Yapılan yeni düzenleme ile kitap ve süreli yayın teslimlerinin kim tarafından gerçekleştirildiğine ve teslim tutarına ilişkin herhangi bir sınırlama olmaksızın basılı kitap ve süreli yayınların her aşamadaki teslimi KDV'den istisna hale getirilmiştir.
Basılı kitap ve süreli yayınların teslimi 22/2/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV'den istisna olmuştur.Yani bu tarihten sonra kitap aldığınız zaman fiş ve faturalarınıza dikkatli bakmanız , boşuna katma değer vergisi ödememenizi öneriyorum.
7161 Sayılı Kanun'la Katma Değer Kanunu'nun “İstisnalar”a ilişkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır.
DUVAR - Yayınevlerinin kitap veya süreli yayınları toptancı ve dağıtıcılara satışında bugünden itibaren katma değer vergisi alınmayacak. Kitapçıların tüketiciye sattığı kitap ve süreli yayınlarda ise yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında:
Kağıt faturalarda; KDV oranı %0 ve tutarı 0,00 ₺ olarak kesilerek fatura toplamları bölümünde de hesaplanan KDV Oranı (% 0), KDV Tutarı (0,00 ₺) olarak gösterilecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “yayıncılık sertifikası” verilmiş yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV'den istisna edilmiştir. Yani kitapta uygulanan %8 KDV, bakanlık tarafından yayıncı sertifikası verilmiş yayıncılardan kitap alınması halinde kaldırılmış oluyor.
Bu yeni düzenleme ile %8 KDV uygulanan giyim, ayakkabı, çanta, kitap gibi ürünlerdeki KDV %10 oldu. Daha önce %18 KDV uygulanan beyaz eşya, otomotiv, akaryakıt, elektronik kategorisinde yer alan ürünler için ise KDV oranı %20 olarak belirlendi.
Dolayısıyla kurşun kalem, kırmızı kalem, versatil kalem ve versatil kalem ucundan oluşturulan setin tesliminde % 18 oranında KDV uygulanacaktır.
Kırtasiye ürünleri Kurşun kalem – boya kalemleri – sulu boya – pastel – okul defteri – silgi – kalem traş – cetvel – pergel – gönye – iletki kdv oranları 2019'dan itibaren % 18 mi olmuştur? Konu hakkında farklı görüşler mevcut. Hayır KDV oranı % 8 devam ediyor.
Dolayısıyla sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8'den %20'ye çıkartılmıştır. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Herhangi bir zarar durumu söz konusu olmadığından üreticiler KDV tutarı sıfır olan faturalar kesmeye devam ediyor. KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor.
7 Temmuz tarihinde yayımlanan ve bugün (10 Temmuz 2023 tarihinde) yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 8 olan indirimli oran yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye yükseltildi. Yüzde 1 indirimli oranda ise herhangi bir artış yapılmadı.
Gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e indiren karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Yarından (14 Şubat) itibaren geçerli indirime tabi ürünler arasında şeker, su, yumurta, et, balık, un, yağ ve bal da var.
KDV'siz kitap satışlarını KDV beyannamesinde nerede göstermemiz gerekir ? KDV beyannamesi TAM İSTİSNA bölümünde 335 kod ile beyan edilir. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
KDV istisnası kapsamında olan kitap satışlarını normal satış olarak mı yoksa özel matrahlı satış olarak mı beyan etmek gerekir? KDV beyannamesinde Tam istisna bölümünde beyan edilecektir. Özel matrah bölümüne bilgi yazılmaz.
Yayımlanan Karar ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da yapılan değişiklikle; et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı 14 Şubat, Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere %8'den, %1'e indirildi.
Buna göre, 4802.56.10.20.00 GTİP numaralı fotokopi kağıdının teslimlerinde uygulanacak KDV oranı %8 olacaktır.
A/4 kağıdı baskı ve yazı kağıdı sayılmaktadır. KDVK:Md. 28, BKKK:2002/4480 II sayılı lisstenin B/5 sırasında yer alan baskı ve yazı kağıtlarının teslimi %8 KDV ye tabidir.
Buna göre, kitap ve benzeri yayınlar ile kurşun kalem, boya kalemleri, sulu boya ve pastel boyalar, okul defterleri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye ve iletki teslimleri eskiden olduğu gibi %8 oranında KDV'ye tabidir.
KDV dahil hesaplama; Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.
2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin B bölümünün 10 uncu sırasında yer alan "Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri" ne %8 oranında KDV uygulanmaktadır.
Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı.
1. Buna göre, fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir. Alıcının indirim hakkı bulunan mükellef olmaması durumunda, satıcının söz konusu fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir bir belge ile vergi dairesine başvurması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri