Emniyet Kemeri, Km hız uyarısı, Makas atma, Cep tel konuşma, Kırmızı ışık ihlali , Yaya geçit ihlali, Sigara vb. bütün trafik ihlalleri artık trafikteki tüm kameralarından fotoğraflandırılacak ve cezalar otomatik olarak kesilecek.
İçişleri Bakanlığı, 1 Mart'ta başlayan normalleşme süreciyle birlikte 81 il valiliğine corona virüsüyle mücadelede yeni süreci anlatan 14 maddelik bir genelge gönderdi. Genelgede kontrollü normalleşme döneminde 'dinamik denetim modeli'nin ardından MOBESE kamerasından ceza kesilmesinin önü açıldı.
Şehrin farklı noktalarındaki yüksek çözünürlüklü kameralar aracılığı ile trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla mesai yapan Milas Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kural ihlali yapan sürücüleri tespit edilip fotoğraflandıktan sonra gerekli evrakları düzenlenip cezayı ilgili adreslere gönderiyor.
Mobese Kırmızı Işık Cezası
Işıklı kavşaklarda bulunan MOBESE sistemler kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit edip cezai işlem uygulamaktadır. Kesilen kırmızı ışık cezalarında idari para cezalarının yanı sıra ceza puanı da işlenmektedir.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
İlgili 22 soru bulundu
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı İnteraktif Vergi Dairesi'nin internet sitesine girdikten sonra ana sayfada karşınıza çıkan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” butonuna tıklamanız gerekiyor. Araç plaka ve T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra kırmızı ışık ve diğer trafik cezalarını sorgulayabilirsiniz.
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi, POINTR® K3000, kırmızı ışık ihlali yapan araçları tespit etmektedir.
Bu kamera sistemleri sizi denetleyen ve belirlenen kurallara uymadığınızda sizlerin araç plakalarınızı çeken bir sistemdir. Siz sarı ışık yandığında aceleyle geçmek isteyebilirsiniz fakat hemen sonra kırmızı ışığa yakalanmanız size para cezası olarak yansıyacaktır.
Herhangi bir trafik polisi, trafik kuralını ihlal eden bir kişiye ceza yazdığında fotoğraflı kanıt istenmiyor. Fotoğraf çekme zorunluluğu olmadan ceza yazılabiliyorsa fahri trafik müfettişlerine de aynı yetki verilmiştir. Güvenlik riski oluşturmaması nedeniyle fotoğraf çekmeleri de yasaklanmıştır.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Trafik ışığı kamerası - bu tür kameralar trafik ışıklarında trafik kurallarını ihlal eden araçları kontrol eder. İki tür trafik ışığı kamerası mevcuttur: kırmızı ışıkta geçip geçmediğinizi kontrol edenler ve kırmızı ışıkta hızla geçip geçmediğinizi kontrol edenler.
İlgili kanun maddesi özel araçlarda sigara içme cezasını sürücü koltukları ile sınırlı bırakmıştır. Dolayısıyla kesilecek idari para cezaları yalnızca araç sürücüsüne kesilebilir. Bunun yanı sıra taksiler veya toplu taşıma araçlarında sigara içen yolcular da idari para cezasına çarptırılabilir.
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
47/1-b Trafik Cezası Tutarı
47/1-b trafik cezası kırmızı ışıkta geçmiş olan sürücüleri ilgilendirmekte olan bir durumdur. Sürücü kırmızı ışığa rağmen durmamakta ve yola devam etmekte ise bu ceza uygulanmaktadır. EDA tarafından bu trafik cezası tespit edilmektedir. Sürücünün adresine gönderilmektedir.
Eğer evde bulunmama ya da ceza tebligatının kaybolması gibi bir durumla karşılaşılırsa online kanallar aracılığıyla sorgulama yapmak mümkün. Kırmızı ışık cezası sisteme düştükten yaklaşık 3 iş günü sonra e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir.
Bu durumda ışıktan çok önce (güvenle durabileceğiniz mesafede) ışığın kırmızıya dönmek üzere olduğunu görüyorsunuz. Bu durumda yine de son saniye bile olsa kırmızıda geçmeniz durumunda suç işlemiş olursunuz.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
yolda kırmızı ışıkta sağa dönüş yapamazsınız.
E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfası Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası (Bu kanal üzerinden T.C kimlik numarası ile yapılan sorgulamalarda, ruhsat sahibi aynı zamanda aracın sürücüsü ise var olan ceza görülmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Helikopterden görüntü aktarma sistemi. MOBESE merkezine yerleştirilen kablosuz sistem ve polis helikopterine yerleştirilen alıcı vasıtası ile helikopter üzerindeki kamera görüntüleri MOBESE merkezine aktarılıyor. Bu proje 40 km yarı çapında bir alandan merkeze görüntü aktarıyor.
Bununla beraber, kameralarla kamuya açık alanlarda bireylerin izlendiği, kaydedildiği ve bu kayıtların saklandığı bilinmektedir. Bu izleme-kaydetme ve saklama faaliyeti, sadece Devlet tarafından değil; üçüncü kişiler tarafından da yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri