Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Megalodon soyu tükenmiş dev köpekbalıkları içerisinde yer almaktadır. Büyük okyanus ile Atlas okyanusunda yaşamış, uzunluğu 15 ya da 16 metreye kadar uzanan bir köpek balığı olarak bilinir. Etobur bir köpek balığı olması ile beraber, aynı zamanda karanlık dip bölgelerde yaşamını sürdüren bir canlıdır.
Megalodon Dünya Çapında Görülen Bir Canlıydı
Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika hatta Porto Riko'dan Japonya'ya kadar suyun sıcak ve yiyeceğin olduğu her yerde yaşadılar.
Yaklaşık 3,5 milyon yıl önce yok olan Megalodon köpek balıkları, 20 milyon yıl boyunca okyanuslarda terör estirdi. Onlar var olmuş en büyük deniz yırtıcılarından biriydi.
İlgili 27 soru bulundu
Öte yandan bilindiği üzere katil balinalar, okyanusların tümünde bulanan en yırtıcı memelilerdir. Boyutları 5 ile 8 metre arasında değişen ve 5.5 ton ağırlığa sahip olan bu canlıların, beyaz köpek balıkları tarafından okyanusun kralları olarak nitelendirilmiş durumda.
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Bu modele göre, megalodonun tahmini kütlesi, yaklaşık 10 Afrika filine eşdeğer biçimde 67.9 ton idi. Model, bunun yanı sıra dev köpekbalığının ağzının büyük ihtimalle 1.7 metre genişliğe ulaştığını ve çenesini ne kadar geniş açtığına bağlı olarak ısırığının büyüklüğünün 1.2 ilâ 1.8 metre arasında olduğunu ortaya koydu.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
peki megalodon. okyanusların 90/100 beşlik kısmında yaşasaydı. ne olurdu öncelikle. megalodon'un. milyonlarca yıl önce neslinin tükenmesine sebep. olan olay yüzünden. yani açlıktan tekrar nesli tükenirdi.
Yapılan yeni bir çalışma ise, durumun böyle olmadığını bir kez daha doğruladı. Şimdiyse fosil kayıtlarına yeni bir bakış atan araştırmacılar, bu mega deniz canlısının kökünü kurutan hayvanın, günümüzdeki büyük beyaz köpekbalığından (Carcharodon carcharias) başkası olmayabileceğini öne sürüyorlar.
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
Bilim insanlarının tahminlerine göre megalodonlar 18 metreye kadar uzayabiliyor ve ağırlığı 60 tona kadar çıkabiliyordu. Megalodon dişi yaklaşık 10 cm boyunda.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Büyük beyaz köpek balığının Akdeniz havzasındaki temel besinleri, orkinos balıklarıdır. Ancak orkinos balıklarının neslinin azalması sonucu yunuslar ile beslenmeye ağırlık verdikleri tahmin edilmektedir.
Köpek balıkları, okyanuslarda yaşayan büyük canlılardır. Kıkırdaklı balık türleri arasında yer alan köpek balıklarının ortalama ömrü 20-30 yıl arasındadır.
Bazı türler ortalama 400 – 500 metre öteden kan kokusunu alacak kadar hassastır, ama bu kokunun da onlara anında ulaşıp saldırma içgüdülerini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Hatırlatma: Balinalar memeli oldukları için balık sınıfında değildirler. Bu sebeple megalodon sularda yaşayan en büyük canlı değil ancak en büyük balıklardır.
Büyükbeyazın kıyılarımızdaki varlığı çok eskilere da- yanıyor. Bu konudaki ilk bilimsel kayıta 1881 yılında rast- lıyoruz, kayıtta İstanbul Boğazı'nda 391 cm boyunda bir büyükbeyaz köpekbalığının yakalanmış olduğu bildirili- yor. Daha sonraki kayıtlar ise 1923, 1926 ve 1937 yılların- da Marmara ve Boğazlarda tutulmuş.
Dünyadaki okyanusların en derin kesimini oluşturan Mariana Çukuru Japonya'nın güneybatısında yer almaktadır. Son yapılan araştırmalar sonucunda dünyanın bu en derin noktasında hayat olduğu ispatlanmıştır. Aynı zamanda tarih öncesi canlılardan olan megalodon köpekbalığının da Mariana Çukuru'nda yaşadığı düşünülmektedir.
Güçlü çeneleriyle yaptığı ısırıkların kuvveti 11,000 ila 18,600 kg-f'yi bulan bu köpekbalığı çeşidi kıkırdak kaplı bir iskelete sahipti ve ayrıca 40 tona varan ağırlıkları ile okyanuslarda yaşamış en büyük etobur canlılardandı.
Listemizin en başında tabi ki iğneli vatoz yer alıyor. Ülkemizin kıyılarında rast geldiğimiz iğneli vatoz, genelde kumlu ve sığ sularda yaşıyor. Yassı yapısı ve kuyruğundan tanıdığımız vatozların uzunluğu 5 metreye, ağırlığı ise 600 kiloya ulaşabiliyor.
İnsanlara saldırmaz. Eti Türkiye'de pek yenmez. Ancak pek çok Avrupa ülkesinde mutfaklarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri