Çok boyutlu uzayda verilerin özetlenmesi ve tanımlanmasında yol gösterici bir araştırma yöntemi olan kümeleme analizi; heterojen olan farklı gruplardaki gözlem yapılarını ya da homojen olan benzer gruplardaki gözlemleri uygun yöntemlerle gruplamayı sağlayan bir yöntemdir.
Clustering ( Kümeleme ) bir veri setinde benzer özellikler gösteren verilerin gruplara ayrılmasına denir. Aynı küme içinde benzerlikler fazla, kümeler arası benzerlikler azdır.
Kümeleme analizi verilerin birimlere veya değişkenlere göre birbirlerine benzerlikleri bakımından ayrık kümelerde toplanmasını sağlayan bir tekniktir.
1. Kümeleme / Salkım Oluşturma. Bu yöntem, çağrışım yoluyla konulu veya hayal gücüne dayanan bir hikâye yazmak için fikir üretmeyi ve geliştirmeyi destekler. Öğretmen, yanda görülen örneğe benzer bir örnek seçer ve öğrencilere yapılacak çalışmayı anlatır: A4 veya A3 sayfayı yatay olarak önüne koy.
Buluş, yazılı ve sözlü anlatımın en önemli basamaklarından biridir. Buluşu kolaylaştıran düşüncedir. "Bir fikri, bir sözü, bir olayı, en iyi biçimde anlatabilmek için buluş şarttır." Fikirlerin aranması, duyguların bir konu çerçevesinde toplanmasında buluştan faydalanırız.
İlgili 23 soru bulundu
Ateş İnsanlığın ilk icadı ya da keşfi. İnsan, ateşi kontrol altına alıp etkili bir şekilde kullanmayı öğrendikten sonra hem doğanın hem de diğer türlerin üzerindeki hakimiyetini artırdı. Ateş, kullanılan malzemelerin ve beslenme şeklinin değişmesinde de büyük ölçüde etkili oldu.
İcat (buluş) örnekleri: Aşı, daktilo, lamba, elektrik, radyo, yazı, internet, telefon, silah, pil, pusula, araba, teleskop…
Salkım güvesi için biyoteknik mücadele Salkım güvesi mücadelesinde “Çiftleşmeyi Engelleme” ya da “Şaşırtma Tekniği” etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu amaçla bazı ülkelerde salkım güvesi dişisinin çiftleşme feromonu yapay olarak üretilmiş ve bağlarda kullanılmaktadır.
Küpleştirme: Küpleştirme, bir küpün altı yüzeyinin olduğu gibi, bir konunun da altı yönden düşünülmesi ve ele alınması biçiminde açıklanabilir (Ruggiero ve Morgan, 1993, 196; White ve Arndt, 1997, 25).
Lobesia botrana (Salkım güvesi) bağ'ın ana zararlılarından biridir. Kışı asma kabukları altında ya da diğer korunmuş yerlerde pupa olarak geçirir. İlkbaharda uygun orantılı nem ve sıcaklıkla kelebekler görülür.
K-Ortalamalar kümeleme yöntemi, n adet verinin, her örneğin kendine en yakın olduğu k tane kümeye ayrılmasını amaçlayan bir yöntemdir. Bu yöntemle, başlangıçta en iyi k adet küme bilinemese bile küme adedine müdahale edilerek uygun küme sayısı belirlenebilmektedir.
K-means algoritmasının çalışma mekanizmasına göre öncelikle her kümenin merkez noktasını veya ortalamasını temsil etmek üzere K adet nesne rastgele seçilir. Kalan diğer nesneler, kümelerin ortalama değerlerine olan uzaklıkları dikkate alınarak en benzer oldukları kümelere dahil edilir.
Bir dendrogram veya dendogram, bir ağacı temsil eden bir diyagramdır. Bu şekilsel gösterim, farklı bağlamlarda sıklıkla kullanılır: hiyerarşik kümelemede, ilgili analizler tarafından üretilen kümelerin düzenini gösterir.
Kümeleme (Clustering) veya küme analizi, denetimsiz bir öğrenme Algoritmasıdır. Davranışlarına dayalı müşteri grupları gibi verilerdeki ilginç kalıpları keşfetmek için genellikle bir veri analizi tekniği olarak kullanılır. Verilerdeki doğal gruplandırmayı otomatik olarak keşfetmeyi içerir.
Güdümlü yazmanın amacı öğrencilerin öğrendikleri cümle ya da yapıları kontrollü bir biçimde kullanmalarıdır. Serbest yazma çalışmalarıyla öğrencilerden düşüncelerini kendi üsluplarına göre yazmaları istenir.
Kümeleme analizi genel olarak üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada veri matrisinin hazırlanır (veri girişi ). Veriler, kümelemeye uygun biçimde girilir ve uzaklıklar matrisi elde edilir. İkinci aşamada, kümeleme yöntemi belirlenerek uygulanır ve son aşamada da bulunan sonuçlar değerlendirilir.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Öğrencilerin tartışma ve grupla çalışma becerilerinin geliştirilmesi için kullanılır. Bu tekniği uygularken sınıfın uygun bir yerine bir çember çizilir.
Katlı öğretimin temel amacı öğrencilerin aynı kazanımlara ulaşmasını amaçlarken, öğretmenlerin içerik, süreç ve ürünü esnek bir şekilde planlamalarına imkan sağlayan, öğrencileri seviyele- rine göre katlara yerleştirdiği anlayışına dayanan bir yöntemdir.
Nasıl uygulanır? Tartışılacak konu ya da ifade tahtaya yazılır ve öğrencilere bir süre düşünme fırsatı verilir. Kartonlara ''Kesinlikle katılıyorum'', ''Katılıyorum'', ''Kararsızım'', ''Katılmıyorum'' ve ''Kesinlikle Katılmıyorum'' ifadeleri yazılır ve sınıfın farklı noktalarına yerleştirilir.
Feromon tuzakları, türe özgü olan ve çiftleşme çağrısı olarak karşı cinsi cezbetmek için salgılanan feromon maddesi ve bu feromonla hazırlanan eşeysel çekici tuzaklar olarak tanımlanıyor. Bu kokular ya doğal olarak böceğin vücudundan elde edilerek ya da sentezi yapılıp üretilerek tuzak sistemlerinde kullanılıyor.
BİYOTEKNİK MÜCADELE NEDİR? Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak su- retiyle uygulanan yöntemlere “Biyoteknik Yöntemler” adı verilir.
Yeşil sepet içine feromon kapsülünü koyup, beyaz kapak ile kapatınız. Kırmızı tuzağın merkezinde bulunan deliğe sepeti sabitleyiniz. Gözlem amaçlı kullanım için Tuta absoluta feromonu ile birlikte 2-4 tuzak/ha, kitlesel yakalama için böcek baskısına bağlı olarak 20-40 tuzak/ha kullanınız.
Keşif örnekleri arasında piyadeler, gemiler veya denizaltılar, askerî keşif aracı, insanlı veya insansız keşif uçakları, keşif uçağı, gözetim uçağı, yer gözlem uydusu, casus uydu ve yapay uydular tarafından gerçekleştirilen havadan keşif, devriyeler veya gizli gözlem noktası kurmak bulunmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan keşif kelimesi, daha öncesinde hiç kimse tarafından bilinmeyen bir şeyi bulmak ve ortaya çıkarmak anlamına gelir. İcat kelimesi daha çok nesneler için, keşif sözcüğü ise mekanlar için kullanılır. Örneğin: ''Amerika'nın keşfi'' Keşif ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri