İmamın cuma ve bayram namazları ile gizli okunan namazlarda secde âyetini okuması mekruhtur.
Mâlikîler'e göre farz namazda içinde secde âyeti bulunan bir bölüm okumak mekruhtur. Namaz kılan kişi namaz dışındaki birinden âyet duysa secdeyi namaz dışında yapar.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Diye soranlara bunun bir namaz olmadığını söyleyebiliriz. Kur'an-da bulunan secde ayetlerini okuyan ya da kılanlar tilavet secdesi yapmalıdır. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir.
Tilâvet secdesi, secde âyeti okunduğunda veya işitildiğinde hemen yapılır. Eğer hemen yapma imkânı yoksa ilk fırsatta yapılır; ama bilerek ve bir zaruret olmaksızın geciktirmek tenzîhen mekruhtur. Secde ayetinin meali de okunsa secde yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Tilavet secdesine başlarken kıbleye doğru namazlık serip tilavet secdesine ' niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavete' diye niyet edilir. Ardından Tekbir getirerek (Allahuekber) direkt olarak secdeye varılır. Secdeye inilir ve secdeye varılır. Secdede 3 defa S'übhane rabbiyel ala' denir.
İki, üç, dört defa niyet etme diye bir şey yoktur. Kaç defa secde etmesi gerekiyorsa o kadar secde eder. Bu nedenle "iki defa, üç defa" diye niyet etmez. Kaç defa secde etmesi gerekiyorsa o kadar tilavet secdesi yapar.
Tilavet secdesi, Kur'ân-ı Kerim'de ondört yerde, secde ayeti vardır. Kuran-ı Kerimde 14 yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye tilavet secdesi denir. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, manasını anlamasa da, bir secde yapması vacibdir.
Ek 1; Tilavet secdesi, secde ayetlerinden biri ya da tamamı okununca yapılır. Hemen secde etmek gerekir. Tilavet secdesi okuyana da duyana da vacibdir (bazı ilim adamları sünnettir demişlerdir).
TİLAVET SECDESİ DUASI NEDİR? Esasen tilavet secdesine özgü özel bir dua yoktur. Ancak tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” yani “İşittik ve itaat ettik!” demesi müstehaptır.
Kur'an-ı Kerim'de toplamda 14 Secde ayeti bulunmaktadır. Bu secde ayetlerini okuduğumuzda tilavet secdesi yapmamız gerekmektedir. A'râf 206, Ra'd 15, Nahl 49, İsra 107, Meryem 58, Hac 18, Sâd 24, Furkan 60, Neml 25, Secde 15, Fussılet 37, Necm 62, İnşikâk 21 ve Alak 19 secde ayetlerindendir.Peki 14 secde ayeti nedir?
Değerli kardeşimiz, Beş vakit vardır ki, onlara "mekruh vakitler" denir: Birincisi: Güneşin doğmasından bir mızrak boyu (beş derece) ki, memleketimize göre kırk ile elli dakika arasında bir zamanla yükselişine kadar olan zamandır. İkincisi: Güneşin yükselip de tam tepeye geldiği zeval anının bulunduğu vakittir.
Secde âyeti okununca, hemen secde yapılması mümkün olmadığı takdirde okuyan ve dinleyenin "Semi'nâ ve eta'nâ, gufrâneke Rabbenâ ve ileykel-masîr" demeleri müstehaptır. Bir mecliste secde âyetinin birden fazla tekrarlanması hâlinde bir tilâvet secdesi yeterlidir.
1032- Farz ve müstehap namazların her rekâtında rükûdan sonra iki defa secde yapılması gerekir. Secde, huzu kastıyla özel bir şekilde alnı yere koymaktan ibarettir. Namazda secde halinde iki elin içini, iki dizi ve iki ayak başparmak uçlarını yere koymak farzdır.
Tilavet secdesi, secde âyetini okuyan bir mükellef için vacib olduğu gibi, bunu dinleyen bir mükellef için de vacibdir. İster dinlemeyi kasdetmiş olsun, ister olmasın, bu secdeyi yapar ve bu secdeyi yapmakla sevaba erer. Yapmayan da vacibi terk ettiğinden günaha girer.
Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.
Hayız-nifas hâlindeki kadına tilâvet secdesi lâzım gelmez. Teyp ve plâktan dinlenen âyetler, aks-i seda (yankı) hükmünde olduğu için sehiv secdesi vâcib olmaz. Amma secde yapılsa daha güzeldir. Radyo ve televizyondan naklen yanında ise secde âyeti okunacak olsa, dinleyene secde vâcib olur.
Secde ayetinin okunduğunu işitenler, sarhoş veya cünüp olsalar bile secde etmekle yükümlü olurlar. Ancak işittikleri esnada durumları müsait olmadığından, secdeyi daha sonra kaza olarak yerine getirirler. Secde ayetini deli bir kimse veya mümeyyiz olmayan bir çocuk okumuş ise, bunu duyanların secde etmeleri gerekmez.
Tilavet secdesi, secde ayetlerinin okunması ya da işitilmesi halinde yapılan secdeye denir. Kur'an'da 14 yerde secde ayeti olması sebebiyle Tilavet secdesi yapılmalıdır. Bunun dışında secde ayetlerini yazan, heceleyen kişilerin secde yapmak durumunda olmadıkları da bilinmelidir.
Tilavet secdesi yapacak olan kişi, ellerini kaldırmaksızın doğrudan doğruya 'Allahu ekber' deyip bir defa secdeye giderek üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' deyip secdeden kalkar. Böylelikle tilavet secdesi yapılmış olur.
1240- Bir secde ile teşehhüt unutulursa, unutulan teşehhüt için iki Sahiv secdesi yapılmalıdır. Unutulan secde için sehiv secdesi yapmak daha iyi olmakla beraber gerekli değildir.
Tilavet secdesine başlarken kıbleye doğru namazlık serip tilavet secdesine ' niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavete' diye niyet edilir. Ardından Tekbir getirerek (Allahuekber) direkt olarak secdeye varılır. Secdeye inilir ve secdeye varılır. Secdede 3 defa S'übhane rabbiyel ala' denir.
Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirleri, bizatihi Kur'ân hükmünde olmamakla birlikte secde ayetinin mealini okuyan kimsenin de ihtiyaten tilavet secdesi yapması gerekir (Bkz.
(405- Evvelki üç kerahet vaktinde ne kazaya kalmış farz namazlar, ne vitir gibi vacip namaz, ne de vaktiyle hazırlanmış olan bir cenaze namazı kılınabilir. Ne de evvelce okunmuş bir secde âyetinden dolayı tilâvet secdesi yapılabilir. Aksi takdirde iadeleri lâzım gelir. Bu üç vakitte nafile namaz da kılınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri