2- Magnezyum SİTRAT magnezyumun sitrik aside bağlı formudur. Bu formun biyoyararlanımı iyidir. Sindirimi, özellikle kabızlığı ve midede hazımsızlığını desteklemek için kullanılır.
En çok kullanılan magnezyum çeşidi magnezyum sitrattır. Kolay emilimi sayesinde kabızlığı engelleyerek vücudun mineral ihtiyacını karşılar. Benzer şekilde magnezyum oksit de sindirim sorunları ve kabızlık tedavisinde ek takviye olarak verilebilir. Ters durumlardaysa müshil olunması için magnezyum malat kullanılabilir.
MAGNEZYUM SİTRAT: Kas ağrıları, kas krampları, tekrarlayan kas spazmları, kronik kabızlık halleri gibi durumlarda öncelikle tercih edilecek magnezyum formudur. MAGNEZYUM GLİSİNAT: Uyku sorunları, kronik stresle mücadele, âdet sancıları ve sakinleşme ihtiyacı durumlarında tercih edilmelidir.
Sitrik asit hafif bir müshil olduğundan, magnezyum sitrat magnezyum seviyelerini yükseltmek ve kabızlığı tedavi etmek için kullanılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Magnezyum mineralı; ozmotik bir müshildir, suyu bağırsaklara çekerek rahatlamayı sağlar. Su, dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur, bu da geçişi kolaylaştırır. Günlük olarak 100 mg magnezyum sitrat formunda alınabilir. C vitamini, antioksidan bir vitamindir.
Bol su içmek dışkının yumuşamasına yardım eder. Kuru incir, kuru erik, kayısı, chia ve keten tohumu gibi liften zengin besinler tüketmek. Sinameki, karahindiba, nane ve yeşil çay gibi bağırsak uyarıcı çaylar içmek. Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler yemek.
Mineral dengesizliği/yetersizliği
Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olur. Magnezyum kasları gevşetir ve sindirim sisteminiz de büyük bir kas yapısına sahiptir. Magnezyum da hücrelerde kullanılmak için bazı kofaktörlere ihtiyaç duyar. Aksi takdirde sadece gevşeriz.
Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olabilir.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Şiddetli kabızlık varsa sodyum fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz grubu ilaçlar tedavide kullanılabilir. Lavman ve fitil diğer tedavi seçenekleridir. Beslenme ile ilgili yaşam tarzı değişiklikleri temel olarak lifli gıdaların tüketiminin ve sıvı alımının arttırılmasını hedefler.
Magnezyum malat, düzenli bağırsak hareketlerini desteklemek için de kullanılabilir. Müshil olarak hareket edebilir, bağırsaklarınıza su çekebilir ve yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini uyarabilir. Mide ekşimesini tedavi etmek ve mide rahatsızlığını hafifletmek için doğal bir antasit olarak işlev görür.
Magnezyum Glisinat
Glisin, iyi bilinen sakinleştirici bir amino asittir. Bu kombinasyon iyi bir biyoyararlanıma sahiptir ve glisin aktif olarak bağırsak duvarı boyunca taşındığından, müshil etkisi yoktur.
İçeriğindeki glisin sayesinde sakinleştirici özellik taşır. Kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir, daha iyi uyumayı teşvik edebilir ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Adet öncesi sendromu (PMS) riskini azaltabilir. Anormal kalp ritmini azaltabilir.
Magnezyumdan zengin besinler bağırsak hareketlerini hızlandırır, özellikle ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem magnezyum içermektedirler ayrıca her gün içilen 1 adet maden suyunun yine magnezyum içeriğinden dolayı kabızlığa faydası olacaktır.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir.
Lifli gıdalardan fakir beslenmek, günlük alınan sıvı miktarının yetersiz olması, hareketsiz yaşam, dışkılama hissi olup tuvalete gitmemek, sık ve fazla miktarda müshil ve lavman kullanımı, şeker (diyabet) hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu ve çölyak hastalığı gibi sağlık problemleri kabızlığın nedenleri arasındadır.
Peki, kabızlık için hangi probiyotik kullanılmalı? Kabızlık için en iyi probiyotik çeşitlerinden biri ağız ve bağırsaklarda doğal olarak bulunan lactobacillus plantarum'dur.
Magnezyum takviyesinden faydalanabilmek için magnezyumu şelat şeklinde, yani amino asitlere bağlanmış şekilde almalıyız, bunlar : Magnezyum sitrat, magnezyum malat, magnezyum orotat, taurat ve magnezyum glisinattır. Mg oksit kullanmayın çünkü bu form temelde bir müshildir.
Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum formları. Magnezyum alırken önemli bir dikkat noktası, bağırsakları hızlı çalıştırması! Aldığınız magnezyum miktarını bağırsak hareketlerinize göre dengeleyebilirsiniz. Ya da kalsiyum takviyesi ile beraber kullanabilirsiniz.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
İbrahim Saraçoğlu. Bu şekilde tüketilen keçiboynuzu sindirim kabızlık ve gaz problemlerini tedavi ediyor. Yoğurt suyu: Doğal yoğurttan elde edilen yoğurt suyu da bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Sabah akşam içilen yoğurt suyu ile kabızlık problemini anında yok edebilirsiniz.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri