'Nasıl? ' sorusunu yükleme sorarsak zarf tümlecini buluruz; isme sorarsak sıfatı buluruz.
Dolaylı Tümleç: Yükleme sorulan ''kime, kimde, kimden; nereye, nerede, nereden; neye, neyde, neyden” gibi sorularla bulunur. Zart Tümleci: Yükleme sorulan “ne zaman, nasıl, niçin, niye, neden, ne kadar, ne şekilde'' soruları ile bulunurlar.
Dolaylı tümleç, yüklemi; yer, yön bakımından tamamlayan öğedir. Yükleme sorulan “kime, kimde, kimden, nereye, nerede, nereden, neye, neyde, neyden” sorularının cevabı olur.
Yüklem kendisine sorulan, “kim, ne” sorusuna özne; “kimi, neyi” sorusuna nesne: “nasıl, niçin, ne zaman, neyle, ne şekilde” vb. sorulara zarf tümleci; “kime, kimde, kimden, neye, nede, neden, nereye, nerede, nereden” . sorularına da dolaylı tümleç cevabı verir.
Tümleç, cümlenin yüklemi hakkında detaylı bilgiler veren ögelerdir. Bir eylemin ne zaman, nerede, kiminle ya da ne için yapıldığına dair bilgi verir. Cümlede Tümleç Nasıl Bulunur? Cümlede yer alan tümleçleri bulmak için yükleme sorular sorulur.
İlgili 32 soru bulundu
Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: "Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış." (eylemin zamanını belirtir)
Belirtisiz nesneyi bulmak için öncelikle yükleme ne, kim ve nere sorularını sormak gerekmektedir. Çünkü belirtisiz nesne belirtme hal eki olan "-i" ekini almamıştır.
'Nasıl? ' sorusunu yükleme sorarsak zarf tümlecini buluruz; isme sorarsak sıfatı buluruz.
Zarf tümleci, yüklemde belirtilen iş ve oluşun ne zaman, neden, nasıl, ne kadar ve ne vasıtasıyla gerçekleştiğini belirtir. Edatlarla oluşturulan tümleçler de zarf tümleci kabul edilir.
Bir cümlenin en önemli ögesi yüklemdir. Cümleler ögelerine ayrılırken en başta yüklem bulunmak zorundadır.Yüklemler fiil olabileceği gibi isim de...
Uyarı: "Hangi?, Kaç?" Sorusunun cevabı soru sıfatlarını vermektedir. "Hangisi?, Kaçı?" Sorularına verilen cevap ise zamir olmaktadır.
Zarf Tümleci / Zarf Tamlayıcısı
Zarf tümleci cümlede zaman, yön, tarz, sebep, miktar veya şart bildiren söz ve sözcük gruplarıdır. Bu anlamlarıyla cümleyi tamamlayan zarf tümlecini bulabilmek için yükleme 'nasıl, neden, ne kadar, ne zaman' gibi sorular sorulmalıdır.
Özneyi bulduktan sonra, kimi ya da neyi sorusunu özne ve yüklemi birleştirip sorarak "belirtili nesne" ya da "belirtisiz nesne" ögelerini buluruz.
Fiil cümlesinde yükleme “nasıl” sorusunu sorarsak zarf tümlecini buluruz.
ÖZNE: Yüklemde işi yapan kişidir. NESNE: Yüklemden etkilenen varlıktır. Ve fark budur.
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak bulunur.
Sırasıyla önce yüklem, yüklemin ardından da özne bulunmalıdır. Bu iki temel öge bulunduktan sonra varsa cümledeki nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci ve edat tümleci gibi yardımcı ögeler bulunur. Yardımcı ögelerin kendi aralarında sırası önemli değildir. Önemli olan temel ögelerden sonra aranmasıdır.
Özne ya da fâil, bir cümlede yüklem ile bildirilen işi, eylemi ya da oluşu yerine getiren veya yüklem vasıtasıyla hakkında bilgi verilen öğe. Özne yükleme sorulan "kim" ve "ne" soruları ile tespit edilir.
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.
Belirtisiz Nesne
“Ne / kim?” soruları, cümlede “işi yapan kişiyi” mi gösteriyor; yoksa “işten etkilenen varlığı / kişiyi” mi gösteriyor? Eğer işi yapanı bulduruyorsa, bu öznedir. İşten etkilenen ise “belirtisiz nesne” kabul edilir.
Türkçede asıl öğe en sonda bulunduğu, yardımcı öğeler daha önce geldiği için Türkçe söz dizimine göre yüklem cümlenin en sonundadır. Bütün öğeler sıralanır, sonra bunlarla hazırlanan haber veya yargı yükleme yüklenir.
Cümlenin öğeleri; arasöz, yardımcı ve temel öğeler olmak üzere üç alt gruba ayrılmaktadır. Temel öğeler, anlam belirten her cümlede yüklem ve özne halinde yer alırlar. Yardımcı öğeler ise; nesne, yer tamlayıcısı, zarf tamlayıcısı ve edat tümleci olarak belirtilebilir.
Nesneyi bulmada yükleme bir takım sorular sorulmaktadır. Bunlar; neyi, kimi ve nereyi sorularıdır.
Belirtili nesne, eyleme neyi, kimi, nereyi sorularından en az birini sorduğumuzda bize cevap veren kelimedir. Bu kelime ya da kelime öbeği genellikle belirtme -i hal ekini almış olur. Yani belirtme -i hal eki alan her kelime bize belirtili nesne öğesini vermektedir.
O halde özne, çeşitli oluş süreçlerinde daima imleyen, belirleyen, etkin ve aktif bir konumdadır denilebilir. Nesne, 'yüklemde bildirilen ve öznenin yaptığı işten, eylemden doğrudan etkilenen öğe'dir. Felsefede nesne, öznenin dışında var bulunan ve öznenin bilmesine konu olandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri