Gaz kelebeği gövdesi çok büyükse, motorunuzun gücünü azaltabilir. Denge anahtardır. Gaz kelebeği gövdesi artışları için, motora daha yüksek hacimde benzin koyabilmenizi sağlayan yakıt enjektörleri almanız gerekebilir.
Bu işlem uzun vadede debriyajın arıza vermesine neden olacaktır. Turbo sistemli araçları çalıştırırken veya stop ederken rölantide yüksek gaz vermek veya sürekli gazı arttırıp azaltmak Turbo sisteminin arıza vermesine neden olur.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Durduğu yerde fazla gaz verilmez. Motor yüke binmediği için dişliler birbirine yazlanamaz tam anlamıyla dişliler arası boşluklardan dolayı motor normalden çok daha fazla titrer.Yataklara rulmanlara dişlilere zarar verebilirsiniz. Bir de durduğu yerde gaz veriğiniz için şanzıman çalışmaz yağ sirkülasyonu olmaz.
Boşa mazot yakmanız dışında bir zararı yok.
İlgili 43 soru bulundu
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
Vites düşürürken arka tekerin kilitlenmesini engellemek ve öne doğru yığılmamak için debriyaja basıldıktan sonra hafif aragaz yapılırken vites ufaltılır, aragaz devam ederken vites küçültülür ve debriyaj bırakılır.
Motosikletinize yeterli yakıt gitmediği zaman gaz yememe sorunu ortaya çıkar. Eğer motor, depodan yeterli yakıtı çekemiyorsa yapmanız gerekenler çok basit. Depodan başlayıp, yakıt hattını kontrol etmelisiniz. Yakıtın gitmesini engelleyecek noktayı bulup tamir ederseniz motosikletinizin çalışmasında bir sorun kalmaz.
Vites değiştirirken hafif ara gazı vermek , vites değişimi sırasında ortaya çıkacak silkelenmeyi azaltır, daha sarsıntısız geçiş sağlar.Teorik olarak debriyaj balatasının daha az aşınmasını da sağlar. Onun dışında caddede hava atmaya yarar, tabi " kıroya baaak, ayııııııı " da diyebilirler.
Frenleri düzgün bir şekilde bırakın ve gazı anlık bir bilek hareketiyle kavrayın. Frenden gaza geçiş hareketini son derece mükemmel ve adeta akılla geçiş safhaları takip edilemez bir akıcılığa kavuşturana kadar pratik yapınız. Gaz verme işlemini devreye soktuğunuzda, arka tekerin size ne söylediğini dinleyiniz.
Traktörlerde vites düşürülürken, hız eşitlemesini sağlamak için genellikle kullanılır. Turbo şarjlı traktörlere ara gazı vermek, kesinlikle turboya zarar verir.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Araç Uzun Süre Rölantide Çalışırsa Ne Olur? Aracın rölantide kalması motorun soğumasına izin vermediği için soğuk havalarda çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Fakat bu durumun süresinin uzaması hem araç içindeki kişiye hem de araca zarar verebilir. Öncelikle aracın daha fazla yakıt harcamasına sebep olur.
Debriyaj araçlarda vites değiştirme imkânı sunar. Çünkü debriyaj vites kutusu ile motor arasındaki bağlantıyı keser. Aracı ilk hareket ettirdiğinde debriyajı kullanırsın. Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar.
ayağın gazdan çekilmemesi hâlinde baskı balataya zarar verebileceğiniz sorunsal olmayan durumdur. sorunsallık bir durum yok. bir ayağın debriyajda durur. süspansiyon gibi bas çek yaparsın vites atarken. bu esnada gazdan ayağını çekersin. debriyaj zaten gazın eksikliğini dengeler.
Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir. Bu devir aralığı yakıt konusunda da size yakıt sarfiyatı sağlar. Bu devirden sonraki devirlerde motorunuz yakıt olarak artış göstermeye başlar. Vites kullanımını bu devir aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibine dair bir terim olan rölanti bir tür dengeyi ifade eder. Araç modellerine ve motor tiplerine göre aracın rölantide kaldığı değer değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak motor devrinin 500 -1000 devir/dakika arasında olması rölantide kalmak olarak tanımlanabilir.
Genel inanışın aksine, rölanti; günümüzde benzinle çalışan araçların motorlarını ısıtmak için şaşırtıcı derecede az şey yapıyor. Modern motorlar, uzun süre rölantide bırakılarak değil, sürüldüklerinde daha hızlı ısınacakları şekilde tasarlanmıştır.
Gaz vermekten kastınız gazı köklemekse her araçta olabileceği gibi dizel araçlarda da ani gaz köklemesinin zararı olabilir ayrıca eğer dizel araç turbolu ise çalışır çalışmaz gazı köklemek uzun vadede turboya da zarar verebilir zira turbo henüz tam yağlanmamışken yüksek devirde dönmesine sebebiyet vermiş olursunuz .
Kısaca özetlemek gerekirse otomobilin vitesi boşa alındığı her varyasyonda yakıt tüketecektir. Buda demek oluyor ki arabanın vitesi boşa alındığında bilinenin aksine yakıt tüketecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri