İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Kuzu eti, dana ve koyun etine göre daha yağlıdır. İçeriğindeki yağın yarısı insan sağlığına faydalı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Kuzu eti, vücudumuzda büyüme ve gelişme için gerekli olan 9 temel amino asidin tümünü sağlayan yüksek kalite bir protein kaynağıdır.
B Vitamini Dana Etinde Daha Fazla
Ancak kuzu etinin de sindirim sistemine iyi geldiği ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Tüm uzmanların uzlaştığı nokta her iki etin de belirli sıklıkla dönüşümlü olarak tüketilmesi gerektiği yönündedir.
Vitamin Profili: Beyaz ve kırmızı, tüm etler vitamin kaynağı olarak iyidir. En büyük fark B12 vitamini içeriğindedir. Kırmızı et beyaz ete göre daha iyi bir B12 kaynağıdır. B12 vitamini, diğer fonksiyonların yanı sıra kan hücresi oluşumundan, nörolojik sağlıktan ve DNA sentezinden sorumlu olan önemli bir vitamindir.
Et daha fazla demir ve çinko içerdiğinden, tavuktan daha fazla besinsel avantaja sahiptir. Bu maddeler bağışıklık sistemi ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, tavuk kardiyovasküler sağlığınız için çok daha iyidir, çünkü ete göre daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
İlgili 42 soru bulundu
Hindi eti, besini mevcut enerjiye dönüştürmeyi kolaylaştıran vitaminler ve mineraller açısından son derece zengindir. Zihni güçlendiren, ayrıca sinir sistemi işlevleri açısından önemli olan niasin (B3 vitamini), bağışıklık sisteminin sağlığı için gerekli olan B6 vitamini içermektedir.
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür.
Beyaz et, kırmızı ete göre daha masum olarak kabul edilir. Bu nedenle de diyet listelerinde daha çok beyaz ete yer verilir. Beyaz et, doğru miktarda ve doğru porsiyonlarla tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır. Kuzunun but kısmından çok güzel kızartma, fırın yemekleri ve şiş yapılır. Ancak kuzu külbastı ve kuzu şiş en lezzetli olanlarıdır.
Dana Pirzola, dananın sırt kısmından elde edilir.
Dünya Kanser Araştırma Derneği de özellikle sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etleri kanserojen özellikler taşıdığı konusunda uyarıyor. Öte yandan, etin kaliteli bir protein olduğu biliniyor. Ancak etin her gün tüketimin sakıncalı olduğu da belirtiliyor.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Protein içeriği açısından, koyun eti ve dana eti benzerdir ve her ikisi de vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm esansiyel amino asitleri sağlar. Ancak, dana eti daha düşük yağ ve kolesterol içeriğine sahiptir. Bu nedenle, dana eti, koyun etine göre daha sağlıklı bir seçenek olabilir.
Genele bakıldığında ise hindi eti, tavuk etinden daha besleyicidir. Tüketilen besinin besin değeri incelendiğinde hindi eti daha besleyici olsa da, genel tüketim açısından tavuk eti daha lezzetli olduğundan kişiler tavuk etini daha çok tercih ediyorlar.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Araştırmacılar beyaz etin kırmızı et kadar kolesterol seviyeleri açısından zararlı olduğunu düşündüğü için, yeni bir çalışma et severler için bazı kötü haberleri getirdi. Araştırma, beyaz etin kırmızı etten daha sağlıklı olduğu inancına ters düşüyor.
Keçi eti ile koyun eti arasındaki fark çok belirgindir. Koyun etinde deri altında örtü halinde bir yağ tabakası bulunur. Keçi etinde ise yağ miktarı çok daha azdır. Bu nedenle uzmanlar keçi etini çok daha sağlıklı bulmaktadır.
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi. Karacahöyük Mahallesi Muhtarı Burhan Çelikoğlu, geçen yıl Eskişehir Ziraat Odası'nın düzenlediği etkinlikte Ukrayna'daki tarım fuarına katıldıklarını belirtti.
kuzu eti kokar ama daha yumuşak ve aromatik bir et. dana etiyse kokmaz ama çok iyi pişirilmezse çiğnemesi de hazmı da çok zordur.
Dana eti, küçük baş hayvan etlerine göre daha az kimyasala maruz kaldığından bebeğinize kuzu etini öneririm. Kırmızı et bebeğiniz ve çocuğunuz için önemli bir protein, demir, çinko, B6 ve B12 vitamini kaynağıdır. Bu besin ögeleri bebek ve çocukların hem bedensel ve hem de zihinsel gelişimlerinde oldukça önemlidir.
Kırmızı et
Tıpkı sebzelerde olduğu gibi etin en koyu yerleri daha fazla besin maddesi içerir. Kırmızı et, demir ve çinko için de bulunmaz bir kaynaktır. Bu nedenle spor yaparken sadece beyaz et değil kırmızı et de tüketilmelidir.
Nuar. Dana etinin en yağsız parçalarından biri olan nuar, kuyruk bölgesine yakın bölümden elde ediliyor. Özellikle rosto reçetelerinde genellikle nuar kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri