İstanbul'u ilk kuşatan Türk Devleti Avarlar olarak bilinir. 619 yılında harekete geçen Avarlar İstanbul'u tek başına almak istemiştir.
İstanbul'u kuşatan ilk Türk topluluğu Avarlardır.
Merhabalar, İstanbul'u Kuşatan ikinci Türk devleti Osmanlılardır. İstanbul geçmişte pek çok ülke tarafından kuşatılmıştır. İlk kuşatan ülke-uygarlık Sasaniler ve Avralardır.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
Bizans hakimiyetindeki İstanbul'u kuşatan ilk Osmanlı padişahı I. Beyazid'tir. 1395 ve 1396 yıllarında I. Beyazid tarafından gerçekleştirilen her iki kuşatma da başarısız olmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
İstanbul, Müslümanlar tarafından ilk olarak, Hazreti Muhammed'i hicret döneminde evinde misafir eden Eyyüb el-Ensari tarafından 668-669 yıllarında kuşatıldı. Daha sonra birçok farklı kuşatmaya sahne olan İstanbul, Osmanlılar tarafından ise ilk kez Yıldırım Bayezid döneminde kuşatıldı ve kuşatma başarısız oldu.
Şehrin kayıtlara geçen ilk kuşatması MÖ 510 yılında, o zamanlar Bizantion adıyla bir şehir devleti iken Ahameniş İmparatorluğu tarafından Otanis'in kumandanlığında yapılmıştır.
KONSTANTİNİYYE VE OSMANLI(1453-1922) DÖNEMİ
Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler. Ruslar şehre Çarigrad (Çarın şehri) demişler, Balkanlar'daki adı ise Stambul olmuştur.
Emevîler zamânında üç büyük İstanbul kuşatması müşâhede ediyoruz. Bunlardan ilki 669, ikincisi 674-680 ve üçüncüsü ise 716-717 yıllarında gerçekleşmiştir.
Konstantinopolis Kuşatması (674-678)' den sonra Araplar şehir üzerinde kararlı ataklı bir ikinci deneme girişiminde bulundular. 80.000 kişilik bir ordu Emevi Halifesi Süleyman bin Abdülmelik'in kardeşi Mesleme tarafından yönetiliyordu.
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar Devleti'dir. 840 yılında Karluk, Yağma ve Çiğil gibi Türk boylarının bir araya gelmesiyle Doğu Türkistan'da kurulan Karahanlılar Devleti, 932 yılında İslamiyet'i resmi din olarak kabul etmiştir.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
İstanbul; Yıldırım Bayezid döneminde ilk kez 1391 yılında kuşatılmıştır.
Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur. Divân-ı Lügati't-Türk'te; "قرلق Karluk" "Göçebe Türklerden bir bölük adıdır.
PEÇENEKLER İSTANBUL'U KUŞATTI MI? Peçenekler İstanbul'u ilk defa Hazarlar ve Ruslar ile 941 yılında kuşatmıştır. Ardından 1090-1091 yılları arasında gerçekleşen 2. kuşatmada İstanbul surlarının eşiğine gelmiş ve Selçuklular ile anlaşma sağlayarak İstanbul'u denizden kuşatmışlardır.
İstanbul, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra 1923 yılına kadar 470 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.
İstanbul'un fethi, 29 Mayıs 1453'te, Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda gerçekleşti.
Peçenekler ve Selçuklu Amirali Çaka Bey (MS. 1090-1091)
Peçenekler 1090'da İstanbul surlarının önüne kadar geldiler. Onlarla anlaşan Selçuklu amirali ve İzmir emiri Çaka Bey de şehri denizden kuşattı. 1091'de de devam eden kuşatmada kent halkı kıtlıktan ve soğuktan kırıldı.
İstanbul'a çağlar boyunca değişik adlar verilmiştir. Bu kent adları, kent tarihinin farklı dönemleriyle ilişkilidir. Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
III. Selim ise oldukça sıkıntılı bir dönemde tahta geçmesine rağmen şehirdeki hayatın İslâmî kurallara uygun olması için bir dizi “Beyaz Üzerine Hatt-ı Hümayun” yayınlamış, bu el yazılarında şehre tümüyle “İslambol” demiştir.
Onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisiyle müjdelediği fethi 29 Mayıs 1453 yılında Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet Han gerçekleştirdi. İstanbul'un fethine tanıklık eden noktalardan biri de tarihi kapılar. Büyük komutan Fatih Sultan Mehmet İstanbul'a Kerkoporta Kapısı'ından girdi.
1396'da Yıldırım Bayezid, İstanbul'u üçüncü kez kuşattı, ancak sonuç alamadı. 1400'de Bizans imparatorunun Avrupa ülkelerini yeni bir haçlı seferi için örgütlemeye çalışması üzerine Yıldırım Bayezid, İstanbul'u dördüncü kez kuşattı. Timur'un Anadolu'ya girmesi üzerine kuşatma kaldırıldı.
Bayezid'in, İstanbul'u almak için çok hevesli olduğunu vurgulayan Sezai Sevim, şöyle devam etti: "İstanbul'u 4-5 defa kuşatmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri