Ücretli izin ve ücretsiz izin arasında ki temel fark, ücretli izinde çalışan işe gitmediği günlerde maaşında bir kesinti yaşamaz, normal ödeneği yatmaya devam eder. Ücretsiz izin de ise çalışan izinli olduğu gün sayısı boyunca hiçbir ücret alamaz. Yani gelmediği günler maaşından kesilir.
Yıllık izinde 657 ana maaş üzerinde herhangi bir kesinti yapılmaz. Taban ödeme ve teşvik ek ödemede ise ayda en fazla 5 gün olmak üzere yılda 12 gün kadar yıllık izin kullanımında kesintisi yapılmaz. Ayda 5 günü ve yılda 12 günü geçen yıllık izin kullanımlarında ise taban ödeme ve teşvik ek ödemede kesinti yapılır.
İşçi iş sözleşmesi devam ederken kullanmadığı yıllık izin günlerinin karşılığında ücret talep edemez. Aynı şekilde işveren işçisine yıllık izin kullanmamasının karşılığında ücret ödeyemez.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Mazeret izni maaştan kesilir mi? Mazeret izni genellikle kişisel sağlık sorunları, ailevi acil durumlar, cenaze veya benzeri acil durumlar nedeniyle kullanılır. İşçi, mazeret izni talep ettiğinde işinden ayrılmış sayılmaz ve maaş kesintisi yapılmaz.
İlgili 17 soru bulundu
İşçilere verilecek olan bu izin süreleri şu şekildedir; bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar çalışanlara 20 gün, on beş yıl ve üzeri çalışanlara ise 26 günden az verilemez.
Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir. Özel sektör mazeret izni, engelli ya da kronik hastalığı olan çocuğu bulunan çalışanlar için de geçerlidir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, Az olamaz.
Özel izin nedir, kısaca açıklayalım. Özel izin türleri çalışanlara işverenleri tarafından farklı durum ve koşullarda tanınan çalışmama haklarıdır. İzin türünün ücretli veya ücretsiz olması işverenin insiyatifindedir.
Ücretli izin almış olan bir işçi izinli olduğu süre zarfından çalışmıyor olsa dahi maaşını düzenli şekilde almaya devam eder. Yalnızca fazla mesai ya da prim gibi çalışmaya bağlı ücretler çalışana ödenmez.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise durum biraz farklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ek madde 2'de yapılan düzenlemeyle, özel sektörde çalışanlara 3 gün ölüm izni verilmektedir.
Bireysel veya toplu iş sözleşmeleriyle cumartesi ve pazar günleri hafta tatili günü olarak belirlenmişse, İş Kanunu'nun 56/5. maddesi gereği her iki gün yıllık izin sürelerinden sayılmaz. Başka bir anlatımla yıllık izin kullanma dönemi içindeki cumartesi ve pazar günleri kullanılan izin süresinden düşülür.”
4857 Sayılı İş Kanununda kullanılmayan yıllık izinlerin sonunun ne olacağı yönünde 657 Sayılı Yasada olduğu gibi bir düzenleme bulunmamaktadır. Aksine yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği yasada açık olarak belirlenmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu'nda izin kavramı birden farklı anlamda ve amaçla kul- lanılmıştır. Dört temel alt sınıfa ayrılabilecek bu izin türleri; yıllık ücretli izin, ücretsiz izin, mazeret izni ve diğer izinler olarak tasnif edilebilir.
Hastalık İzni Nasıl Kullanılır? Hastalık izni kullanmak isteyen çalışan, öncelikle sağlık kuruluşundan rapor almalıdır. Ardından en fazla 10 güne kadar istirahat hakkı tanıyan bu raporu, işverenine teslim etmelidir. Bedensel ya da ruhsal rahatsızlıklar nedeniyle verilen dinlenme hakkı, yıllık izin süresini etkilemez.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
Birinci derece akraba vefat etmesi durumlarında işveren tarafından çalışana verilen izin, memur için yedi gün, özel sektörde çalışan işçiler için 3 gündür. Türk silahlı kuvvetlerine mensup olanlar için ise bu süre 10 gün olmak üzere düzenlenmiştir.
Anayasa gereği kimse yasaların kendine vermediği yetkiyi kullanamaz. Yasal mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde; saatlik izinleri, dinlenme hakkının kullanımı için kanunlar ile tanınmış yıllık izin sürelerinden düşülmesin yasal bir dayanağı bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Taşınma izni almak istediğinizi mümkünse en az 1 hafta önceden ilgili kişilere bildirmelisiniz. İşverene talebinizi yazılı olarak bildirmeli ve ücretli veya ücretsiz izin kullanma durumunuz hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Buna göre; kişinin 2. Derece Kan hısımları; kardeş, dede, nine, torundur. Bu durumda özel sektörde çalışan bir kişi, ancak kardeşinin vefatı durumunda izin alabilir ve bu izin süresi 3 gündür. Kamuda çalışan bir kişi ise kendi kardeşinin ve eşinin kardeşinin vefatı üzerine ölüm izni alabilir ve bu süre 7 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri