Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Devlet destekleri arasında yer alan evde bakım maaşını engelli ya da kendine bakamayacak durumda olan bir bireyle birlikte yaşayan, bireyin bakımını üstlenen ve akrabalık ilişkisi olan kişiler alabilir.
Emekli olan engellinin bakım parası alması mümkündür. Ancak, engellinin engel oranının %50 üstünde olması ve emekli maaşının muhtaçlık sınırı altında olması gerekir. En düşük emekli maaşı da muhtaçlık sınırı üstünde olduğu için, kendisi emekli olan kişilerin engelli bakım parası mümkün değildir.
Temel olarak evde bakım hizmeti, yaşlı bireylerin, kalıcı olarak yatağa bağlı olanların, kronik hastalığı bulunanların ve ameliyat sonrası gibi hareket kabiliyetlerini kalıcı veya süreli olarak kaybetmiş bakıma muhtaç kişilerin bakım ve sağlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
Evi Arabası Olan Evde Bakım Parası Alabilir Mi? Yalnızca oturduğu eve sahip olan ve hane geliri muhtaçlık sınırı altında olan engelli bir birey, evde bakım parası alabilir. Ancak, evini kiraya vermiş olan ya da araçlara sahip olan bir engelli bireyin evde bakım parası alması mümkün değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Bakım parası almak isteyen vatandaşların öncelikle hastaneden bakıma muhtaç kişilerin olduğuna dair rapor alması gerekmektedir. Belge sağlandığı takdirde devlet bakım parası ödemektedir. Raporun ardından hane içi kişi başına düşen aylık gelir hesaplaması yapılmaktadır.
Bakıcının da ağır engelli olması halinde, engelli yakınına bakıcı olamaz. Engel oranı .570 üzerinde olanların, bakıcı olmaları konusunda sosyal hizmet müdürlüğünden bilgi alması gerekir. 20. Engelli maaşı alanlara, bakım maaşı da bağlanabilir.
MADDE 17 – (1) Başvuru; hasta, hasta yakını, diğer kişi veya kurumlar tarafından 444 3 833 numaralı telefon hattı aranarak ya da Ek-3'te yer alan “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak veya TSM/AHB'ler aracılığıyla il koordinasyon merkezine yapılır.
İnsanların becerileri ve bağımsızlıkları bedensel, ruhsal veya psikolojik bir hastalık nedeniyle kısıtlanmışsa, bu insanlar bakıma muhtaç olarak kabul edilir. Yardım ihtiyacının altı aydan uzun süreceği öngörülüyorsa, bu insanlar bakım sigortasının hizmetleri ile desteklenebilirler.
Evde sağlık hizmeti; kimsesiz, yaşlı, felçli, yatağa mahkûm olarak yaşayan, solunum sistemi hastalıkları olan, evde bakım ihtiyacı olan kanser hastalarına, hastaneden taburcu edilip evde tedavi edilecek olan hastalara verilmektedir.
Evde Bakım Maaşı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır? Evde bakım maaşı başvurusu ne zaman sonuçlanır; TC Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da ilçe müdürlüklerine giderek başvuru gerçekleştirildikten sonra, başvuru sonuçlanması genellikle 3 ila 6 ay içerisinde sürmektedir.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir. Ancak ev ,arsa,araba kirada ve gelir getiriyorsa hane gelirine dahil edilir. Evde bakım maaşı haczedilemez. Evde bakım maaşını gösterilip bankadan kredi alınamaz.
2024 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU? Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; Evde bakım desteği yapılan zamla beraber 5 bin 98 liradan, 7 bin 608 liraya yükseldi.
EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU? Ödemeleri her ayın 11-15'i arasında yapılan evde bakım aylıkları memur maaş katsayısına göre artıyor. Asgari ücretle beraber engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.
%40 ve üzeri oranda engelli olan, sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve 18 yaşından küçük özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri oranda engelli olan yakını bulunan kişiler faydalanabilir.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır.
%90 engelli raporu kimlere verilir? Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.
Evde bakım yardımı almak için engel oranı ne olmalıdır? Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve "ağır engelli" ibaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
a) Bakım hizmetlerinin Genel Müdürlüğe bağlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde verilmesi: Bakıma muhtaç engellinin veya yasal temsilcisinin talep etmesi ve kapasitenin uygun olması hâlinde, bakım hizmetleri Genel Müdürlüğe bağlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden alınabilir.
yani evde bakım parası almak için ilk önce. geçerli 1 sağlık raporunuzun olması gerekiyor. daha sonra maddi kriterinize bakılıyor. bu maddi kriter de. evinizde kişi başına düşen gelirinizin. asgari ücretin üçte ikisinden düşük olmasıdır. an itibariyle bu rakam 11,400 TL. bölü 3×2 olan 7600 TL'dir.
Evde Bakım Yardımı uygulamasıyla 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılıyor. 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla Evde Bakım Yardımı'ndan 569 bin 627 kişi faydalanıyor.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir, alınacak aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 evde bakım aylığı alan hanedeki kişi başına düşen sınırın altında kalırsa evde bakım maaşı kesilmez, fakat üstünde kalması halinde kesilir.
2024 yılından itibaren evde bakım maaşı 7.608 lira olarak hesaplara yatırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri