TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Bu nedenle evin demirbaşlarında bir sorun olduğunda ev sahibi bunu ödemekle yükümlüdür. Kiracı da masrafları talep edebilmektedir. Kiracı ve ev sahibi anlaştığı takdirde kiracı masrafları ödeyip, kiraya yansıtabilir. Bu durum tamamen kiracı ve ev sahibi arasındaki diyaloga bağlıdır.
Bu gibi durumlarda kanun maddesi açık olup kiracının kiralananda meydana gelen olağan eskime ve bozulmalardan sorumlu olamayacağı belirtilmekte olduğundan bu sözleşme maddesine dayanarak ev sahipleri kiracıdan evi boyatmasını talep edemeyecekler ve sözleşme maddesi kanun hükmüyle beraber geçersiz hale gelecektir.
Yapılan masrafları zorunlu, faydalı ve lüks masraflar olarak sınıflandırırsak zorunlu ve faydalı masrafların talep edilmesi mümkündür. Zorunlu, faydalı veya lüks masraf değerlendirmesi ise somut duruma göre yapılmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Önemle belirtmek gerekir ki; kiracı kiralanana yapmış olduğu lüks masrafları talep edemez. Kiracının burada ancak kiralananın bütünleyici parçası haline gelmemiş ve söküp alınabilecek lüks masrafını söküp alma hakkı bulunmaktadır.
Bununla merkezi sistem yakıt gideri, ortak alan aydınlatma gideri, güvenlik giderleri, apartmanın peyzaj giderleri, apartman görevlisinin ücreti gibi giderler kiralananın kullanımı doğrultusunda ortaya çıkan borçlar olduğu için yan gider olarak değerlendirmek mümkündür.
Depozitonun banka hesabına yatırılması halinde; banka, güvence bedelini ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre , kiracılar ana taşınmazda oturduğu süre boyunca aidatı ödemekle mükelleftir. Yine ilgili kanuna göre ev sahipleri de kiracılar ile müteselsil sorumludurlar. Dolayısı ile ödenmeyen aidat borcu olduğunda ev sahibi vekiracı hakkındaicra takibi başlatılabilmesi mümkündür.
Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.
“Kiracı; klima, kombi, radyatör veya ankastre ürünlerin yıllık periyodik bakımlarını karşılamak zorunda. Bunları kiradan düşemez. Ayrıca kullanım kaynaklı bir arıza ortaya çıkmışsa (Örneğin kombinin yanlış kullanılması kaynaklı bir arıza oluşmuşsa) bu gideri ya da malzeme değişimini yine kiracı ödemek zorunda...
Kiracı kombi bakımı yükümlülüğünü yerine getirdiği halde, cihazda kiracıdan kaynaklı meydana gelmediği uzman ekiplerce tespit edilmiş olan her tür arızanın masrafı da ev sahibine aittir, ev sahibi sorumluluğundadır.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor.
Avukat Kısacık: Kiracı, sadece olağan yönetim giderlerinden sorumludur. Yatırım ve demirbaş niteliğindeki harcamaların bedelini malik öder. Kiracı bu tür giderleri ödemez. Örnek verirsek; havuzdaki esaslı bakım onarım ve yenilenmesi gideri kiracıdan istenemez.
Gerekli tamirat ve onarım işlemlerinin evin kiraya verilmesinden önce yapılması gerekir. Kiracının bu tip sorunlardan kaynaklı yaptığı ödemeler ise kira bedelinden düşülen masraflar arasında yer alır. Kiracı, eve taşınmadan önce çeşitli tesisat ve altyapı sorunlarını kontrol etmelidir.
Bir kiralık evde duşakabin kırılmışsa bu kırılmanın sebebine bakılması gerekir. Bu şekilde mesele kolay bir şekilde çözüme ulaştırılır. Kullanıcı hatasıysa masrafı kiracı, değilse ev sahibi öder.
Ev sahipleri, hangi sebeple olursa olsun kiracı evde yokken anahtarla veya çilingirle eve giremez. Girerse, konut dokunulmazlığını ihlal etmiş olur. Kiracının hukuki süreç başlatması halinde ev sahibine hapis cezası verilebilir.
Kiracının ödemediği aidat borcunu kat maliki yani ev sahibi öder.
Aidat, kirayı geçerse aradaki farkı ev sahibi öder
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.
Kiraya verenin, kiracıya ayrıca ihtar göndermesine gerek yoktur. Kiracı, süre sonunda kiralananı boşaltmazsa kiraya veren tahliye davası açabilir. Kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icraya başvurabilir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Evin demirbaşı olan ısıtma, soğutma sistemlerinde meydana gelen arızalara ait masraflar, elektrik tesisatı, su tesisatı gibi tesisatlarda oluşabilecek arızalar, iç cephe duvarları ve dış cephe duvarlarında meydana gelebilecek olan dökülmeler ev sahibi tarafından karşılanması gereken masraflardır.
"Zorunlu tadilat masrafları kural olarak ev sahibine aittir. Ev sahibinin bu borçlardan sorumlu olabilmesi için kiracı tarafından usule uygun olarak bilgilendirilmesi gerekir. Ev sahibinin bu masrafları karşılamaması durumunda kiracı, zorunlu masrafları yapıp ortaya çıkan masrafı ev sahibinden talep edebilir.
Brüt kira bedeli ve kiracı tarafından ödenmesi gereken vergi türü olarak, devlete ödenen bir borç niteliğidir. Her yıl ödenmesi zorunlu tutulmuş, verginin kaynağının kesilmesi kiracının sorumluluğuna dahil edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri