İnsülin glikozu hücre içine sokar. Fazla şeker kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak depolanır. Kan şekeri normale döndüğünde insülin salgılanması da durur. Şeker yükselmesine neden olan en bilindik hastalıklar Tip 1 ve Tip 2 diyabettir.
Yapılan araştırmalar ruhi sıkıntıların, şok ve korku gibi psikolojik etkenlerin pankreasta olan insülin salgılamasını etkilemekte, kanda şekerin yükselmesine, idrarda şeker olmasına etkili olduğunu göstermiştir. Ruhsal sorunların şeker hastalığını davet ettiği ortaya çıkmıştır.
Şeker düşürücü ilacı veya insülini gerektiğinden az kullanmak, diyabetik diyete uymamak, egzersiz yapmamak, aşırı stres ve vücuttaki herhangi bir mikrobik hastalık diyabet hastalarında kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir.
Enfeksiyonlar. Gerek akut yani kısa sürede ortaya çıkan gerekse yavaş yavaş ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları, kan şekerini yükseltebilir. Kısa süre içinde ortaya çıkan enfeksiyonlara; grip, özellikle ateşli boğaz enfeksiyonları, anjin, farenjit, bronşit, zatürre gibi durumlar örnek verilebilir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Hiperglisemi sadece şeker hastalığında (diyabet) olmaz. İlaçlar, hormonal hastalıklar, ciddi enfeksiyonlar, pankreas hastalıkları, kortizon kullanımı, ameliyat ve travma da kan şekerinde yükselmeye neden olabilir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Ağız kuruluğu ve bu yüzden daha sık susama, geceleri daha sık idrara çıkma, yorgunluk, plansız kilo kaybı, yaraların daha geç iyileşmesi, daha fazla acıkma ve bulanık görme diyabetin yaygın belirtileridir.
Tokluk kan şekeri ise gıda alımından (ilk lokmadan) 2 saat sonra kanda ölçülen kan şekeri düzeyidir. 140 mg/dl üzerinde ölçülen tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı açısından risk artarken 200 mg/dl üstünde saptanan tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı tanısı konulur.
İnsülin kullanmayan hastalar, kan şekerlerinin yükselmesi durumunda bol su içmelidir. Hiperglisemi görüldüğünde vücut kandaki fazla glukozu idrar ile birlikte vücuttan atma eğiliminde olduğundan, hastalar sık sık idrara çıkar. Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
Yüzdelik olarak verilen HbA1c değeri, kan glukozu ile doğrudan orantılıdır. Örneğin HbA1c değerinin 6 olması, kişinin son 2-3 aylık dilimdeki ortalama kan glukoz seviyesinin 126 mg/dL olduğu anlamına gelir. HbA1c değerinin 8 olduğu durumda bu sayı 183'e, 10 olduğu durumda da 240'a yükselir.
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Hemoglobin A1C olarak da adlandırılan HbA1c testi, son 2-3 ayda ortalama kan şekeri (plazma glukozunu) seviyenizin ne olduğunu gösteren glikozillenmiş hemoglobin kan testidir. HbA1c testi tedavinin etkinliğini izleyip, ölçmek ve tip 2 diyabet teşhis ve tanısı koymak için kullanılır.
Yatarken kan şekeri 100 -120 mg/dl‟ nin altında olmamalıdır.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
Kan şekeri düzeyi normalden yüksek seyreden hastalarda zamanla şeker hastalığına bağlı komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı kan şekeri örneğin 200-300 civarında seyreden bir hasta, kendisi hiçbir rahatsızlık hissetmese bile komplikasyonlar yönünden risk altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri