Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremzedelerin geçici olarak KYK yurtlarına yerleştirileceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bir yıl içinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz. Türkiye genelindeki tüm KYK yurtları yaz sonuna kadar depremzedelere tahsis edilecek.
30 Temmuz itibarıyla ülke genelinde, kamu kurumlarına ait yurt ve misafirhanelerde konaklayan depremzedelerin çoğu yurtlardan çıkarıldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'na (GSB) bağlı yurtlarda, 20 Şubat tarihine kadar olan dönem için ücret ödeyen öğrencilerin, ücretleri iade edilecek. Depremzede öğrenciler ise hiçbir ücret ödemeyecek.
Depremzedelerin ikinci göçü: KYK yurtları boşaltılıyor, deprem bölgesine geri dönüyorlar. Maraş depreminde evsiz kalan depremzedeler KYK yurtlarından da çıkarılıyor. Yurtların tahliye edilmeye başlamasıyla depremzedeler, deprem bölgesine geri dönmeye başladı.
16 bin 466 afetzedeye AFAD tarafından kira yardımı yapıldı
Zor günde depremzedelere kapılarını açan yurtların yaklaşan 2023-2024 akademik yıl nedeniyle yeniden öğrencilerin kullanımına sunulması için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nce çalışma yapıldı.
İlgili 26 soru bulundu
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, depremzede öğrencilere başka bir şart aranmadan KYK yurtlarında öncelik verileceğini söyledi.
Yurt başvurularında depremzedelere öncelik
Bakan, öncelik grubuna bu yıl, evleri orta ve üstü hasarlı depremzede öğrencilerin de dahil edildiğini vurguladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde evleri yıkılanlar, İstanbul'da bulunan Büyükçekmece Öğrenci Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait yurtlara yerleştiriliyor.
Afet bölgelerindeki öğrenciler için verilen müjdenin yeniden altını çizen Kasapoğlu, “Yurt olayını da istismar etmeye kalktılar. Bunlar bizler için hizmet vesilesidir. Bu hafta Cumhurbaşkanımız ilan etti, depremzede öğrenciler, evi iş yeri hasarlı olan öğrenciler yurtlarımızda öncelikli olarak kalacak.
Her birimiz o misafirlerimize kucak açtık. Bu misafirlerimizin nerede kaldıklarını ve kaç kişi olduklarını Valilikten aldığım günlük raporlarla takip ediyorum. 15 bin 814 depremzede misafirimizin 1297'si yani yüzde 8,2'si KYK yurtlarında kalıyor. Diğerleri kendi imkanlarıyla ev tuttular.
YÖK Depremden Etkilenen Öğrencilerden Katkı Payı ve Öğrenim Ücreti Alınmayacak.
Anne ve babası vefat etmiş olan yirmi beş yaşını geçmemiş öğrenciler, Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak tamamlayanlar, Devlet koruması altında olanlar, Bakanlık yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptir.
Oda tipleri kalan kişi sayısı, yatak, çalışma masası vb. durumlara göre değişiyor. 2023-2024 KYK Yurt Ücretleri en düşük 345 liradan başlıyor. Aylık ücretler turt tipine göre 570 liraya kadar yükselebiliyor.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait (KYK) öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesine karar verdi.
Depremden etkilenen illerde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzedeler, kendilerinin yanı sıra veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini de e-devlet'ten barkodlu olarak temin edebilecek. Barkodlu geçici kimlik belgesi, üç ay, yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli olacak.
Yurtlarda kayıtlı olmayan öğrenciler de ilgili belgeyi il müdürlüğüne ya da nöbetçi yurda vererek yurt hizmetinden faydalanabilecek.
Depremden etkilenen vatandaşların birinci ve ikinci derece yakınlarının durumlarının sorgulaması için e-Nabız üzerinden https://enabiz.gov.tr adresinden bilgi alabileceği belirtildi. İşte Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen e- Nabız depremzede sorgulama ekranı...
Bunun üzerine, KYK yurtlarında yaz aylarında ücretsiz konaklamak isteyenler için yaş sınırı 18-30 yaş aralığı olarak belirlendi. KYK YURTLARINDA KAÇ GÜN ÜCRETSİZ KALINABİLİR? Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiriye göre 81 ilde geçerli olmak üzere istenen ildeki KYK yurdunda 3 gün kalınabilecek.
Telefonla ulaşmak isteyen öğrencilerimiz için de Gençlik ve Spor Bakanlığı Kurumsal İletişim Merkezimiz (GSB KİM) 444 0 472 numarasıyla haftanın 7 günü 24 saat hizmetinizde!. Her konuda bilgi ve destek almak üzere Genel Müdürlüğümüzü de ziyaret edebilirsiniz.
İPKB tarafından depreme dayanıklı ve modern şekilde inşa edilen Atatürk Öğrenci Yurdu, öğrencilere kampüs dışına çıkmadan ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve hoşça vakit geçirecekleri imkanlar sunuyor.
Sancaktepe'deki Mahmut Celaleddin Ökten Öğrenci Yurdu da 14 Şubat itibarıyla depremzedelere kapılarını açtı. Yurda yönlendirilen afetzedeler, jandarma tarafından yapılan adres teyidi ve kayıt işlemlerinin ardından uygun odalara yerleştiriliyor.
Su Isıtıcısı ve Kahve Makinesi
Yurtlarda en çok ihtiyaç duyulan malzemelerden biri de su ısıtıcıları ya da kahve makinesi. Özellikle bardak çorba, kahve yaparken oldukça gerekli olacaktır. Ancak çoğu yurtta, özellikle de KYK yurtlarında bu tip eşyaların bulundurulması ve kullanılması yasak.
Sınav, staj, Cumhurbaşkanlığı staj programı vb. eğitim faaliyetleri sebebiyle yurtta barınmak isteyen öğrenciler için yurtlar yaz ayları boyunca hizmet vermektedir. Nöbetçi yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerin ilgili belgeyle (sınav, staj belgesi vb.) il müdürlüklerine veya nöbetçi yurtlara başvurması gerekmektedir.
Normalde KYK yurtlarında kalabilmek için öğrenci olmak gerekir. Fakat GSB Seyahatsever Programında üniversite öğrenci olma şartı aranmamaktadır. 18 ve 30 yaş arasında olan herkes bu proje ile KYK yurtlarında ücretsiz kalabilirler. KYK yurtlarında ücretsiz kalabilme tarihleri 10 Temmuz ve 27 Ağustos şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri