Üretim hatalarından biri olan sıcaklık uygulama işlemi de çeliğin paslanmasına sebep olur. Bu aşamada ısı ve zaman oldukça etken bir rol oynamaktadır. Doğru süre ve doğru ısı işlemi ile çeliğin paslanmasının önüne geçilir. Aksi takdirde çelik, doğru olmayan koşullarda işlem gördüğü için tepkimeye girerek paslanır.
Tüm metallerin korozyona uğradığı bilinen bir gerçektir. Fakat her bir metal farklı oranlarda korozyona maruz kalır. Bu nedenle iki veya daha fazla farklı metalden imal edilmiş alaşımlar, paslanma ve oksitlenmeye karşı çok daha dayanıklıdır. Teknik olarak, karbon ve demir içeren tüm çelik türleri alaşımlıdır.
Demirin Korozyonu
Pas, çelik gibi demir alaşımlarını da etkileyebilir. Demirin paslanması, oksijenden yoksun bir ortamda demirin klorürle reaksiyona girmesiyle de meydana gelebilirken, başka bir korozyon türü olan yeşil pas, doğrudan metalik demir veya demir hidroksitten oluşabilir.
Paslanmazlık Özelliğinin Kazandıran Krom
Çeliğin yapısında bulunan krom çeliğe paslanmaz özelliği kazandıran maddedir. Çeliğin içerisinde krom yüzdesi arttıkça çeliğin paslanmama özelliği de yükselir ve çelik daha kaliteli olarak nitelendirilir.
İlgili 29 soru bulundu
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir. Kullanımı yaygın paslanmazlar arasında korozyon direnci açısından bu paslanmaz malzemeden daha dayanıklı bir malzeme mevcut değildir.
Demir gibi malzemeler su ve oksijenden daha kolay etkilenir ve bu malzemelerde paslanma daha hızlı oluşur. İçeriğinde krom elementi bulunan paslanmaz çelik malzemelerde ise paslanma çok yavaş olur ve uygun malzeme seçildiyse çoğu zaman malzemenin kullanım ömrü içerisinde paslanma gözlemlenmez.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Paslanmaz çelik demir, krom, nikel, manganez ve bakırdan yapılmıştır ve korozyona karşı direnci fazladır fakat alüminyum, yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahip olduğu için aşırı asidik ve baz ortamlarda hızlı bir şekilde paslanma gösterebilir.
Paslanma demir ve onun çelik gibi alaşımlarının korozyonu için kullanılan ortak bir terimdir. Diğer metallerin uğradıkları korozyonda oksitlenme olsa da pas olarak isimlendirilmemektedir. Yeterli zaman içerisinde su, oksijen herhangi bir miktardaki demir tamamen pas oluşturur ve demir parçalanır.
Farklı metallerin aksine, çelik kalitesi ve yorulma ömrü ile bilinir. Farklı metallere kıyasla çok büyük yükleri uzun süre tolere edebilir. Çelik, sağlam ve güçlüdür ve evlerin, gök sıyırıcıların, gemilerin veya silahların inşa yapıları veya diğer projeler için kullanılan yapılar için yapılmıştır.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Çinko Patinası:Çinko, diğer tüm metaller gibi -havadaki su buharı ve oksijen ile birleşerek-korozyona uğrayarak paslanmaktadır. Galvanizli malzemelerde bulunan Çinko içeriği nedeniyle, Galvaniz ile kaplanmış malzemelerde doğal olarak Çinko korozyon tabakaları oluşmaktadır.
Paslanmaz çelik gibi özel alaşımlar sayesinde oksitlenme sürecinin ertelenmesi ve engellenmesi sağlanabilir. Metallerin rutubetli, nemli veya asitli ortamlarda bulunması oksitlenmesine, paslanmasına ve çürümesine sebep olabilir.
Pas sökücü de oksitlenmeyi önleyebilecek bir yöntemdir. Metal üzerinde oluşan paslanmayı ve korozyonu engellemek için pas sökücü sprey kullanılır. Paslanma sonucu oluşan pasın yok edilmesi ve bir daha pas oluşmaması için gereklidir. Ağırlıklı olarak kaplama ve boya sektörlerinde kullanılmaktadırlar.
Normal çeliğin içinde bulunan demir zaman içinde havada bulunan oksijen ile tepkimeye girerek pas oluşturur. Yüzeyde oluşan pas aktiftir ve daha fazla pas oluşmasına sebep olur. Paslanmaz çelik paslanmaya, lekelenmeye ve yıpranmaya karşı hayli dirençli bir çelik türüdür.
Alüminyum, havadaki oksijenle doğal olarak bir reaksiyona girer ve yüzeyinde koruyucu bir oksit tabakası oluşturur. Bu tabaka, son derece ince olmasına rağmen, alüminyumun alttaki kısımlarını daha fazla oksitlenme ve korozyondan korur.
Alüminyum, havada doğal olarak oluşan bir koruyucu oksit tabakası sayesinde, çevresel etkilere karşı oldukça dayanıklıdır ve bu oksit tabakası radyatörün paslanmasını engeller.
Bakır asal bir metaldir: yani bakır kolaylıkla paslanmaz ama bakır paslandığında kücük miktarlarda sistem suyuna karışır ve bu da ardından sistemdeki diğer metallerde paslanmaya yol açar. Cüruf ya da diğer tehlikeli maddeler bakırı kısmen paslandirabilir ve çözünen bakırın sistem suyuna karısmasına sebep olabilir.
Yapı özellikleri arasında havaya karşı dayanıklı olması önde gelen özellikleri arasında yer alır. Bu noktada krom paslanır mı sorusuna da cevap vermiş oluyor. Krom yapısından dolayı nemli havada bozulmaz yani paslanmaz krom formuna sahip olduğunu göstermektedir.
Krom. Krom çeliğin paslanmaz özelliği kazanması için gereken en önemli elementtir. Oksijenle teması halinde krom oksit tabakası oluşturan bu element, çeliğin oksijenle temasını engeller. Bu sayede çelik paslanmaya karşı dayanıklı bir hal alır.
Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır.
P. çelik alüminyumdan daha güçlü ve dayanıklıdır, bu nedenle otomotiv ve benzeri uygulamalarda alüminyuma göre tercih edilir.
Paslanmaz çelik ilk olarak 1913 yılında Harry Brearley tarafından üretilmiştir. Aşındırıcı endüstrisinde, paslanmaz çelik bazen inoks (inox) olarak adlandırılır ve en az % 10,5 krom içeriği olan bir çelik alaşımıdır.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri