Bolu Türkiye'nin en pahalı şehirleri arasında yer alıyor.
2017 yılında Türkiye ortalaması baz alınarak hazırlanan rapora göre, İstanbul en pahalı şehir olurken, Bolu sıralamada ilk 10 içerisinde yer aldı. Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, Türkiye'deki hayat pahalılığı konulu araştırmayı inceledi.
Doğa severler için adeta bir cennet olan Bolu, Yedigöller Milli Parkı ve Abant Gölü başta olmak üzere büyüleyici tabiat parkları, kış aylarında tamamen dolan kaliteli kayak merkezleri, dünyaca ünlü yöresel lezzetleri ve binlerce yıllık tarihi hazineleriyle herkes için farklı bir güzelliğe sahip.
Bolu Türkiye'nin en yaşanılabilir 27. şehri oldu. Bolulu vatandaşlar Bolu'da yaşamanın avantajlarını ve güzel yanlarını anlattı. Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en uygun şehirleri araştırması yapan bir firma, Türkiye'nin en yaşanılası şehirlerini açıkladı.
Karadeniz Bölgesi'nin yeşil cenneti olarak bilinen Bolu yaz aylarında olduğu kadar bahar ve kış aylarında da en çok ziyaret edilen şehirlerden biridir. Abant, Yedigöller, Karasu, Kartalkaya gibi popüler gezi noktalarına sahip olan Bolu yöresel lezzetleri ile de gelenleri mest etmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
il olarak ayrılmasıyla, Bolu'nun denizle bağlantısı kalmamıştır. Dağlar: İl topraklarının % 56'sını kaplamaktadır. İlin güneybatı - kuzeydoğu istikametinde Bolu Dağları; en yüksek yeri 1980 m. ile Çele Doruğu, ve Abant Dağları (1748 m.), Gerede'nin kuzeyinde Arkot (1877 m.) ve Göl Dağları (1112 m.)dır.
Bolu'nun Gerede ilçesi, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, tarihi yapısıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Ordu'nun Perşembe ilçesi, Karadeniz'in huzurlu atmosferini sunuyor. İzmir'in Foça ve Çeşme ilçeleri, Ege'nin serin sularını ve sıcak atmosferini yaşatıyor.
Ankara - Bolu Arası Otobüs
Ankara ile Bolu arasındaki mesafe 188 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 2 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Bolu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir il. Bolu ilinin nüfusu 314.802'dir. Bu nüfusun %74,4'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 8.313 km2'dir. İlde km2'ye 38 kişi düşmektedir.
Karadeniz kenarında bulunan bölgesinde yazlar serin ve kışlar da ılık geçer. Ancak daha iç bölgelerde ise bu iki mevsim arasında ciddi sıcaklık farkları gözlenmektedir. Bolu'da yıllık yağış miktarı ise 535 – 1084 mm arasında olmaktadır. Ortalama sıcaklık kış aylarında 0 °C ile 5 °C arasında seyreder.
Havası en temiz il ise PM10 hesaplamasına göre Artvin olarak açıklandı. Bolu'nun hava değeri verileri de açıklandı. Havası en temiz iller sıralamasında ilimiz 9'uncu sırada yerini alırken, havanın PM10 değeri 37 olarak bildirildi.
Mengen ilçesi Bolu'nun en gelişmiş 4. ilçesi olurken, Türkiye genelinde 464. sırada yer aldı. Seben ilçesi 5. sırada yer alırken, Türkiye genelinde 571. sırada yer aldı. Göynük ilçesi 6. sırada yer alırken, Türkiye genelinde 585. sırada yer aldı. Mudurnu ilçesi 7. sırada alırken Türkiye genelinde 602. sırada yer aldı.
En zengin iller arasındayız. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son 17 yılda 81 ilde yaşanan ekonomik değişimlerle ilgili rapor hazırladı. Bu verilere göre 2004- 2021 yılları arasında kişi başına düşen milli gelirde Bolu, Türkiye ortalamasının üzerindeki illerin arasında yer aldı.
Geçtiğimiz yılın verilerine göre 31. sırada yer alan Bolu, 2023 yılında yapılan değerlendirmeler sonucu yükselişe geçerek 22. sıraya yükseldi. Bolu, üniversite öğrencilerine sunduğu imkanlar, yaşam kalitesi ve çeşitli olanaklarıyla dikkat çekerek "Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri" sıralamasında üst sıralara tırmandı.
Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar.
Kıyafetlerini aksesuarlarla süslemişler, duygu ve düşüncelerini nakışla oya ile dile getirmişlerdir. Bolu yöresinde alaca don, gömlek, fistan, üçetek, fermene, el dokuması giysilerdir. Bu giysiler az da olsa günümüzde kullanılmaktadır.
NÜFUS YAPISI :
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilin genel nüfusu 316.126 olup kentsel nüfus 233.379, kırsal nüfus 82.747'dir. İlimizde şehirde yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 73,8 iken, kırsalda yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 26,2'dir. Bolu Şehir Merkezi Nüfusu 180.197'dir.
İstanbul - Bolu arası en uygun fiyatlı otobüs biletini bulun
Kamil Koç ile İstanbul - Bolu yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 326 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 3 saat 25 dakika saat kadar sürer.
Bolu - Antalya arası yaklaşık olarak 745kms'dir. Kamil Koç ile Bolu - Antalya seyahatiniz tahmini olarak en az 10 saat 25 dakika saat sürer.
Yöresel yemekleriyle ülkemizde sevilen bu şehrimiz doğası ve gölleriyle de dikkatleri çekmektedir. Bolu'nun nesi meşhur sorusuna göz kamaştırıcı doğaya sahip Abant Gölü cevabı verilebilir. Birçok alternatife sahip bu güzel Karadeniz şehri en çok Bolu nesiyle meşhur olmuştur bu içeriğimizde inceleyelim.
17. Yüzyılda Bolu çevresinde en büyük yerleşim merkezi Mudurnu idi. Nüfusu 30.430 ve 123 köyü bulunmaktaydı. 1307 - 1324 yılları arasında Bursa'ya bağlı olarak yönetildi. Bolu'nun Osmanlı topraklarına katılması ile 1324-1811 yılları arasında Mudurnu Bolu'ya bağlı Voyvodalık olarak yönetildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri