- Yanığın derecesi fark etmeksizin, iyileşme sağlandıktan sonra yanan bölgeye nemlendirici sürülmesi gerekir.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Direk sıcakla temas edilmemelidir. Daha çok kuru battaniye tarzı şeylerle üstünü örtmek daha yerin de olacaktır. Etkilenen bölgesini direk sıcakla temas ettirmeyip biraz daha sıcaklığı nispeten 30-35 derece olan suya sokulabilir.
Cildinizi ısıtmak için:
– Buz yanığı sonrası cilt direk sıcak su ile temas ettirmemelidir. Sıcaklık derecesi 30-35 derece olan suya sokulabilir. – Her bir ıslatma arasında 20 dakika ara vererek, gerekirse ıslatma işlemini tekrarlamaya devam edin. – Soğukla temasın kesilmesi sağlanmalıdır.
Derinin fizyolojik ısısına tekrar dönülmesi; bu işlem mutlaka sıcak değil, ılık su yada ılık su ile ıslatılmış bir havlu ile yapılmalıdır. En az 15-30 dakika 37-40 C de ılık su ile kompresler yapılabilir. Aerosol kaynaklı deride soğuk etkisi ile yanık gelişmekte.
İlgili 36 soru bulundu
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür. Gereğinde pansumandan önce RİFOCİN® AMPUL yaraya sürülebilir.
1 kalıp buzu kalıptan çıkarın. Buz parçaları ile uygulamaya başlamadan önce cildinize günlük kullandığınız nemlendiricinizi biraz fazla sürün. Cilt kremi emmeden; buz parçalarını dairesel hareketlerle üzerinde gezdirin.
Yanıkların iyileşmesinde yanığın derecesi de önemlidir. Hafif yanıklar daha çabuk iyileşirken 2.derece yanıkların iyileşmesi 3-4 hafta sürebilir, iz kalabilir. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloğa gitmenizi öneririz. Yanık tedavisi bittikten sonra, cilt iyileştikten sonra Buz Lazer yaptırabilirsiniz.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Cildinizde herhangi bir kızarıklık anında buz kompresine son vermelisiniz. Genellikle 72 saat içinde ağrı ve şişlik azalır yada geçer. Daha sonra rehabilitasyonda sıcak uygulaması yapılabilir.
Yanığa Ne Sürülür? Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Sabahları cilde soğuk kompres uygulamak, cildini hem rahatlatır hem de görünümünü canlandırır. Soğuk etkisiyle cilt hafif renklenir. Buz uygulaması ciltteki kızarık görünümlerini de hafifletir.
- Bebeklerin ve küçük çocukların pişiklerinde - 1. ve 2. derece yanıklarda / güneş yanıklarında - Çizik ve kesik gibi yüzeysel deri lezyonlarında - Emziren annelerde meme başı çatlaklarının bakımı ve korunmasında - Kurumuş, çatlamış, yarılmış derinin bakımı ve korunmasında [yaşlı kimselerin derisi dahil ] kullanılır.
Yanık tedavisi için yanlış olan uygulamalardan bir tanesi de yanan bölgeye buz uygulanmasıdır. Buzun da cildi yakma özelliği vardır. Sıcak yanıklarının haricinde çok nadiren gördüğümüz soğuk yanıkları da vardır. Cildi daha da tahriş ettiği için buz tedavisini kesinlikle önerilmemektedir.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır.
Buzu cildinize asla doğrudan sürmemelisiniz. Aksi halde buz yanıkları oluşabilir, aman dikkat. Buz uygulamasını yapmadan önce cildinize her zaman kullandığınız nemlendiricinizi sürerek cildinizi buz yanıklarından daha iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.
İşte yüze buz sürmenin zararlı olduğu zamanlar. Yüze buz uygulamak, özellikle cildi zaten hassas olan kişilerde tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir. Cildinizin altında küçük kırmızı çizgilerden oluşan bir örümcek ağı görüyorsanız, onları daha da kötüleştirebilecek ve iyileşmeyi önleyebilecek buzdan kaçının.
Eğer birinci ve ikinci derece hafif yanıklar sonucu iz kalmışsa burada kremler ile izlerin geçmesi sağlanabilir. Yanık izi tedavisinde bölge koruma altına alınır. Steril bezle çevrelenir. Cildin iyileşmesine destek olacak kompresyon giysileri tercih edilir.
Nemlendirici kullandıktan sonra buz masajı yapmak, cildin hızlı bir şekilde canlanmasını sağlar.
Kuru bir cildiniz varsa buzun tahriş etkisini azaltmak için uygulama öncesinde cildinize nemlendirici, serum gibi bakım rutininizi uygulayın. Cildiniz kuru değilse nemlendirici, serum gibi bakım rutininize geçmeden önce buz uygulamasını yapın.
Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir. Cilt üzerine ince bir tülbent veya havlu konularak, buzun cilde direk temas etmesi engellenmelidir.
Yanığa maruz kalmış hastalarda iyileşme sürecini hızlandırmak ve ağrıyı hafifletmek için yanık bölgesinin soğuk suyla yıkanması, nemlendirici krem veya losyonlar iyileşme sürecine katkıda bulunması açısından kullanılabilir.
Birinci derece yanıklarda kızarıklık olan bölgenin kapatılmasına gerek olmadığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Akut durumda ıslak pansuman ile yanma hissi giderildikten sonra nemlendirici kremler sürülmesi ve yanık bölgenin açık bırakılması yeterli olur.
Bunun için yanık bölgesinin yağlı pomatlar ile örtülmesi yeterli olacaktır. -Ağrıyı gidermek için yanık bölgesine lokal anestetik içeren pomat veya kremlerin sürülmesi son derece tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri