Mıh deliklerinin mıh başı yuvaları, oluklu nalda oluk içerisinde, oluksuz nalda beyaz çizgiye gelecek şekilde açılır. Nal tırnağa ne kadar az sayıda mıhla tutturulursa o kadar iyidir. Genelde kol başına en az 3'erden 6 adet, en fazla da 4 'erden 8 adet veya çok özel durumda dış kola 1 fazla yani 9 adet olmalıdır.
Arapça "ayakkabı" anlamına gelen nal İle Farsça "bağ" anlamına gelen bend sözcüklerinin bir araya gelmesinden türetilmiş olan nalbant kelimesi, sözlükte tırnaklı hayvanlara (at, eşek, katır, öküz) nal takan kimse, nalbantlık ise 'nalbantın yaptığı iş veya mesleğe verilen ad' olarak açıklanır1.
Eşeğin toynak ortası daha yumuşak ve daha hassastır. Onun için eşeğe çakılan nal, bütün toynak altını kaplayacak şekildedir ve düzdür. Eşeğin nallanması da ayni yöntemle yapılır. Dördüncü nallanan hayvan inektir.
Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad. Nallar nalbant adı verilen meslek üyeleri tarafından üretilir.
Atlara nal takılırken canları acımıyormuş, önce onu belirtelim.
İlgili 41 soru bulundu
Hayır, ata nal çakmak ona acı vermez.
Nal atın yere normal basma durumunu yükselttiği gibi tırnak yapısı içinde zararlıdır. Böylece kan dolaşımını yavaşlatır ve sonuçta tırnak fazla uzamaz. Nalın bu zararına karşın sert zeminde yaptıkları iş dolayısıyla atlar nallanmak zorundadır.
Köylerdeki zorlu arazi koşulları gücünden faydalanılan hayvanların ayaklarının ciddi şekilde yaralanmasına sebep olur. Bu nedenle öküz, at vb. hayvanların ayaklarına nal çakılırdı yani bu hayvanlar nallanırdı.
Bildiğimiz üzere develer nal takmazlar; bu nedenle bu ifade, mevcut olmayan veya gerçekte hiç var olmamış şeyler için kullanılır.
Geleneksel bir meslek olan nalbantlık at, eşek, katır gibi binek hayvanları ile inek ve öküz gibi besi hayvanlarının toynaklarına “nal” adı verilen demir ayaklıkların takılmasıdır. Bu mesleği icra eden kişi “nalbant” olarak adlandırılır.
Nalbant aslında başta da dediğim gibi atın toynağına nal çakana deniyor.
kkkk) (Ek:RG-27/10/2022-31996) Nalbant: Atın tırnak bakımını yapan ve ayağına nal çakan kişiyi, ifade eder.
Nalbant kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Köylerdeki zorlu arazi koşulları gücünden faydalanılan hayvanların ayaklarının ciddi şekilde yaralanmasına sebep olur. Bu nedenle öküz, at vb. hayvanların ayaklarına nal çakılırdı yani bu hayvanlar nallanırdı.
Nal, tırnağın alt kenarının biçimine uygun demir, çelik, alüminyum veya kauçuktan yapılan ve tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadır. Nal; M.Ö. 2000'li yıllardan günümüze kadar bir tarih süreci içinde değişik tip ve yapılar geçirmiştir.
Yaklaşık 15 yüzyıldan beri kullanılan ağıl kelimesinin sözlük anlamı hayvan barınağıdır. Küçükbaş hayvanların hem barınması hem de soğuktan korunması için yapılan barınaklara ağıl denir. Ağılların, hayvanların otlatacağı yere yakın olmasına dikkat edilir.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir. Küçük başlı ve kısa kulaklıdır.
Evcil bir atın ortalama ömrü 30 yıldır. Ortalama bir atın üreme yaşı 5 yaşından sonradır. Eğer at 5 yaşından küçükse o ata binilmez, çünkü iskeleti ve kemikleri tam olarak gelişmemiştir. Yarış atlarına genellikle 1-1,5 yaşında iken binerler ve bu yüzden genellikle 6 yaşında emekli olurlar.
Rahvan (Pace)
Atın yürüyüş şekillerinden, tırıstan hızlı ama dörtnaldan daha yavaş, ayaklarını hafifçe iki yana açarak ve sallayarak yaptığı, biniciyi sarsmayan yürüyüş şekline verilen isimdir (Arpacik 1996). Rahvanda bir taraftaki iki ayak aynı anda havaya kalktığı anda, diğer taraftaki iki ayak yere basar.
Bütün gıdaların içerisinde yulaf atlara verilen en iyi besindir. İnsan için et nasıl vazgeçilmez bir besin kaynağı ise atlar içinde yulaf öyledir. Yulaf gerekli bütün besin maddelerini en uygun karışımla bünyesinde saklar. İyi bir kas yapıcıdır.
Atlar, doğada nalsız olarak hayatlarını çok kolay bir şekilde idame ettirebilirler. İnsan tarafından kullanılan ve kendi doğasından daha fazlası istenen atlarda; örneğin yarış koşturulan atlarda, engel atlayan atlarda, saha şartlarında çalıştırılan atlarda tırnakların o koşullara dayanması için nallama yapılır.
Yarış atlarına binerek yarış süresi boyunca atı süren kişilere jokey denilmektedir. Aynı zamanda 50 üstü yarışı kazanan kişilere de deneyimli binici olarak jokey rütbesi verilmektedir.
Pony atımızda biniş için çocuklarda 20 kg sınırı vardır. 20 kilo üzeri çocuklar büyük atlara bindirilmektedir.
Günümüzde giderek popülerleşen, son derece faydalı ve eğlenceli bir spor dalı olan binicilik insanlara hayatının pek çok evresinde yardımcı olur. At binme sporu kişinin hem kalp damar, hem kas gelişimini sağlar. Üstelik her yaştaki insanın rahatça başlayabileceği bir spordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri