La Fontaine aynı adı taşıyan masalında her gün altın yumurtlayan tavuk ile sahibi arasında yaşananları anlatır. Özetle; tavuk değerini bilenler için mal, mülk, berekettir. Kolay yoldan insana sunu- lan bir refah kapısıdır.
La Fontaine, fabl türünün kurucusu kabul edilen yazardır. 1621 - 1695 yılları arasında yaşayan yazar, masal dışında şiir, tiyatro oyunu ve kısa hikayeler de kaleme alındı. 2 cilt olarak yayımlanan masalları, Fransa'da, uzun yıllar boyunca çocukların başucu kitaplarından biri oldu.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır. Varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Paris'te kolejde okudu.
Öz. La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir.
İlgili 34 soru bulundu
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
12 kitaba ayrılan Fabllar içerisinde 239 tane fabl yer almaktadır. Fables Choisies'in ilk koleksiyonu 31 Mart 1668'de yayımlandı ve 124 fabl iki cilt halinde altı kitaba bölündü.
La Fontaine masalları, hem doğuda hem batıdaki masalları derleyen La Fontaine'nin bunları serbest Fransız nazmına uyarlaması ile oluşmuştur. Bu masallar çeşitli ciltlerde fabllar olarak yayımlanmış ve de dünya dillerine çevrilmiştir. Bizde Türkçe La Fontaine masalları çevrilmesi Tanzimat Dönemine kadar uzanmaktadır.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Fransız şair ve yazar La Fontaine, özellikle fabl türünde verdiği eserleriyle bilinmektedir. Jean de La Fontaine, 8 Temmuz 1621 tarihinde Fransa'da dünyaya gelmiştir.
Türkçeye "fabl" kelimesi Fransızca'dan geçmiştir. Türk edebiyatında ise ilk fabl örneği, 126 beyitten oluşan Harnâme adlı bir mesnevidir.
La Fontaine, 12 kitapta topladığı 238 masaldan 124'ünde büyük oranda Ezop masallarından esinlenmiştir. Ezop masalları Nâzım Hikmet, Orhan Veli Kanık, Nurullah Ataç, Sabahattin Eyüboğlu, Ülkü Tamer, Olcay Göçmen, Türkan Uzel gibi Türk edebiyatçıları tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Fabl türünde dünyanın en büyük ustası olarak tanınan La Fontaine, 17. yüzyıl klasik çağının ve edebiyatının en ünlü öykücüsüdür. La Fontaine'in öyküleri 1668'den 1694 yılına dek on iki kitapta yayınlanmıştır.
La Fontaine Masalları 350 yıldır dilden dile, ülkeden ülkeye dolaşarak uygarlığı etkileyen eserlerden biri haline geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 100 Temel Eser arasında yer alan La Fontaine Masalları'nın Türkçede çok sayıda güzel çevirisi vardır.
7- Fabllarda her hayvan bir duyguyu ya da kavramı temsil eder. Örneğin karınca çalışkanlığı, tilki kurnazlığı, karga kendini beğenmişliği, kurt saldırganlığı simgeler.
Batı ayağında ise Ezop Masalları fabl türünün önemli bir örneği olarak değerlendirebilir. . İ. Ö. ekseninde öne çıkan en önemli isim Jean de La Fontaine'dir (1621-1695).
Dünya edebiyatında klasisizmin önemli öncüleri ve temsilcileri olarak ise Montaigne, La Fontaine, Racine, Corneille, Moliere, Boileau, Fenelon, Madame de la Fayette:, La Bruyere ve Bossuet örnek gösterilebilir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
17. yüzyılda çocuklara özgü edebiyat ürünlerinin olması gerekliliği konuşulmaya başlanmıştır. Bu dönemde La Fontaine (1673), fabl masallarıyla çocuk edebiyatı ürünleri vermiş bir yazar olmuştur.
EN GÜZEL TÜRK MASALLARI (1. BASKI) - EFLATUN CEM GÜNEY | Nadir Kitap.
“Karga ile Tilki” adlı masalda kulağa hoş gelen ve onur okşayıcı her söze aldanılmaması gerektiği vurgulanır.
Dünyanın bütün kültürlerinde yer alan birçok masal içinde Alman kardeşler Jacob ve Wilhelm Grimm'in masalları kadar bilineni yoktur. Edebiyatta, beyaz perdede ve sanatın birçok dalında sayısız esere konu olan Grimm Masalları, nesillerdir hayal dünyamızda unutulmaz izler bırakmaya devam ediyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri