Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız. Birinden bizim için bir şey yapmasını isterken, ona gelecekle ilgili bir soru yöneltirken will kullanmak gerekir.
Will Kullanım Yerleri. 'Will' İngilizcede Future Tense konusundan aşina olduğunuz bir kelime ve gelecek zaman belirtmek amacıyla kullanılan yardımcı bir fiil. Genel olarak -ecek, -acak anlamına geliyor. Özne + Yardımcı Fiil + Fiil formülüne göre oluşturulan cümle kalıplarına sahip.
“Will” yapısı tüm öznelerde olumlu, olumsuz ve soru cümleleri ile kurulabilir. “Shall” yapısı ise birinci tekil (I) ve birinci çoğul şahıslarının (we) olumlu ve olumsuz cümlelerinde kullanılabilir Ancak “shall” yapısı gelecek zaman soru cümlelerinde kullanılmaz.
Will ve Be Going To gelecek zamandan bahsederken kullanılır. Genelde will kullanılırken geleceğe dair konuşma anında verilen kararlardan bahsedilirken, be going to kullanılırken geleceğe dair konuşma anından önce planlanmış olan kararlardan/olaylardan bahsedilir.
İlgili 27 soru bulundu
"Will" ve "Going to" gelecekle ilgili tahminde bulunurken kullanılabilir. Eğen tahminimizi destekleyen çok açık bir kanıt varsa "be going to" kalıbı, yoksa "will" kalıbı tercih edilir. Bazı durumlarda her iki kullanım da tercih edilebilir.
“Will” basit gelecek zamanda kullanılan yardımcı fiildir ve Türkçe'de gelecek zaman eki olan “-ecek, -acak” anlamını verir. “Will” yardımcı fiilinden sonra öznemiz ne olursa olsun fiilin 1. Hali (yalın hali) kullanılır; yani “will” özneye göre çekimlenmez.
I will not (won't) go to cinema, Sinemaya gitmeyeceğim, I won't sleep -Uyumayacağım You Won't run -Koşmayacaksın, He Won't go to school- okula gitmeyecek şeklinde cümleler olumsuz hale getirilebilmektedir.
Future Tense (Will) Konu Anlatımı
Will kalıbı, cümle içinde kısaltılmak istendiğinde ise 'll' hususuna dönüşür. Will ile oluşturulan cümle yapılarında, yardımcı fiil konumunda olan will yanına mutlaka bir fill alarak, doğru bir biçimde kullanılır. Olumlu cümlelerde yapı düzeni: Subject + Will + Verb şeklindedir.
Özne + will be + Fiil + ing
(Yarın akşamüstü tenis oynuyor olacağım.) Diğer bir kullanım şekli ise yardımcı fiil olarak “going to be” kullanımıdır.
Will yardımcı fiili ve ondan sonra gelen fiil cümlede yalın halde kullanılır. Will nereye gelir? Will olumlu ve olumsuz cümlelerde özneden hemen sonra gelir. Soru cümlelerinde ise en başta ya da 5N1K'dan hemen sonra gelir.
İngilizce olumlu cümle kurarken bilmemiz gereken temel kural, SVO kuralıdır. Bu kurala göre özne, yüklem ve nesne sıralaması esastır. Bu kurala sadık kalarak Simple Future Tense'de ilk önce özne, ardından ''will'' ya da ''be going to'' sonrasında fiil ve nesne kullanmanız gerekmektedir.
İngilizcede “Would” kip belirteci, geçmiş zamanda “will” kip belirtecinin yerine kullanılır. Birden fazla anlama sahip olan bu yapıya; kibarca ifade edilen rica ve istek soru cümlelerinde sıklıkla rastlanır.
Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız. Birinden bizim için bir şey yapmasını isterken, ona gelecekle ilgili bir soru yöneltirken will kullanmak gerekir.
Durum 1: Normal formlarda if kalıbı ile 'will', 'would' ve 'should' kullanılmaz. Ancak if clause cümlesinde bu yardımcı fiillerden herhangi biri geçiyorsa kibar bir istek, ısrarcılık veya belirsizlik söz konusu olabilir. Kısacası bu 3 durumda if clause ile bu fiilleri kullanabilirsiniz.
Would have V3, geçmişte gerçekleşmemiş bir olay hakkında konuşurken kullanılan bir kip belirtecidir. Bu belirteç Türkçe'ye “olurdu veya olabilirdi” ifadeleriyle çevrilebilir. Would have V3, telaffuz edilirken would have (wuld hev) yerine, kısaltılarak vulda şeklinde telaffuz edilir.
İngilizcedeki modal verb'ler can, could, may, might, must, shall, should, will ve would'dur. Modal'lar; be, do ve have'le birlikte auxiliary verb'leri meydana getirir.
İşin özünde hatırlaman gereken şey şu: Could, geniş zamanda veya gelecek zamanda gerçekleşebilecek veya yapılabilecek bir şeyi anlatır. Geçmiş zamanda ise bir yetenek veya beceri belirtir. Would, belli şartlar altında olabilecek bir şeyi anlatır veya geçmiş zamanda konuşulduğunda, eskiden yapılan bir eylemi anlatır.
İngilizcede gelecek zaman cümleleri Simple Future Tense olarak adlandırılır. Bu cümleler kurulurken özneden sonra ''will'' yardımcı eki getirilir. Örneğin: ''I will go to Adana tomorrow'' (Yarın Adana'ya gideceğim') Anlamca olumsuz cümlelerde ise will ile not birlikte kullanılır.
Be going to fiili ile birlikte kullanılan gelecek zaman yani simple future tense olarak ifade edilen bu zaman gelecekte ki eylemleri anlatmaktadır. İngilizcede bulunan temel zamanlardan biri olan Simple future tense, going to fiili ile birlikte kullanılmaktadır.
Will ile soru cümlesi oluştururken "will" cümle başına yazılır. Soru ve cevaplarımız ekleyelim; 1. Will you visit her? (Onu ziyaret edecek misin?) --Yes, I will. (Evet, edeceğim.)
Cevap verirken ise 'Yes,you may' ya da 'Sure' ifadelerini kullanabiliriz. Öğrenci: May I come in? (İçeri girebilir miyim?) Öğretmen: Yes, you may. (Evet, girebilirsin.) Öğrenci: May I speak? (Konuşabilir miyim?)
Geçmiş zamandaki “will” dışında, kibarca bir şeyler istendiğinde veya dilek tutulduğunda da would ile cümle kurulabilmektedir.
–Cümle dizilişi: S + will + have + been + V-ing
-Özneden sonra gelecek zamanda “will” yardımcı fiili, Perfect Tenselerde kullanılan “have” yardımcı fiili, “been” yardımcı fiili ve kullanılacak olan fiilin “-ing” eki almış halinin art arda eklenmesiyle Future Perfect Continuous Tense ile olumlu cümle oluşturulur.
Cevap. İkisindede ing takısı yok. going to, başlanmış ve yapılıcak işler için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri