Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
İşçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları ve ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları hakkında dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunludur.
İş Kazası ve meslek hastalığı nedeniyle doğan işçi alacakları dışındaki tüm işçi alacaklarında Zorunlu Arabuluculuk yoluna başvuru zorunlu hale getirilmiştir. Şu hâlde, işe iade davası, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacakları gibi tüm konularda zorunlu arabuluculuk yoluna başvuru yapılması gerekmektedir.
1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk düzenlemesi ile ekonomik koşullar sebebiyle artan kira uyuşmazlıkları davalarındaki yargının yükünü azaltmak hedeflenmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül'de başladı.
Kira İlişkilerinde Zorunlu Arabuluculuk
Açıklandığı üzere taşınmazların ilamsız icra ile tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk zorunluluğu getirilmiştir.
Kira davalarında zorunlu arabuluculuk kuralı, 10 yıllık kiracının tahliyesinin sağlanması için de geçerlidir. Arabulucuya başvurulmadan 10 yıllık tahliye davası ile kiracı tahliye edilemez. Arabulucuya başvurulmadan dava açılması halinde dava şartı eksikliğinden dava usulden reddedilir.
Doğrudan iflas ya da konkordato süresi verilmesi gibi çekişmesiz yargı işlerinde dava şartı olarak arabuluculuk tutanağı aranmaz. Ayrıca, kanunlarda, taraflar arasındaki sözleşmelerde tahkim şartı ya da farklı bir çözüm yöntemi belirtilmiş ise davada arabuluculuk şartı aranmayacaktır.
Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.
(11) Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur.
Kira Arabuluculuk Ücreti Kim Tarafından Ödenir? Taraflar, aralarında uzlaşı sağlarlarsa uzlaşma belgelerine arabuluculuk ücretinin de ne şekilde ödeneceğini işleyebilirler. Ancak uzlaşı sağlanmazsa haksız çıkan taraf, davanın sonunda arabuluculuk ücretlerinin tamamını yargılama giderleri ile birlikte öder.
Başvuru adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılır. Arabuluculuk bürosu olmayan yerlerde arabuluculuk bürosu sıfatıyla görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğü tarafından işlemler gerçekleştirilir.
Konusu bir miktar paranın ödenmesi veya tazminat davası arabuluculuğa tabi ise de, müdahalenin men'i talebi, TTK 5/A maddesi kapsamında konusu bir miktar paranın ödenmesi olan bir alacak ya da tazminat davası olmadığından arabuluculuğa tabi değildir.
Yapılan düzenleme uyarınca icra mahkemesinde bu dava açılmadan önce de arabuluculuğa başvurulması gerekmeyecektir.
6. Karşı dava, asıl davaya karşı açılmış bir dava olsa da asıl davadan ayrı ve bağımsız bir davadır. Buna göre karşı davanın konusunu dava şartı olan arabuluculuğa tabi bir uyuşmazlık oluşturuyorsa, karşı dava yönünden de arabuluculuğa başvurma bir dava şartıdır.
Hangi Davalar Arabuluculuk Kapsamındadır? Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na göre arabuluculuğa ancak tarafların sulh olabileceği, hakkından vazgeçmesi ve iddiaları kabul etmesinin mümkün olduğu ve bir mahkeme kararının gerekmediği hallerde başvurulabilir.
Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesi mezunu olup, mesleğinde 5 yıllık kıdeme sahip kişiler tarafından alınabilir.
Dava açılmadan önce zorunlu arabuluculuk yoluna başvurulması zorunludur. Aksi halde dava şartı yokluğu nedeniyle dava reddedilmektedir. İş kanununun belirlediği sınırlar ve şartlarda işçinin işyerinde haftalık 45 saati aşan çalışmalarına fazla çalışma denilmektedir.
Ancak, hiçbir şekilde arabuluculuk toplantısına katılmama hali için bir yaptırım öngörülmüştür. Buna göre toplantıya katılmayan taraf dava sonunda haklı çıksa dahi yargılama giderlerinin tamamından sorumlu olacaktır. Toplantıya katılmayan taraf lehine vekalet ücretine de hükmedilmeyecektir.
Kira, kat mülkiyeti, komşuluk hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabulucuk uygulaması, yaklaşık 2 ay önce sisteme kazandırıldı. Bu kapsamda kiracılar ve ev sahipleri arabuluculuğa başvuru için adliyelerden bireysel ya da avukatları aracılığıyla başvuru yapabiliyor.
Dolayısıyla 1 Eylül 2023'ten itibaren ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını açmadan önce, kiraya verenler bakımından arabuluculuk yoluna başvurulması zorunludur. Bir başka deyişle arabuluculuk yoluna başvuru, dava şartıdır.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCU ÜCRETİ 580 LİRADAN BAŞLIYOR
Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen diğer tür uyuşmazlıklarda ise 2 kişinin taraf olduğu durumlarda saatlik ücret 550 lira olarak belirlendi.
Arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşma sağlanması halinde, anlaşma bedeline bakılmaksızın arabuluculuk ücreti 4.000,00 TL'den az olamaz. Buna göre, örneğin işçi işveren arasında 10.000,00 TL'lik bir anlaşma bedelinde dahi arabuluculuk ücreti 4.000,00 TL olarak belirlenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri