Potasyum açısından zengin gıdalarla beslenin Potasyum kan damarlarının duvarlarını gevşetir, kan basıncını düşürür ve kas kramplarına karşı koruma sağlar. Muz, kavun, portakal, kayısı, avokado ve domates gibi meyveler potasyum açısından zengindir ve tansiyonun düşmesini sağlar.
D vitamini yeterli alanlarda tansiyonda da düşme oluşur. Hipertansiyonlu hastalarda tansiyon ilaçlarıyla birlikte 120 mg/gün dozunda alındığında faydalı olduğu gösterildi, ancak uzun sürede nasıl etki yaptığı bilinmiyor.
Hipertansiyon yıllar boyu hiç belirti vermeden seyredebilir. Yüksek miktarda sodyum alımı ve vücut yağı ile ilişkilidir. Sağlıklı bir beslenme programı ile hipertansiyon kontrol altına alınabilinir. Yeterli ve sağlıklı potasyum, magnezyum ve kalsiyum alımın hipertansiyondan koruyucu etkisi vardır.
Magnezyum eksikliği; kalp ritmi bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunları riskini artırabilir.
Magnezyum, kalp sağlığı için risk faktörü olan yüksek tansiyon değerini düşürerek iyi geldiği bilinir. Bunun yanında kalp ritminin düzenlenmesinde de önemli rol oynar.
İlgili 25 soru bulundu
Magnezyum N-asetiltaurinat: Migren tedavisinde, kaygının azaltılması, hafıza problemlerinde, Premenstrüel semptomların iyileştirilmesinde, tansiyonun ve kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olabilir.
Yüksek tansiyon ve kan şekerini dengelemek için ise en iyi form “magnezyum taurattır.” Ayrıca Türkiye'de kullanımı olmasa da kan damarları dokusunda enerji üretimini iyileştirerek kalp sağlığın destekleyen “magnezyum orotat” formu da vardır.
D vitamini eksikliğinin hipertansiyon açısından bir risk yarattığı değerlendirilmektedir. Özellikle kış ayı boyunca D Vitamini takviyesi almak tansiyonun düşmesinde hipertansiyon ilaçları kadar etkili olabilmektedir.
Yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtileri azaltır: B12 vitamin eksikliği, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtilere yol açabilir. B12 vitamin takviyesi, bu belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir. Düşük tansiyonu önler: B12 vitamin eksikliği, düşük tansiyon (hipotansiyon) oluşumuna neden olabilir.
D Vitamini Eksikliği Nelere Neden Olur? D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Son yıllarda kaya tuzunun hipertansiyona yol açmadığı ve tuz kısıtlaması yapılan hipertansiyon hastaları tarafından tüketilebileceği yönünde yorumlar yapılmaktadır. Bilindiği gibi, aşırı tuz tüketimi hipertansiyon ile ilişkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.
K2 vitamini kalsiyumun kemiklerde ve diş de depolanmasını sağlar. Eksikliğinde yumuşak dokularda, eklemlerde ve damarlarda birikir. Buda damar setleşmesine neden olur. Sonuç olarak esnekliğini kaybeden damar tansiyona neden olur.
Greyfurt, limon ve portakal gibi turunçgillerin, tansiyonu düşürücü etkileri vardır. Yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olacak bu vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri ile yüklüdür. Aynı zamanda portakal veya greyfurt suyu içmekte yüksek tansiyonu düşürür.
Kan basıncını dengeleyen yararlı besinler; 🍊 Greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgiller 🍊 Yağlı balıklar 🍊 Pazı 🍊 Kabak çekirdeği 🍊 Baklagiller 🍊 Orman meyveleri 🍊 Tahıllar 🍊 Antep fıstığı 🍊 Havuç 🍊 Kereviz 🍊 Domates ve domates ürünleri 🍊 Brokoli 🍊 Yoğurt 🍊 Çeşitli otlar ve baharatlar (safran, çörek otu, tarçın, ...
İtalya'da Pisa Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre C vitamini, yüksek tansiyon hastalarında aşırı hızlı çalışan sinir sistemini yavaşlatarak, tansiyonu düşürüyor.
Folik asit eksikliğinde kalp krizi, damar sertliği, kemik kırığı, özellikle kolon kanseri olmak üzere kanser riski, büyüme geriliği, düşük, bebekte anne karnında organ bozuklukları,işitme kaybı, yüksek tansiyon, alzheimer gibi çeşitli hastalıkların riski artar.
Tansiyon hastalarının çok sıcak havalarda dışarı çıkmaması ve sıvı alımını artırması gerekir. Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra, bol bol sebze meyve tüketilmesi, doymuş yağ asitlerinin sınırlandırılması, şekerli besin ve içeçeklerden uzak kalınması önemlidir.
Vücutta çinko seviyesinin düşük olması yüksek kolesterole ve iltihap oluşmasına yol açar. Tıkanmış ve zarar görmüş damarların tedavisine yardımcı olan çinko yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının önüne geçer.
D vitamini satıcıları, D vitaminin kan basıncını düşürdüğünü söyleyebilir. Ama bu aldatmacaya inanmayın. Besin endüstrisinin iddialarına ve D vitaminin kan basıncını düşürmeye olan etkisi herhangi bir bilimsel çalışma ile kanıtlanmadı.
Hormon hastalıkları ve hormonal nedenler
Böbrek üstü bezinden kortizon ve aldosteron hormonlarının fazla salgılanması sonucu görülen Cushing Sendromu ve Crohn Hastalığı'nın tansiyonu yükseltici etkisi bilinmektedir.
Vitamin ve Mineral Eksikliği: Demir, folat ve B12 vitamini eksikliği gibi durumlar anemiye (kansızlığa) yol açabilir. Kırmızı kan hücrelerinin normalden az olduğu anemi, kan basıncında azalmaya yol açabilir.
Sağlıklı kan basıncı seviyelerini korumak, kardiyovasküler sağlık için gereklidir ve magnezyum taurat, kas gevşemesini ve kan damarı genişlemesini teşvik ederek buna katkıda bulunabilir: Kas Gevşetmesi: Magnezyum taurat hem kalp hem de damar düz kaslarının gevşemesini destekler.
Magnezyum: Kan Basıncının Düzenlenmesi İçin Temel Mineral
Araştırmalar, magnezyumun dengeli bir beslenme veya takviye biçiminde günlük düzene dahil edildiğinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini gösterdi.
Bazı incelemeler, magnezyum takviyelerinin, özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varmıştır. Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği kan basıncını artırabilir. Bu da kalp hastalığı riskini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri