Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir.
Küflü salça üzerindeki küfün alınmasının ardından tüketilebilir. Salçanın sadece üst katmanı küflenir. Küf içerdeki kısma nüfuz etmez. Bu yüzden küfü alındıktan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır.
Salçayı kuru ve serin bir ortamda saklamak küflenme problemini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Salçanın küflenmesini engellemek için en önemli detay ise salçanın hava ile temasını kesmektir. Bu sebeple salça satın alırken teneke kutular yerine cam kavanozlarda olanlarını tercih edin.
Uzun süre kullanmayacağınız salça kavanozlarının üzerine tereyağı koyun. Eğer çok salça kullandığınız için yazdan bir sürü salça kavanozunu hazır ediyorsanız, uzun süre kullanıma açmayacağınız, kenarda bekleyecek salça kavanozlarının üzerine tereyağı koyarak onları küften koruyabilirsiniz.
Salça havayla temas ederse küflenmeye başlar. Bu nedenle salçanın ağzı daima kapalı tutulmalıdır. Salça serin ve kuru ortamda muhafaza edilmelidir ve bunun için en ideal ortam buzdolabıdır. Evde salça yaparken mutlaka taze sebzeler kullanılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
1 kilogram salçayı, 1 su bardağı bitkisel yağ ile bir tencereye koyun, çok kısık ateşte (asla yakmadan, rengini bozmadan) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuyunca steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişe etmeyin.
Eğer salça bozulmamış, sadece küflenmişse yenilebilir. Küflü salçanın üzerindeki küfü alınıp altından yenilebilir. Fakat küflü halde yenilirse karın ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kişinin metabolizmasına, yenme oranına göre belirtilerin şiddeti farklılık gösterebilir.
raflarındaki salçaların daha az küflenme oranını ortaya koymaktadır. Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir.
Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: Sorunun cevabı b mantarlar olacaktır.
Domates salçasının taze ve lezzetli kalmasını sağlamak için doğru şekilde saklanması gerekir. Bunu yapmak için, kurumasını önlemek için salçayı hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir. Domates salçasını doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklamak da önemlidir.
Salça yaparken kaya tuzu kullanın. Salçalarınızı uzun süre pişireceğiniz ya da kurutacağınız düşünüldüğünde, kaya tuzu daha dayanıklı ve lezzetli bir seçim olacak. İyotlu tuz salçanızın sulanmasına yol açar. Kurutma işlemi sırasında salçanızı üzerinin kabuk tutmaması için sürekli karıştırın.
16. Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur.
Organik salçalara ilaveten sıvı yağ eklenmesine gerek yoktur. Bozulmaz, oksitlenmez ve küflenmez.
Salça İçin Malzemeler :
1 çay bardağı su. 2 çay bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı tuz. 2 yemek kaşığı toz şeker.
Salçanın daha uzun süre saklanması için üzerini kapatacak kadar doğal zeytinyağı dökülebilir. Hemen kullanmayacağınız salçayı poşet içine koyup derin dondurucuda, sık sık tüketeceğiniz salçayı cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Hazır salçalar, ağzı açık bırakıldığında ya da nemlendiğinde küflenir. Salçanın küflenmesi neredeyse yemek yapan herkesin karşılaştığı bir durumdur. Küf doğal bir mantardır ve aslında sanıldığı kadar kötü bir şey değildir. Yiyeceklerin üzerinde küf olması oldukça doğal bir durumdur.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Zeytinyağı ekleyin
Salçanızın bozulmasını ve küflenmesini engellemek için harika bir çözüm var! Kavanoza doldurduktan sonra üzerine ekleyeceğiniz iki kaşık zeytinyağı ile küflenmeyi engelleyebilir kavanozun ağzını sıkıca kapatarak da salçanızın hava almasını tamamen önleyebilirsiniz.
Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir. Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Salçada boya olduğu nasıl anlaşılır? Eğer salça rengi kusursuzsa orada kesinlikle boya vardır. Doğal salçalarda bir renk bulunmaz hiç bir zaman tam kırmızı olmaz.
Küflü gıdaların tüketilmesi, ishal, akciğer enfeksiyonları gibi vücuttaki değişik doku ve organlarda küf mantarlarının üremesine bağlı olarak oluşan çeşitli hastalıklara yol açabilir. Küf mantarlarının ürettiği zehirli kimyasallar olan mikotoksinlerin oluşturduğu zararlı etkiler ise çok çeşitlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri