Özellikle soğuk kış günlerinde balkonda olan kombiniz donmaya maruz kalabilir ve büyük masraflar çıkarabilir. En başta bu durumu göz önünde bulundurarak kombinize dolap yaptırmanızı veya balkonu mutlaka kapattırmanızı tavsiye ederiz.
Kombinin açık balkonlarda yer alması durumunda ise kesinlikle bir kombi koruyucu kabine ihtiyacınız var demektir. Çünkü kombi; açık balkonda yağmur, kar, fırtına gibi hava koşullarına açık durumdadır. Bu gibi olumsuz şartlardan etkilenmemesi için ise bir kombi dolabı gerekir.
“Kombinin balkona mı yoksa mutfağa mı koyulması gerekir?” sorusunun sıklıkla sorulmasının nedeni en çok tercih edilen alanlar olması. Ancak bunun net bir cevabı yok. Kullanıma uygun alan olduğu sürece ister balkona isterseniz de mutfağa koyabilirsiniz.
Kombilerin kış günlerinde donma ihtimaline karşı uyaran uzmanlar, bu cihazların balkon yerine mutfağa alınmasının daha güvenli olduğunu belirtiyor. Batman'da kombi bakım ve teknik servis uzmanları, doğalgaz kullanıcılarının kış mevsiminde sıkıntı yaşamamaları için uyarılarda bulundu.
Kombi balkona konduğunda, hermetik kombi temiz havayı dışarıdan alarak yakacak, karbon monoksiti yine dışarıya verecek; tüm bu işlemler kombimiz balkona konduğundan olumsuz gelişmeler yaşanmayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Ekiplerimiz gaz açımına geldiğinde doğalgaz ile ilgili kullanacağınız bütün cihazların kullanıma hazır halde bulunması gerekmektedir. Ayrıca; Ocağın bulunduğu yerde iki adet menfez (havalandırma) bulunmalıdır. Kombi dışarıda ise; kombi dolabı olmalıdır.
Kombi balkonda ise ve dolap yaptırmak istiyorsanız; plastik malzemeden yapılan dolapları tercih etmenizi öneririz. Ayrıca kombiye dolap yaptırmakla kombinin açık balkonda donmayacağı düşünülmemeli, alt kısımda yer alan borulara donmaya karşı izolasyon yaptırılmalıdır.
Kombiler, binaların merdiven boşluklarına, yapıların genel kullanıma açık olan koridorlarına, baca duvarlarının üzerine, yatak odalarına ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlara monte edilmemelidir.
Bu zorluklar arasında şüphesiz en can sıkıcı olanı da donma olaylarıdır. Bu yüzden kış aylarına girdiğimizde özellikle balkona kombi montajı yapılan daire sakinlerinin aklına ilk gelen, “balkonda kombi donar mı?” sorusudur. Kombinin balkonda olması elbette donma riski taşımaktadır.
Keşif sonrasında yetkili bayi ile alacağınız hizmetler için sözleşme yapmalısınız. Gerekli ise menfez açılması. Bu işlemin siz mi yoksa bayi tarafından mı yapılacağı netleştirilmelidir. * Kombi balkonda ise bu işleme gerek yoktur.
Kiracı eve girerken evin cam balkonu olmadığını bilmekte ve bunu kabul ederek kiralamayı yapmıştır. Tüm bunlardan dolayı ev sahipleri cam balkon yaptırma masraflarını karşılamak zorunda değildirler.
Cam balkonun sabit eser olmasının en önemli sonucu Kat Mülkiyeti Kanunu m. 19'a tabi olmasıdır. Eğer kat mülkiyeti kurulmuş ve cam balkon yaptırmak isteyen kişi kat maliki ise, malikin Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerince gerekli izinleri alması gerekecektir.
Uyarıda karbon monoksit zehirlenmeleri ve doğalgaz kombisi kullananların dikkatli olması gerektiği, vatandaşların kombinin bulunduğu odada uyumaması gerektiği vurgulandı.
Evrak süreci de tamamlandıktan sonra doğalgaz sayacı kişiye emanet edilir ve randevu verilen tarihte görevli gelerek sayacı takar. Abonelik açıldıktan sonra doğalgaz dağıtım şirketinden gelen görevli kombi düzeneğini kontrol eder ve herhangi bir aksaklık ya da sızıntı riskine karşı test yapar.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır.
Güneş yüzünü göstermeye başladığında kombi bağlantı borularının üzerindeki vanalar, gaz vanası ve kombi sigortası kapatılır. Kış mevsimine kadar sıcak su ihtiyacı bu şekilde karşılanır. Kombinin bu kadar uzun süre çalışmaması belli başlı arızalar ortaya çıkarabilir.
Kombinin donmasını engellemek için eğer kısa bir süre kombiyi kullanmayacaksanız elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Eğer geceleri kombiyi kapatıyorsanız donmaya karşı emniyet kilidinin devreye girebilmesi için gaz vanası ve elektrik beslemesini açık tutun.
Kombiyi olası dış etkilerden korumak için dolap içerisinde kullanımını tercih edenler de oluyor. Bazen kombi boyutuna en yakın boyutlarda tercih ediliyor ve sadece kombiyi çevrelemek, kötü görüntüyü kapatmak amacı ile tercih ediliyor.
Kombiyi kapattıktan sonra; gaz vanasını ve elektrik sigortasını da kapatmalısınız. Bunların yanı sıra; kombi içindeki, borulardaki ve peteklerdeki suyu da boşaltmanız gerekir. Eğer tesisat sisteminin içinde su kalırsa, donması kaçınılmaz olur.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Dolayısıyla kombi bireysel ısınma sağlayan bir sistem olsa da komşuluk ilişkileri gereği ve kanun maddesi gerekli birbirlerinin haklarına da saygı duyulması gerektiğinden kombinin yakılması zorunda." şeklinde konuştu.
Merdiven boşluğu, koridor gibi binaların genel ortak kullanım alanlarına kombi montajı yapılmamalıdır. Kombi montajı kapalı alanlara yapılmalıdır. Donma riski bulunan yerlere kombi monte edilmemelidir. Kombinin monte edileceği duvar ateşe dayanıklı olmalıdır.
Kombiye gelen ve giden yan yana iki çift boru bulunur. Bu boruların biri sıcak diğeri soğuk su borusudur. Balkondaki kombinin donmasını engellemek için bu borular çiftli olarak bir streç yardımı ile tamamen hava almayacak biçimde sarıp üzerini bantla kapatarak yalıtım yapabilirsiniz.
Kombi dolabı, kombinin tüm parçalarını tamamen kaplamalıdır. Aynı zamanda kombiye sıkıca oturmalıdır. Kombi dolabının yapımında kullanılan malzeme, dayanıklı ve yangına dayanıklı olmalıdır. Metal, alüminyum ya da yangın geciktirici malzemeler, kombi dolabı için ideal seçeneklerdir.
Kombinin LCD Ekranında Kalorifer sembolü ve Çeşme sembolü bulunuyorsa kombi cihazınız her 2 konumda çalışacaktır. Bu durumda Kombi Kış Modun'da demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri