TAZMİNAT olarak belirlenmiştir. Hava parası gelir vergisine tabi bir gelir unsurudur. Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından elde edilen hava paraları kurumlar vergisine tabidir.
2011'de yürürlükten kalkan 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun uyarınca hava parası istemek hapis cezasını gerektiren bir suçtu. Ancak artık kiraladığı işyerini ve kira sözleşmesini devretmek isteyen bir kiracının makul miktarlarda hava parası istemesinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Hava parası, eski kiracının kira sözleşmesini devreden yeni kiracıdan aldığı paradır.
[1] (hukuk, ticaret) Bir yeri kira ile tutabilmek için sahibine veya içindeki kiracıya açıktan verilen para.
Bu bakımdan şartları oluşunca hava parası almak veya vermek, bir hak karşılığı olarak görüldüğünden, çoğunlukla caiz görülmüştür.
İlgili 22 soru bulundu
Hava parası gelir vergisine tabi bir gelir unsurudur.
Dolayısıyla, Türk lirası, dolar ve altının, peşin olmak şartıyla karşılıklı değiştirilmeleri caizdir. Bu itibarla, herhangi bir faizli işlem yapmadan ve bedeller peşin olarak ödenmek üzere bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak ya da kâr etmek amacıyla döviz ve altını alıp-satmak caizdir.
Şöyle ki bu parayı MMO'ya vermek yerine Financial Times'a daha ucuza üye olunabilir. Güncel rakamlara göre dünyanın en prestijli ekonomi yayınlarından Financial Times'a ayda 40 euro ödenerek (185 TL), New York Times'a ise ayda 70 dolar (262 TL) ödeyerek üye olabiliyorsunuz.
Hava parası ,geri istenemeyen eksik borç niteliğindedir… Mülga 818 Sayılı B.K. nun 65.maddesi ve halen yürürlükte olan 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununun 81.maddesine göre hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez…
Birleşik kelimeler meydana gelirken bazen kullanılan sözcükler gerçek anlamını kaybederek şekil alabilir. Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de Hava parası birleşik kelimesidir.
dükkan sahibi hava parası alabilir.. yasal bir para değil ,vergisi verilmiyor..
HAVA PARASI ALIYORLAR
Türkiye'de sayıları 300′ü bulan yerli ve yabancı dermokozmetik markalarının tek satılabildiği kanal olan eczaneler, bu avantajlarını kâra dönüştürdü. Bu firmalardan 25 bin liraya varan hava parası ile yıllık 20 bin liralık raf ücreti talep eden güçlü eczanelerin sayısı her geçen artıyor.
Demirbaşlar tek tek yazılarak fatura edilir. Hava parası ayrıca faturada belirtilir. Düzenlenecek faturada %18 KDV hesaplanır.
Evin yeniden yıkılıp yapılması ya da onarılması gerektiği mahkeme yoluyla ispat edilirse kiracı tahliye edilebiliyor. Ayrıca kira sözleşmesi bir yıllık yapılmışsa ve süresi dolmuşsa kiracı çıkarılamıyor. Kanun, 10 yıllık uzama süresi öngörüyor. 10 yılın sonunda ise ev sahibi kiracıyı tahliye edebiliyor.
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Yasa gereğince kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı yoktur. Kiracı, kiraladığı evi göstermekle yükümlüdür. Ancak bu yükümlülük belli kurallar ve koşullar çerçevesinde yerine getirilmelidir. Kiracıya en uygun zaman seçilmeli, bu bağlamda kiracının çıkarları hakkaniyete uygun olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
Konut kiralarına yüzde 25 sınırı getiren düzenleme 1 Temmuz'da sona eriyor. Meclis'e sunulacak olan 'Kira Kanunu' taslağı ise ilk kez fahiş kirayı suç haline getiriyor. Evini fahiş fiyata kiraya veren ev sahipleri 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanacak.
Kira sözleşmesinin devri, sözleşme ilişkisinden çıkmak isteyen kiracıya tanınmış bir haktır. Buna göre kiracı, kiraya verenin yazılı onayı ile kira sözleşmesini üçüncü kişiye devredebilir. Her türlü kira sözleşmesinin devri mümkündür.
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.Tüketicinin cayma hakkını kullandığı tarihten itibaren, satıcı 10 gün içerisinde aldığı toplam bedeli tüketiciye iade etmek durumundadır.
iş yapan bir dükkanın müşteri potansiyeline istinaden kiralamak isteyen insandan istenen, geri ödenmeyecek para. kaparo, serefiye gibi seylerle alakasi yoktur. zor bulunan ev, is, dükkan vb. seyleri elde edebilmek için o andaki sahibine verilen paradir. geri ödenmez.
Kiracının, içerisindeki demirbaşların kullanım hakkını da vererek bir iş yerini başkasına kiralaması işlemine devren kiralık denir.
[1] (hukuk, ticaret) Bir işletme devralınırken katlanılan maliyet (elde etme maliyeti) ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu fark, firma değeri, hava parası.
Yurt dışına çıkış (bir yabancı ülkeye giriş) izin / vize ile olmuş ise, o ülkenin kanunlarına uymak mecburiyeti vardır. Uymayan davranışlar ve kazançlar helal olmaz. Ancak aç kalan, başka çaresi olmayan kimse, zaruri olarak doyacak kadar kazanacak iş yapabilir. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yasalara uygun olarak yapılıyorsa bir sakıncası yoktur.
Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri