Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" mühendisleri alabilir.
Bir projenin hayata geçebilmesi için altında konuyla ilgili mühendisin imzası olması gerekiyor. İmza yetkinizin bulunmadığı bir alanda proje hazırlasanız bile devlet yapmanıza izin vermez.
Bir makine mühendisi okulu bitirdiğinde imza yetkisi oluyor. Ancak bizim Bilgisayar veya Yazılım Mühendisleri herhangi bir imzaya sahip olmuyor. Ortada imzalık bir durum yok yani. Bu yüzden iki bölüm arasında aslında çokta bir fark yok.
Elektrik mühendisliğinde imza yetkisi, SMM Belgesi ve Bölümümüzün bu konudaki çalışması: “İmza Yetkisi” bir mühendisin yaptığı işin ya da sunduğu hizmetin sorumluluklarını üstlenmesidir. Piyasada imza yetkisi olarak bilinen uygulamanın adı Serbest Müşavir Mühendislik – SMM hizmetidir.
Makine ve İmalat Mühendisliği bölümünün imza yetkisi var mıdır? Makine ve İmalat Mühendisliği bölümü mezunları Makine Mühendisliği bölümünün sahip olduğu tüm imza yetkilerine sahiptir.
İlgili 22 soru bulundu
İmza Yetkisinin Meslek Hayatına Etkisi Nedir? Bildiğiniz üzere Enerji Sistemleri Mühendisleri olarak şu an için ne yazık ki imza yetkisine sahip değiliz.
İmza Yetkisi Nedir? Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyeleri ve öğrenci üyeleri arasında anılan adıyla "İMZA YETKİSİ" bir mühendisin yaptığı işin yada sunduğun hizmetin sorumluluklarını üstlenmesidir. Mühendislik mesleği insan odaklı bir meslek olduğundan, mühendislik hizmetleri de doğrudan insanları etkiler.
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanılır. Şirket yetkilisinin imza yetkisini bir başkasına geçirmesi için öncelikle noterden vekalet alması gerekir. İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır.
Mekatronik mühendisleri, Makine mühendisleri odasının izin verdiği projelerde imza yetkisi vardır.
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN İMZA YETKİLERİ NELERDİR? konularında imza yetkisi vardır. Not: Makina Mühendisleri Odası'ndan alıntıdır. Ayrıca Endüstri Mühendisleri Odası yoktur Endüstri Mühendisliği yine Makina Mühendisleri Odası'na kayıtlıdır.
Donanım ve yazılım arasındaki ilişkiyi anlamak sizi daha çok ilgilendiriyorsa, bilgisayar mühendisliği daha uygun olabilir. Yazılım geliştirme süreçleri ve yazılım projelerinde rol almak istiyorsanız, yazılım mühendisliği daha iyi bir seçenektir. Ayrıca, kişisel araştırma ve öğrenme yapmalısınız.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Mühendisi 2023 yılında ortalama 38.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yazılım Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.240 TL maaş alıyordu.
Ancak tabiki herkesin kendini ne kadar eğittiği öne çıkıyor. Kontrol mühendislerinin özel olarak imza yetkisi yok .
Bu belgeyi ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir. Bu belge ile 1000 V altındaki gerilimdeki projeler sözleşmeler imzalanabilir.
inşaat mühendisi, mimar, makine mühendisi, elektrik ve elektronik mühendisi gibi mesleklerin bir projeye şantiye şefi olarak imza attıkları yetkidir.
Elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliğine göre daha geniş bir alandır. Elektrik mühendisi, elektronik mühendisinden farklı olarak güç sistemleri ve iletişim gibi farklı alanları da kapsar. Elektronik mühendisliği ise daha çok elektronik cihazların tasarımı ve iyileştirilmesine odaklıdır.
Otomotiv mühendislerinin makine mühendisleri gibi imza yetkileri olmamakla birlikte, bu fazla bir dezavantaj değildir. İmza yetkisi genellikle tasarım projesi yapan küçük boy firmalarda yapılan projeyi onaylamak için geçerlidir. Onun için bu firmalar kadrolarından en az bir makine mühendisi bulundurmak zorundalar.
Zorunlu bilgisayar dersi kalktı. Kordinatör vs. gibi işlerle uğraştırılıyorlar ve mağdur ediliyorlar. İmza yetkisine gelirsek şuan Teknoloji Fakültesi mezunları ile Mühendislik Fakültesi mezunları arasında yasal olarak hiçbir fark yoktur.
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanabilmektedir. Bir yetkili kişinin imza yetkisinin bir başkasına geçmesi için noterden vekalet alınması gerekmektedir. İmza yetkisi almak için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması gerekmektedir.
İmza yetkisi başkasına devredilmek istenirse, noterden onay alınması gerekmektedir. Yetki devri sırasında noter tarafından belirli belgeler istenmektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.
İmza yetkisi başkasına devredilmek istenirse, noterden onay alınması gerekmektedir. Yetki devri sırasında noter tarafndan belirli belgeler istenbektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.
47. dönem EMO Yönetim Kurulu; yasal yetkisini kullanarak (05.10.2021 tarih ve 47/54 sayılı kararı ile) Elektronik Mühendislerinin Elektrik-Elektronik Mühendisleri ile aynı mesleki bilgi ve donanıma sahip oldukları ve aynı imza yetkilerine sahip olduğu kararını almıştır.
Büroların tasarımını yapmaya, uygulamasına, testine, kontrolüne, kabulüne ve imzalamasına yetkisi olan elektronik – elektrik – kontrol – biyomedikal bölümlerine yönelik mühendislik hizmetlerine uygun olarak hizmetin görülmesine katkı sağlayan kişilere SMM denir ve SMM hizmetlerini verirler.
Madde 5 — Asansör Mühendis Yetki Belgesi asansör uygulama alanında verilir. Belge sahibi ODA üyesi, asansör uygulama alanında çalışma yapmaya yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri