* “Raya” türü, belirgin şekilde, daha az uygun yetiştirme koşullarında diğer türlere kıyasla çok daha yüksek bir adaptasyon kabiliyeti gösterir. Bu sayede hem daha yüksek yaş çiçek verimi ve hem de daha yüksek uçucu yağ verimi sağlar.
“Mavi altın” olarak adlandırılan lavanta, en değerli tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alır. 140'tan fazla çeşidi olan lavantanın sadece Lavandula Angustifolia cinsinin uçucu yağı değerlidir.
Dünya genelinde, bilinen, çoğu Akdeniz orijinli olan 39 kadar lavanta türü bulunmaktadır. Dünyada ticari değeri yüksek olan üç önemli lavanta türü vardır. Bunlar, lavander (Lavandula angustifolia Mill. = L. officinalis L. = L. vera ), lavandin (Lavandula intermedia Emeric ex Loisel.
Beyaz, açık pembe ve mavi renkleri de bulunur. Lavanta çiçeği mor ve lila arasında kaldığı için halk arasında lavanta rengi olarak bilinir.
Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
İlgili 22 soru bulundu
3. yıl sonunda elinizde toplam 1 dönümden 13 dönüm yağınız olur. 10 dönümden ise 130 litre yağ elde edersiniz. Günümüzde 1 litresi 1500TL den alıcı bulmaktadır. Yağ geliriniz 195bin TL olacaktır.
Dikimi takip eden 2. yıldan itibaren verim alınır. verimi ise 3-12 kg'dır (ortalama 4-6 kg). Lavanta yağı tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Toprağın kuru, hafif ve kireç açısından zengin olması, verimlilik sağlaması açısından tercih edilir. Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta çiçeği, bakımı kolay ve kokusu oldukça hoş bir çiçektir. Bununla birlikte doğru bir bakım uygulandığında lavanta çiçeği uzun bir süre sizlerle kalır. Lavanta çiçeğinin ömrü ortalama 15-20 yıl aralığında değişir.
Lavanta Ne Kadar Sürede Yetişir? Lavanta bitkisi yetiştirilirken çok fazla uğraş gerektirmez. Lavanta dikildikten iki yıl sonra verim vermeye başlar.
10 dönüm ve üzeri adet alımlarda adet fiyatı şu an 2,75 TL dir.
Hem kuraklığa hem de soğuğa dayanıklı olduğu ifade edilir. Toprağı aşırı kumlu olmadığı takdirde suya neredeyse hiç ihtiyaç duymadığı dile getirilir. Lavanta özellikleri arasında ışığı çok sevmesi de yer alır, güneşi seven bir bitkidir. Lavanta, tohum yöntemi ile dikilebileceği gibi fide yöntemi ile de dikilebilir.
Lavanta, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır. L., Sp. Pl.: 572 (1753).
Lavandula angustifolia, eski adıyla L. officinalis, Akdeniz'e (İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan vb.) özgü Lamiaceae familyasındaki çiçekli bitkidir. Yaygın isimleri arasında lavanta, İngiliz lavantası (İngiltere'ye özgü olmasa da); ayrıca bahçe lavantası, ortak lavanta ve dar -yapraklı lavanta' vardır.
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta yetiştiriciliğinde pek çok çiftçi yaz aylarında sıcak ve yağış almayan bölgelerde 3-4 kez sulama yapar. Lavanta sulama işlemi genellikle damlama yöntemi şeklinde uygulanır. Lavanta bitkisi haftada bir defa özellikle hasattan 1-2 ay öncesinde ise yaklaşık olarak 20 dakika boyunca sulanır.
Dolaptan alınan lavanta, çok ufak boyutlarda çimlenmeye başlar. Bir yıl içinde gözle görülür değişim olmasa da; ikinci yılın sonunda lavanta boy göstermeye başlar. Lavanta çok yıllık bir çiçek olduğu için, bazı yetiştiriciler ilk yılda verim bekleyebilir.
Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Lavanta yetiştiriciliğinde 140*35 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafe yetiştiricilik için uygundur. Dönüm başına (1000m²) 2200 adet lavanta fidesi ekilmektedir.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır. Lavantayı sabah ve akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri