Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad.
Öküz ve inekler üç ay boyunca sapan çekmek zorundadır. Onun için onlar da nallanır. Yalnız inekler ve öküzler çift tırnaklıdır. Onun için iki yarım nal kullanılır.
Atlara nal takılırken canları acımıyormuş, önce onu belirtelim.
Önleri veya artları ileri duruşta: Böyle bacaklı hayvanların tırnakları her zaman sivri olduğundan sivri tırnak nalı çakılır. Ökçelere dokunulmaz. Nalın dış kenarı ön kısımda toprak dar ve kol uçları uzun yapılmalıdır. Nalın ön kısmı kaldırılır ve ön yaprak tırnağa iyice yaslanıp gömülür.
Bugün için nal, sadece tırnağın aşınmasını önlemek için kullanılan bir araç olmaktan başka, atın performansını artırmak ve birçok ayak ve ekstremite hastalıklarının tedavisinde kullanılan önemli ve vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
ATLARDA TIRNAK BAKIMI
Nallı atlarda tırnak daha fazla bakımı gerektirir. Nal atın yere normal basma durumunu yükselttiği gibi tırnak yapısı içinde zararlıdır. Böylece kan dolaşımını yavaşlatır ve sonuçta tırnak fazla uzamaz. Nalın bu zararına karşın sert zeminde yaptıkları iş dolayısıyla atlar nallanmak zorundadır.
Nallama işlemleri 40-45 gün sürüyor. Müsabakası olan atlara ise üç gün içeride ve üç gün dışarıda nallama yapıyoruz. Atlara ortopedik nallama yapıyoruz. Ancak sıkıntısı ya da müsabaka performansını etkileyen bir durum varsa farklı nal çiftlerini uyguluyoruz.
Arapça "ayakkabı" anlamına gelen nal İle Farsça "bağ" anlamına gelen bend sözcüklerinin bir araya gelmesinden türetilmiş olan nalbant kelimesi, sözlükte tırnaklı hayvanlara (at, eşek, katır, öküz) nal takan kimse, nalbantlık ise 'nalbantın yaptığı iş veya mesleğe verilen ad' olarak açıklanır1.
Bildiğimiz üzere develer nal takmazlar; bu nedenle bu ifade, mevcut olmayan veya gerçekte hiç var olmamış şeyler için kullanılır.
kalınlığında sacdan yapılmış, kenarları çentikli dövülmüş levha nallar kullanılmaktadır. Yumurta şeklindeki bu nalların ortasında büyükçe bir delik bulunur. Her iki kenara yakın kısmında 4'er yuvarlak mıh delikleri bulunur. Bu nalın ön kısmı çok geniş ve çukurdur.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Nallama esnasında hayvanın kontrol edilebilmesi için boynu yana eğilir ve bir ip bağlanırdı. Bu işlem zor görünmesine rağmen hayvanların sağlığı için oldukça önemli bir işlemdir. Nalı düşen ya da nalsız olan hayvanlar sert taşlı arazilerde rahat hareket edemedikleri gibi ayakları da yara bere içinde kalır.
Evin kapısının üstüne nal asmak, evini ve içindekileri kötü güçlerden korumak eski bir gelenektir. At nalı koruyucu gücü, bolluğu, bereketi, iyi hali ifade eden uğur simgesidir.
Ortalama 800 kg gelebilen öküz, 4500 kg'lık yükü rahatça çekebilir. Traktörün giremediği yerlerde ziraatın temel direğidir. Sığırların eti ve sütü insan için en iyi bir besin kaynağı olduğu gibi derisinden de gön ve kösele yapılır. Boynuz ve kemikleri sanayide, gübresi tarlalarda kullanılır.
Bunu aynı bizim ayakkabı giymemiz gibi düşünebilirsiniz, toynaklarını korumak adına bu işlemin yapılması gerek. Nal takılmadığı takdirde; toynakta çatlak, toynak içerisine taş, çivi vb. yabancı maddelerin girmesi sonucuyla oluşan enfeksiyon, dengesizlik gibi sorunlar baş gösterebilir.
[1] (argo) Gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyler için söylenir.
Camargo, “Nallar, atın ayağının uygun şeklini korumasına yardımcı oluyor” diyor. Bununla birlikte, kum ve kayalar gibi engebeli arazi, dış kısmın aşınmasına neden olarak hassas iç toynağını açığa çıkarabilir. Ardından, at acı çeker ve yürüyemeyebilir.
Deve yavrularının isimleri kız ya da erkekler olarak ayrılmaz. 1 yaşına gelmeyen her deve yavrusuna köşek denir. Dişi deveye ise ingen ve erkek deveye buğra adı verilir.
Nalbantlık - Elazığ
Nalbantlık ve yapımı: Atların ayaklarına, arazi koşullarına karşı korumak amacıyla nal takan veya yıpranan nalı değiştiren kişidir. Nalbant öncelikle özel bir bıçakla hayvanın tırnaklarını keser. Hayvanın tırnağına göre hazırlanmış nalları hayvanın ayağının tabanına yerleştirir.
Timur , “Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu bir ülkeyi kurtarır” demiş.
Geleneksel bir meslek olan nalbantlık at, eşek, katır gibi binek hayvanları ile inek ve öküz gibi besi hayvanlarının toynaklarına “nal” adı verilen demir ayaklıkların takılmasıdır. Bu mesleği icra eden kişi “nalbant” olarak adlandırılır.
Atlar, doğada nalsız olarak hayatlarını çok kolay bir şekilde idame ettirebilirler. İnsan tarafından kullanılan ve kendi doğasından daha fazlası istenen atlarda; örneğin yarış koşturulan atlarda, engel atlayan atlarda, saha şartlarında çalıştırılan atlarda tırnakların o koşullara dayanması için nallama yapılır.
MS 140 ila MS 180 yıllarına tarihlenen at nalı seti, Şubat 2019'da Greenhead yakınındaki Roma Ordusu Müzesi'nde sergilenecek. BBC. 4 Ağustos 2018.
Kırkıl, "Atların periyodik olarak 45 günde bir nalları yenilenir. Atın nalı en önemli ayrıntısı. At eski nal kullanmak zorunda kalırsa, yere basışı değişir, rahat hareket edemez. Tırnakları uzadığı için de tırnağın üzerine takılan nalın şekli bozulur" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri