Antik çağda atların ayaklarına nal çakılmazdı. Zamanla tırnakları kırılan ve ayakları yaralanan atlar iş göremez hâle gelirlerdi. 10. yüzyılda bu duruma çözüm bulundu ve ilk olarak süvarilerin atlarına çivilerle nal çakılmaya başlandı. Nal çakma işlemi gelişerek günümüzde de devam etmektedir.
Nallama esnasında hayvanın kontrol edilebilmesi için boynu yana eğilir ve bir ip bağlanırdı. Bu işlem zor görünmesine rağmen hayvanların sağlığı için oldukça önemli bir işlemdir. Nalı düşen ya da nalsız olan hayvanlar sert taşlı arazilerde rahat hareket edemedikleri gibi ayakları da yara bere içinde kalır.
Camargo, “Nallar, atın ayağının uygun şeklini korumasına yardımcı oluyor” diyor. Bununla birlikte, kum ve kayalar gibi engebeli arazi, dış kısmın aşınmasına neden olarak hassas iç toynağını açığa çıkarabilir. Ardından, at acı çeker ve yürüyemeyebilir.
Atlara nal takılırken canları acımıyormuş, önce onu belirtelim. Özel olarak üretilen nal ve çakılan çivi canını acıtmayacak şekilde ayarlanırmış.
En önemlisi atlar birer canlı. Siz ayakkabısız asfaltta ne kadar yürüyebilirseniz, at da nalsız o kadar yürüyebilir" dedi.
İlgili 15 soru bulundu
Bilim insanları, küresel yarış endüstrisinde kırbaç kullanımını haklı çıkarmak için baskıların arttığı dönemde yeni bir çalışmaya imza attı. İnsan derisine kıyasla at derisinin acıyı algılama kapasitesinin anlaşılması için yapılan çalışmada, atların kırbaçlandığında en az insanlar kadar acı çektiği ortaya çıktı.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Antik çağda atların ayaklarına nal çakılmazdı. Zamanla tırnakları kırılan ve ayakları yaralanan atlar iş göremez hâle gelirlerdi. 10. yüzyılda bu duruma çözüm bulundu ve ilk olarak süvarilerin atlarına çivilerle nal çakılmaya başlandı. Nal çakma işlemi gelişerek günümüzde de devam etmektedir.
Atların ayak bölgesindeki kan yalnız toynak dokusuna besin sağlamıyor, aynı zamanda nalsız ayakların hidrolik bir sistem gibi işlemesini sağlıyordu, tıpkı atletlerin jel dolu ayakkabıları gibi. Vardığı bu bulgular, yalın taban akımına ivme kazandırdı. Ona göre, “hareketli sıvılar, enerjiyi dağıtmanın en iyi yolu”ydu.
Bacağı kırılan bir atın iyileşmesi mümkün olmadığı için vurulduğunu filmlerde görmüş olabilirsiniz. Atlardaki kemik kırıklarının iyileşmesi küçük boyuttaki hayvanlardakinden ve insanlardakinden çok daha zordur. Çünkü atlar çok ağır (kütleleri 1 tona yaklaşabilir) ve büyük hayvanlardır.
Atın ayağına rahatlıkla takılıp çıkarılabilen plastik nallar, toynağın hareketini kısıtlamıyor. Şok emici özelliğe sahip olan yeni nesil nallar her tür arazide kullanılabiliyor.
Nal; at, eşek, öküz gibi yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, ayağın şekline uygun demir parçasına denir. Atın hareket etmek için harcadığı kuvveti önemli ölçüde destekler ve tırnaklara gelen basıncı dağıtarak dengeler.
At nalı atın canını yakar mı? Hayır, ata nal çakmak ona acı vermez. Nal atın tırnağının cansız kısmına çakıldığı için hiçbir his duymaz.
Bir at en fazla 7 yıl koşabilir. Atların ömrü genellikle 25 ile 35 yaş arasında değişir. Atların cinsi kadar beslenmeleri de önemlidir.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Nallar nalbant adı verilen meslek üyeleri tarafından üretilir.
Bir nallama süresi 1-1.5 aydır. Bu süre içinde atın nalları sağlam bile olsa sökülerek uzayan tırnak kesilir. Eski nal düzeltilerek çakılırsa 'KAYAR' denir. Bu süre aşılırsa nal tırnağa kısa geldiğinde kol uçları ökçeleri ezer ve 'Ökçe eziği' olur.
At nalları
Evin kapısının üstüne nal asmak, evini ve içindekileri kötü güçlerden korumak eski bir gelenektir. At nalı koruyucu gücü, bolluğu, bereketi, iyi hali ifade eden uğur simgesidir.
Köprücük kemiği bulunmaz. Dolayısıyla atın omurgası ön bacaklara kemikle değil, bir kas dokusuyla bağlıdır. Bu kas dokusu atın bir yandan diğer yana hareketini sağlar.
Rüyada ata binmek, mevki atlatma ve mal edinme olarak tabir edilir. Kişinin rüyasında ata bindiğini görmesi, hayırlı olabilecek işlerde olmaya delalet eder. Rüyasında ata bindiğini gören kişinin hayırlı olacak işlerinin başlayacağına rivayet edilmiştir.
Rüyada Atın Konuştuğunu Görmek
Hayatında hiç beklemediği bir yerden çok güzel bir haber alabilir. Rüyada yavru bir atın konuştuğunu görmek lükse işaret eder. Tez zamanda kişinin zengin olabileceğin manasındadır. Rüyada atlarla konuştuğunu görmek ise insanlarla iyi ilişkiler kurulacağını gösterir.
Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız atlar hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.
Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri