5910 sayılı kanun gereği, ihracat yapacak gerçek veya tüzel kişilerin, ihraç edecekleri malın ait olduğu sektörde faaliyet gösteren ve ticaret sicilinde kayıtlı merkez veya şube adreslerinin birinin bulunduğu ile en yakın birliğe üye olmaları ve Kanunda belirtilen ödemeleri yapmaları zorunludur.
Buna göre; ihracat yapacak olan gerçek veya tüzel kişilerin ilgili birliğe üye olmaları zorunludur.
İhracat yapabilmek için Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince TİM'e bağlı 14 Genel Sekreterlik altında örgütlenen 61 ihracatçı birliğinden en az birine üye olunmalıdır.
İhracat yapacak gerçek veya tüzel kişilerin ihraç edecekleri malın ait olduğu sektörde faaliyet gösteren Birliklere üye olmaları 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince zorunludur.
Sıkça Sorulan Sorular / Üyelik İşlemleri için Tıklayınız
Üyeliğiniz uygun görüldükten sonra size bildireceğimiz Birlik Banka Hesap Numarasına 200 TL Giriş Aidatının yatırılması istenecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
Türkiye'deki İhracatçı Birlikleri
Ülkemizde 58 adet ihracatçı birliği bulunmaktadır. Bu çerçevede halen İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Mersin, Antalya, Gaziantep, Denizli, Erzurum, Giresun ve Trabzon olmak üzere 13 Genel Sekreterlik bünyesinde 22 sektörde 58 İhracatçılar Birliği faaliyetini sürdürmektedir.
Kuruluş amaçları arasında ihracatın artmasına katkı sağlamak, mesleki dayanışmayı artırmak, ihracatçıların mesleki faaliyetlerini ve ilişkilerini düzenlemek, sorunlarına çözüm bulmak ve yol göstermek olan İhracatçı Birlikleri bugün için 61 adet olup, bu Birlikler 27 ihracatçı sektörde faaliyette bulunmaktadır.
İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi gereği ihracat bedellerinin süresinde yurda getirilerek İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne (İBKB) bağlanması, sonrasında da söz konusu ihracat bedellerinin yazımız tarihi itibarıyla en az %40'lık kısmının ilgili bankaya satılma, yani Türk Lirası'na çevrilme ...
E-Devlet portalı üzerinden üyelik sorgulama gerçekleştirebilir ve üyelik belgesi temin edebilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tacirlerin yanı sıra isteyen esnaf da kayıtlı olarak ihracat yapabilecek. Kayıtlı İhracatçı Sistemi'ne kaydolmak için imza sirkülerinin ibrazına gerek olmayacak.
ihracata yönelik nihai mal sağlayan imalatçı veya imalatçı-ihracatçı firma da net ihracatçı olarak değerlendirilir.
İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
İhracat yapmak isteyen ancak gerekli personel ve kaynağı olmayan şirketler, dış pazara; komisyoncular, acenteler, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Dış Ticaret Şirketleri, yerel alım ofisleri vasıtasıyla ihracat yapabilirler.
Şahıs şirketi, şirket türleri arasında açılması ve kapanması en kolay olan ve maliyeti en düşük olan şirket tipidir. Şahıs şirketi kurma adımları için “Şahıs Şirketi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” içeriğine göz atabilirsiniz. Şahıs şirketi dışında diğer şirket türleri ile de yurt dışına satış yapabilirsiniz.
Genel sekreterliğimiz bünyesinde bulunan Birliklere üye olabilmek için üyelik başvuru formunun doldurulması zorunludur. Başvuru formunun doldurulmasına müteakip formun ve ekinde otomatikman çıkan taahhütnamenin alınarak, firma yetkilisi tarafından kaşelenir ve imzalanır.
İhracatçı birlikleri, özel sektör kuruluşları olup amaçları üye firmaların ticari kapasitelerinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.
online.immib.org.tr adresinden firmanız adına kayıt oluşturarak üye bilgi kartınızı ilgili portalden alabilirsiniz.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Genel Sekreterliğimiz bünyesinde faaliyet gösteren İhracatçı Birliklerine üye olmak için yapılacak üyelik başvuruları kargo veya elden teslim yoluyla kabul edilmektedir. Üyeliğin tamamlanması için belgelerin eksiksiz olarak tarafımıza ulaşmış olması gerekmektedir. Mail yoluyla üyelik yapılamamaktadır.
Daha önce birlik ve sektör başkanlarından büyük bölümünün adı üzerinde uzlaşma sağladığı Mustafa Gültepe, Genel Kurul'daki başkanlık seçimine tek aday olarak katıldı. Kullanılan 274 geçerli oyun 273'ünü alan Mustafa Gültepe, TİM Başkanı seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri