanun yararına temyiz yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: higm.adalet.gov.tr

Temyiz nedenleri nelerdir?

a) Hukukun veya sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) İspat için dayanılan delillerin yasal gerekçe olmadan kabul edilmemesi. ç) Karara etki eden yargılama hatası veya eksiklikleri bulunması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Temyiz ve Temyiz Süreci

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi suçlar temyiz edilemez?

Ceza Hukukunda Temyiz Edilemeyen Kararlar
  • Hakaret.
  • Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit.
  • Suç işlemeye tahrik.
  • Suçu ve suçluyu övme.
  • Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama.
  • Kanunlara uymamaya tahrik.
  • Cumhurbaşkanına hakaret.
  • Devletin egemenlik alametlerini aşağılama.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Her dava temyize gider mi?

İstinaf mahkemeleri bozma kararı dışında kalan tüm kararları için temyiz başvurusu yapılabilir (CMK md. 286). Ancak, hükmedilen cezanın miktarı dikkate alınarak bazı istinaf mahkemesi kararları aleyhine temyiz kanun yolu kapatılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyize giden dava ne kadar sürer?

Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir. Eğer karar bozulursa, dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yapılır. Yeniden yargılama süreci de, birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: illeez.av.tr

Önce temyiz mi istinaf mı?

Temyiz, istinaf mahkemesi kararlarının hukuki denetim açısından incelenmesini amaçlayan bir kanun yoludur. İstinaf mahkemesi, tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyize giden dava ne olur?

Temyiz süresi içerisinde yapılan başvurular hükmün kesin olmasının önüne geçer. Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen hüküm temyizi istenildiği takdirde Yargıtay'ın başvuruyu incelemesi halinde işleme girmez. Temyiz aleyhi veya lehine bir durumda olması durumun şartlarını değiştirmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Temyizde duruşma olur mu?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun “Duruşmalı inceleme” başlıklı 299. maddesinin 1. fıkrasının ilk haline göre; “On yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde, Yargıtay, incelemelerini sanığın veya katılanın temyiz başvurusundaki istemi üzerine veya re'sen duruşma yoluyla yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Temyiz kararı bozarsa ne olur?

İlk derece mahkemesi tarafından doğrudan temyiz kanun yolu açık bulunan hüküm- lerle ilgili olarak verilen bozma kararı üzerine ise dosya hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilir (CMK, md. 304/4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Karara çıkmış dosya temyize gider mi?

Temyiz Başvuru Süresi

Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk dairelerince verilen temyizi kabil kararlar için temyiz süresi, gerekçeli kararının tebliğ tarihinden itibaren 2 haftadır. Temyiz süresi HMK madde 361 de açıklanmıştır. (2) Davada haklı çıkmış olan taraf da hukuki yararı bulunmak şartıyla temyiz yoluna başvurabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kaç yıl ceza alan Yargıtay a gider?

Davada beş yılın üzerinde ağır hapis cezası alan isimlerin temyiz incelemesi ise Yargıtay'da yapılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Bir davanın temyize gitmesi ne demek?

Temyiz nedir?; Temyiz, bir mahkemede görülen davanın sonucunda alınan kararda usulsüzlük ya da anayasaya aykırı durum şüphesi olduğunda, üst mahkeme olan Yargıtay'a davanın değerlendirilmesi için taşınması işlemine denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Yargıtaydan bozulan karara tekrar itiraz edilir mi?

Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Istinaftan red geldi ne yapmalıyım?

İstinaftan olumsuz yanıt alınması ya da istinafta elde edilen sonucun yeterli görülmediği durumlarda temyiz hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Miktar ve değeri 41.530-TL'yi geçmeyen davalara dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları kesin olup temyiz yolu kapalıdır. Temyiz incelemesi sonunda 3 farklı karar verilebilir: Onama, Düzelterek Onama, Bozma. Temyiz incelemesi sonunda onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

-Taraflar kural olarak, kesinleşmemiş kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (istinaf ve temyiz yolu) başvurabilirler. Fakat istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (kanun yararına temyiz ve yargılamanın iadesi) başvurabilmeleri mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarlan.blog

Istinaf mahkemesi temyiz yolunu kapatabilir mi?

Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi Başsavcılığının Kesinleşmiş Karara İtiraz Yetkisi. İstinaf incelemesi neticesinde bazı kararlara karşı Yargıtay'a temyiz başvuru yolu kapalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf etmeyen taraf temyiz edebilir mi?

Başka bir deyişle istinaf başvurusunun reddi halinde Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı temyiz hakkı sadece istinaf başvurusu reddedilen tarafa ait olup, İlk Derece Mahkemesi kararını istinaf etmeyen tarafın temyiz hakkı bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Her dava istinafa gider mi?

İlk derece mahkemelerinden verilmiş bulunan kararlara karşı tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurmak gereklidir (HMK m. 345) Bununla beraber tüm kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Hangi cezalar temyize gider?

Kural olarak temyiz incelemesi dosya üzerinden yapılmaktadır. Ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlere dair Yargıtay ilgili ceza dairesi tarafından uygun görülmesi halinde duruşma yapılmak suretiyle de temyiz incelemesi yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Istinaf red verirse ne olur?

Bölge adliye mahkemesinin esastan red kararı vermesi, borçlunun başvurabileceği kanun yollarının tükendiği anlamına gelmemektedir. Borçlu bu karar üzerine -şüphesiz diğer başvuru koşulları da sağlanıyorsa- temyiz kanun yoluna başvurabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Temyize kimler başvurabilir?

Temyiz, olağan bir kanun yoludur. Dolayısıyla olağan kanun yoluna başvurabilen temyiz yoluna da başvurabilir., yani temyiz davası açabilir. Temyiz davası kendiliğinden açılmaz, bunun için temyiz talebi gerekmektedir. Sanıklardan birinin temyiz istemi, diğer sanıklar yönünden geçerli değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr
Önceki makale
Nihilizm tersi nedir?
Sonraki makale
Müziği ilk kim bulmus?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT